Újabb hat évig működhet a tao

Változatlan formában további hat éven keresztül működhet a társaságiadókedvezmény-rendszer (tao), Brüsszelben pénteken engedélyezték a folytatást – jelentette be sajtótájékoztatón az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára.  Rétvári Bence úgy fogalmazott: a sportot, kultúrát és filmművészetet támogató, hat éve működő rendszer „jó és hasznos”, új forrásokat teremtett és hosszú távú, kiszámítható finanszírozást biztosított sok intézménynek.

Ünnepnapnak nevezte a pénteket Szabó Tünde sportért felelős államtitkár amiatt, hogy Brüsszel engedélyezte a tao folytatását.  további hat éven keresztüli működését változatlan formában.
„Nagyon örülünk, ez ünnepnap a sportban dolgozók számára” – mondta az M1 aktuális csatornán, hozzátéve, hogy a jóváhagyással az úgynevezett látványcsapatsportágak tao-támogatása 2023 nyaráig folytatódhat. Hat sportágat említett, mert mint megjegyezte a jelenlegi öt – a labdarúgás, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda és a jégkorong – mellé bekerül a röplabda is.
Megjegyezte, hogy az eddig is tao-támogatott sportágakban a 2011-es indulástól 2016-ig 155 ezerrel nőtt az igazolt sportolók száma, ami 72 százalékos növekedés. Emlékeztetett rá, hogy háromszáz új sportlétesítmény épült ebben az időszakban, és több százat újítottak fel.
„A szülők is érzékelhetik a fejlődést, nagyon jó szívvel engedik el a gyerekeiket sportolni” – tette hozzá.

Rétvári Bence szólt arról is, hogy a tao-t sok támadás érte, a törvényességét és az eredményességét azonban Brüsszel is elismerte. 2014-ben 18 milliárd forint támogatás folyt be a rendszerből, 2015-ben pedig már több mint 22 milliárd forint – ismertette az adatokat.

Sárfalvi Péter, az Emmi nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős, helyettes államtitkára arról beszélt, hogy az európai unió döntésének köszönhetően újabb hat évre biztosított az utánpótlás-nevelés, a létesítményfejlesztés és a szabadidősport támogatása.

  • Forrás: MTI, kormany.hu