CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Korpási Bálint ezüstérme olimpiai kvalifikációt ért

Gr 72kg bronze  Balint KORPASI (HUN) df. Jiyeon LEE (KOR) 
by VSU, 9 - 0

Három érmet, köztük egy olimpiai kvótát érő ezüstöt is nyertek a magyar kötöttfogású birkózók a budapesti európai olimpiai kvalifikációs verseny zárónapján. Korpási Bálint (BVSC – Zugló) három győztes mérkőzés után került be a 67 kilogrammosok döntőjébe, míg Szőke Alex (ESMTK) és Varga Ádám (UTE) egyaránt a dobogó harmadik fokára állhatott fel. Torba Erik (BHSE) is nagyon közel állt az érem és az olimpiai kvóta megszerzéséhez, ám végül mindkettőről lecsúszott.

Közel tíz év után először birkózott 70 kiló alatt a világ- és Európa-bajnok kötöttfogású Korpási Bálint, aki a 67 kilogrammosok mezőnyében megszerezte a magyar csapat első kvótáját a budapesti olimpiai kvalifikációs versenyen, miután az elődöntőben mondhatni simán, 6–0-ra legyőzte a moldovai Donior Islamovot.

„Másfél éve célként tűztem ki magam elé, hogy szőnyegre lépek Tokióban. Sokat küzdöttem a súlyommal, de végül jól sikerült a fogyás. Örülök, hogy remek formában birkóztam, egész nap magabiztosnak éreztem magam. A negyeddöntőben, a bolgár Dimitrov ellen kishíján tussal kikaptam, hibát követtem el, rendkívül nehéz helyzetet oldottam meg – abban a néhány másodpercben az egész pályafutásom lepörgött a szemem előtt, és az járt a fejemben, nem érhet így véget a karrierem. A családommal biztos, hogy megünneplem ezt a sikert, és onnantól gőzerővel készülök az olimpiára!” – így Korpási Bálint.

Korpási Bálint (67 kg) révén egy kvótát szerzett a kötöttfogású válogatott a fővárosi európai olimpiai kvalifikációs versenyen, mégsem lehet maradéktalanul boldog Sike András szövetségi kapitány: Szőke Alex (97), Torba Erik (60) és Varga Ádám is hajszálra volt a Tokióba szóló repülőjegytől. Az ifjú Szőke nagy csatában a negyeddöntőben maradt alul, Torba és Varga az elődöntőben kapott ki.

  • „Mindahányan remekül birkóztak – így a kapitány –, és erre építkezhetünk. Másfél hónap múlva esedékes Szófiában a világkvalifikációs viadal, azon mindenképpen szeretnénk jól szerepelni. Boldog vagyok, hogy Korpási Bálint kijutott az olimpiára, igazán ütőképes sportolónk csatlakozhat Tokióba Lőrincz Tamás és Lőrincz Viktor mellé. A viadal előtt azt nyilatkoztam, egy kvótát remélek, a többi hab lenne a tortán. A hab most elmaradt, de szomorkodásra nincs okunk.”