Lemondott Kiss László

Két nappal azután, hogy napvilágra kerültek a több mint fél évszázados nemierőszak-ügyének részletei, Kiss László úszókapitány méltatlannak tartotta, hogy magyarázkodjon. Ma már koncepciós pernek nevezte az akkori eljárást, és lemondott. „A magyar sport érdekeit, valamint a személyemet ért támadás folytán megrendült egészségi állapotomat is szem előtt tartva úgy döntöttem, hogy a mai nappal lemondok szövetségi kapitányi tisztségemről” – írta levelében. A helyét valószínűleg Hargitay András veszi át.

Kezdjük azzal, hogy nem most kerültek nyilvánosságra az egykori történések. A maga idejében a korabeli sajtó beszámolt az esetről, és arról is, hogy a három, súlyos bűncselekménnyel vádolt úszót három év börtönbüntetésre ítélték. Akik tehát azt állítják, hogy mivel csak most látott napvilágot az egykori eset, most kell erkölcsi ítéletet mondani a kapitányról, azok valószínűleg elsősorban ártani akartak a magyar úszósportnak, és súlyos helyzetbe hozták a sikersportágat a riói olimpia előtt. Azt ugyanis nem lehet szem elől téveszteni, hogy amikor a börtön után folytatta az edzői tevékenységét, ahhoz megkapta az erkölcsi bizonyítványt.

Kiss László ma jelentette be, hogy lemond.

Az egész történet hátteréről az index.nu-nak – az MTI-re is hivatkozó – jelentését tesszük közzé:

Kiss Lászlót a hatvanas években csoportos nemi erőszak miatt jogerősen elítélték. A jelenleg 75 éves szakember 21 évesen, a Ferencváros úszójaként két másik társával követte el tettét. Szerinte „1961-ben koholt vádak alapján, koncepciós perben született meg az a döntés”. Két napja Kiss a Népszabadságnak még azt mondta, méltatlan lenne 55 év után, ha magyarázkodni kezdenék.
A mai lemondásához hozzáfűzte: az ítéletben foglaltak valótlanságának a bizonyítása érdekében megtette a szükséges lépéseket. Azt állítja, a cselekményt nem követte el, írja az MTI.

Kisst annak idején a válogatott edzése után vitték el a rendőrök, a csapat egy magyar-olasz San Remo-i versenyre készült. Kiss pillangózóként részt vett az 1960-as olimpián. Jogerősen 3 év börtönre ítélték, ebből 20 hónapot töltött le Nagyfán. Az 1963-as magyar bajnokságon már részt vett. 1965-ben már edzői munkát végzett, nőkkel foglalkozott. Egerszegi Krisztinával öt olimpiai bajnoki aranyérmet nyert 1988 és 1996 között, 2000-ben a mellúszó Kovács Ágit segítette olimpiai elsőséghez. 2000 óta kapitány, az olimpia után mindenképp bejelentette volna visszavonulását. Utóda várhatóan Hargitay András lesz, bár korábban Gyárfás arra is törekedett, hogy Darnyi Tamást rábeszélje erre a posztra.

A kapitányt, aki nem sokkal korábban százhalombattai alpolgármesterségéről is lemondott, szerdán még megvédte az úszószövetség vezetősége és az edzőbizottság. Kiss nem ment el a város képviselő-testületének rendkívüli ülésére, írásban mondott le. Az ülésen a város polgármestere elmondta, hogy a lemondást elfogadta. Valószínűleg nem maradhat a város díszpolgára sem, és a róla elnevezett uszodát is átnevezhetik.

Hogy az edzőbizottság tagjai kiálltak mellette, nem csoda, hiszen nem kizárólag kollégájuk, hanem a többségnek a mentora is volt. Az azonban kiderült, hogy a szövetség elnöksége szerdán nem tárgyalta az ügyet, hanem Gyárfás Tamás elnök egy informális vezetőséggel tárgyalt róla.

Kiss januárban egyszer már lemondott, amikor Hosszú Katinka széttépte a szövetségtől kapott szerződését, vele viszont nem állt szóba, amikor közeledett felé, és egyeztetni akarta vele a programját. A szövetség viszont visszahelyezte állásába.
Orbán Viktor miniszterelnök is felhívta Kisst januári lemondása után, és neki is szerepe volt abban, hogy végül folytatta. Április hetedikéig.

Így robbant ki a Kiss-botrány:
  • Kedd reggel a Privátkopó.hu írta meg, hogy Kiss László úszókapitány két másik társával együtt csoportos nemi erőszakot követett el 1961-ben.
  • Kiss még aznap reagált a Népszabadságnak, azt mondta, hogy „beszélhetnék arról, hogy 1962-ben mennyire volt megalapozott az ügyünkben hozott ítélet. Mennyire volt bebizonyítva mindaz, ami az ítéletben olvasható. Soha nem hallgattam el a történteket. Soha nem tudtam, és nem is fogok túllépni rajtuk.”
  • Szerda reggel újabb cikk jelent meg, miszerint Kiss nem töltötte le az 1962-ben kiszabott teljes börtönbüntetését, három évet, hanem csak húsz hónapot ült. 1963-ban már versenyen vett részt.
  • Az úszószövetség szerdán rendkívüli ülést tartott az ügyben, ahol a szövetség vezetése és az edzőbizottság megerősítette Kisst a posztján.
  • Gyárfás Tamás az úszószövetség vezetője szerda este azt nyilatkozta, van-e erkölcsi alapjuk arra, miután 55 évig bizalmat adtak neki, most elítéljék? Szerinte ennyi idő után így dönteni abszurd volna.
  • Közben az is kiderült, hogy a korabeli sajtó beszámolt Kissék börtönbüntetéséről, az AP hírügynökség jelentése alapján több külföldi lap is közölte a hírt.
  • Csütörtök reggel több szponzor is kitartott az úszószövetség mellett, azzal indokoltak, hogy ők a szövetséget támogatják, nem Kiss Lászlót. Egyedüliként a KÉSZ Csoport jelentette be délután, hogy nem tudnak azonosulni a továbbiakban a MÚSZ-szal, ezért nem támogatják tovább őket.
  • Délután Kiss László lemondott százhalombattai alpolgármesteri posztjáról. Nem ment el a város képviselő-testületének rendkívüli ülésére, írásban mondott le. Az ülésen a város polgármestere elmondta, hogy a lemondást elfogadta, és Kiss egyelőre Százhalombatta díszpolgára marad, a városi uszoda pedig továbbra is a nevét viseli.
  • Nem sokkal később Kiss bejelentette a lemondását.

Fotó: Kiss László. Forrás: mno.hu

Írta: Szekeres István / index.hu