CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Kijutott az olimpiára a magyar női kézilabda-válogatott

20210321magyar--orosz-kezilabda-merkozes35

A magyar női kézilabda-válogatott kijutott a tokiói nyári olimpiára. A nemzeti csapat ezzel 2008 után vehet részt ismét az ötkarikás játékokon. Azzal, hogy a hétvégi, Győrben megrendezett selejtezőtornát a mieink sikerrel vették, és az orosz csapat mögött a második helyen végeztek, sikerült elkerülni azt, hogy az itthon a labdarúgás mögötti második legnépszerűbb sportágban Rio után ne legyen egy újabb olimpia, ahol nem láthatunk magyar kéziválogatottat. Azonban az út, ami előtt a szakág áll, hosszú és rögös, de a küldetés nem lehetetlen. Viszont az is biztos, hogy ezzel a sikerrel a csapat az egész országot maga mögé állította, és ez az érzés kísérheti majd el őket a nyári olimpiára is.

AZ ELMÚLT ÖT ÉV LEGJOBB MECCSE
A Szerbia ellen 31-23-ra megnyert mérkőzésen a magyar női kézilabda-válogatott végre olyan teljesítményt nyújtott, amilyet már régóta vártak nem csak a szurkolók, de a játékosok is saját maguktól. Koncentráció, hit, alázat, csapatmunka – ezek a szavak jutnak először az eszünkbe Elek Gábor csapatának szombati produkciójáról.

Természetesen az ellenfél nehézségei mellett sem lehet elmenni, hiszen ezek is kellettek a sikerhez. Amikor valaki azt állítja, hogy egy Andrea Lekic nélküli rivális ugyanolyan nehézséget jelent egy csapat számára, mint nélküle, az téved. Az elmúlt másfél évtized egyik legjobb irányítója decemberi sérüléséből lábadozva a lelátón már ott volt, de Ljubomir Obradovic nem nevezte őt be a keretbe.


Nagy az öröm: a magyar női kézilabda-válogatott 2008 után jutott ki ismét olimpiáraFOTÓ: SZABÓ GÁBOR – ORIGO

A 33 éves játékos hiányát egy, a szerbnél jóval erősebb együttes is megérezte volna, a szerbek számára pedig egyenesen végzetes volt.

Miután a Hollandia elleni Eb-meccsen hordágyon levitték a pályáról, azóta – az akkor éppen zajló, világbajnok elleni mérkőzést leszámítva – nem tudtak komoly tétmérkőzést nyerni.Az Eb-n a bravúr után tőlünk 38-26-os, Horvátországtól pedig 25-24-es vereséget szenvedtek, az olimpiai selejtezőn pedig Oroszország után a mieink ismét legyőzték őket.

Mivel a Lekic mögötti második számú irányítót, Kristina Liscevicet körülbelül másfél évvel ezelőtt láttuk utoljára úgy játszani, mint a Győrrel 2013-ban BL-t nyerő játékost – előtte sem sokszor -, ezért az általuk alkalmazott hét a hat elleni támadójátéktól való félelem alaptalannak bizonyult. Hiába volt a pályán két teljesen eltérő stílusú beállójuk, Dragana Cvijic és Sladana Pop-Lazic, a magyar védők rendre jól kerülték meg őket.

Elek Gábor és a szakmai stáb mindenre felkészítette a mieinket,elég csak az ellenfél másik veszélyforrását, az 5+1-es, zavaróval való védekezést említenünk. Az elől lévő Dijana Radojevic nem tudta megnehezíteni a nagyszerűen irányító Kovacsics Anikó dolgát, aki Szöllősi-Zácsik Szandrával együtt remekül találta meg a szabad területeket.

A magyar válogatott végig jól koncentrált, és tartotta magát a tervhez. A hat technikai hiba az alapján, ahová jelenleg ez a magyar csapat szerintünk tartozik (erről később), mindenképp jónak mondható. A változatos támadójátékra (7 gól szélről, 8 gól betörésből, 9 gól átlövésből) a szerbeknek nem volt ellenszere, ahogyan a túloldalon remekül védő Bíró Blanka, Janurik Kinga kapuspárosra sem.

Amit a szövetségi kapitány a győzelem utáni online sajtótájékoztatón is kiemelte, igazi csapatmunkát láthattunk, amihez mindenki hozzá tudta tenni a maga részét.
Ez a siker nem 19 játékos és egy szakmai stáb sikere, hanem az egész magyar kézilabdáé” – mondta az 50 éves szakember, aki kiemelte a játékosok példamutató mentalitását is.

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE A SZERBEK ELLENI MÉRKŐZÉSEN:

Kapusok: Bíró Blanka (FTC-Rail Cargo Hungaria), Janurik Kinga (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Jobbszélsők: Kovács Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria), Lukács Viktória (Győri Audi ETO)
Jobbátlövők: Kiss Nikoletta (Siófok KC), Klujber Katrin (FTC-Rail Cargo Hungaria), Tomori Zsuzsanna (Siófok KC)
Irányítók: Kovacsics Anikó (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szucsánszki Zita (FTC-Rail Cargo Hungaria)
Beállók: Helembai Fanny (Váci NKSE), Kisfaludy Anett (FTC-Rail Cargo Hungaria),
Balátlövők: Csiszár-Szekeres Klára (FTC-Rail Cargo Hungaria), Háfra Noémi (FTC-Rail Cargo Hungaria), Szöllősi-Zácsik Szandra (MTK Budapest)
Balszélsők: Márton Gréta (FTC-Rail Cargo Hungaria), Schatzl Nadine (FTC-Rail Cargo Hungaria)

Tartalékok: Szikora Melinda (Siófok KC), Tóvízi Petra (DVSC Schaeffler), Vámos Petra (DVSC Schaeffler)