Összeférhetetlenség kérdése

Nem állna-e fenn összeférhetetlenség, ha a sportszervezet elnökének önkormányzati képviselőt, illetve alpolgármestert jelölnénk? Betöltheti-e ezt a tisztséget? /Bachmann Béla/

A jelenlegi jogi szabályozás a sportegyesületek, sportvállalkozások tekintetében semmilyen összeférhetetlenségi szabályt nem tartalmaz, mely önkormányzati tisztségekre vonatkozna. Elméletben a közhasznúságra vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok viszont eredményezhetik, hogy azon sportvállalkozásnak az ügyvezetői, képviseleti tisztét, a nonprofit kft.-ben tulajdonrésszel (különösen meghatározó befolyást biztosító tulajdonrésszel) rendelkező önkormányzat képviselői nem tölthetik be. De hangsúlyozom, hogy ez csak nagyon speciális esetben, és kizárólag sportvállalkozásnál merül fel.

Megjegyzés

Megismételjük a jogsegélyszolgálatuk működési módját. Aki igényt tart a szolgáltatásra, az a kérdését, dilemmáját küldje el honlapunk szerkesztőjének, Szekeres Istvánnak a magán elérhetőségére: szeki.bt@upcmail.hu. Jelezze, kívánja-e, hogy a neve és funkciója megjelenjen a honlapon, vagy inkább névtelenül kérdez. Ugyanakkor azt is, hogy dr. Koszoru István válaszát nyilvánosságra hozzuk-e, mindenki okulására, vagy pedig csak vele közöljük.