CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Két bronzérem a cselgáncs EB-ről

9FD116DF-C545-4DEB-8A8D-D8E6E944A12C

Az 52 kilogrammos Pupp Réka (Atomerőmű SE) és a 90 kilogrammos Tóth Krisztián (MTK Budapest) bronzérmet nyert a lisszaboni olimpiai kvalifikációs cselgáncs Európa-bajnokságon.

6E78B494-A777-49EF-AEE7-236C663FDE82Pupp Réka – aki az idén már két Grand Slam-bronzérmet szerzett – egész nap kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, csak a címvédő olasz Odette Giuffrida tudta megállítani a menetelésében ötödik mérkőzésén, a bronzcsatában Ana Perez Box-szal akaszkodott össze. A spanyollal szemben 1/2-re állt a győzelmi mérlege, de legutóbb, a tel-avivi Grand Slamen megverte riválisát februárban. A 25 éves Perez Box eddigi pályafutása során egy Grand Prix-t nyert és harmadik lett a 2019-es budapesti GP-n.

A negyedik találkozójukon fél perc elteltével az ellenfél leszorítást kezdeményezett, amelyből tíz másodperc múlva kibújt ugyan a 24 éves Pupp Réka, de az akció így is vazaarit ért. Perez Box sokáig őrizte előnyét, mígnem a rendes mérkőzésidő utolsó percében a paksi dzsúdós előrevetődve feldöntötte riválisát, és vazaarival egyenlített. Jöhetett az első értékelt mozzanatig tartó hosszabbítás, amelyből egy perc telt el, amikor a bíró egy szőnyeg melletti akció után állást vezényelt. A zsűri azonban visszanézte a jelenetet, a fülhallgatón ismertette álláspontját a várakozó mérkőzésvezetővel, aki erre újabb vazaarit ítélt Puppnak, és ez már a diadalt jelentette.

Az EB zárónapján Tóth Krisztián – aki biztos olimpiai indulónak tekinthető – a harmadik helyért kiírt mérkőzésen a hozzá hasonlóan világbajnoki ezüstérmes török Mihael Zgankkal szállt szembe. Eddigi hat összecsapásukon csak egyszer, még 2014-ben kapott ki riválisától, aki 2019-ben Európa-bajnoki címet ünnepelhetett Minszkben.

Az ellenfél Szlovéniában született, így lett második a 2017-es budapesti vb-n, majd török állampolgár lett, és felvette a Mikail Özerler nevet, a nemzetközi szövetség nyilvántartásában azonban szlovén nevén szerepel.

A hetedik csata rendes mérkőzésideje nem hozott értékelt akciót

Tóth két, míg Zgank egy intéssel kezdte meg az aranypontig tartó hosszabbítást. Ebben az elfáradó ellenfél hamarosan megkapta második figyelmeztetését is, majd 3:48 perc elteltével a magyar dzsúdós egy külső horogdobással földre vitte riválisát, és vazaarival győzött.

Az MTK sportolója a 2014-es montpellier-i kontinenstorna után másodszor állhatott fel az Eb-dobogó alsó fokára, míg 2016-ban Eb-ezüstérmes lett.

Pupp Réka és Tóth Krisztián a magyar cselgáncssport 48. és 49. Eb-bronzérmét gyűjtötték be a Pavilhao Atlanticóban.