Ismét teljes vívóprogram az olimpián

Tizenöt versenyszámmal bővül a 2020-as, tokiói nyári játékok programja a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) vezető testületének a döntése nyomán. A végrehajtó bizottság többek között ahhoz adta hozzájárulását, hogy vívásban mindegyik szakágban legyen csapatverseny, azaz nem szorul ki két szám, mint az utóbbi olimpiákon. Az eddigi rotációs rendszer alapján Tokióban a férfitőr és a női párbajtőr következett volna.
„Vívók sok generációjának legnagyobb álma vált most valóra – üdvözölte a NOB-vb döntését Aliser Uszmanov elnök a nemzetközi szövetség honlapján. – Már a legelején, amikor vívóelnök lettem, ezt a célt tűztem ki magam elé. A NOB-döntés a legnagyobb elismerése annak a régóta megnyilvánuló erőfeszítésnek, amellyel a vívást igyekeztünk fejleszteni, a nézők számára követhetőbbé tenni”.

Eldőlt az is – amint arról a NOB a közleményében beszámolt –, hogy atlétikában a 4×400 méteres vegyes váltó, úszásban a 4×100 méteres mix vegyes váltó, továbbá a férfi 800 és a női 1500 méteres gyorsúszás bekerül a műsorba.
A Nemzetközi Atlétikai Szövetség „nagy örömmel” vette tudomásul az új szám programba iktatását, ugyanakkor csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy a versenyzői létszám 105 fővel csökken. A mix váltót – amelyben két férfi és két női futó szerepel – vibráló, fiatalos és izgalmas versenyszámnak nevezte, ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy tíz ország, illetve a menekültek csapatának többsége csak atlétikában versenyzett Rióban, és a többségük szabadkártyával indulhatott, mert a kvalifikációs szintet nem tudta teljesíteni.

A Nemzetközi Úszó Szövetség üdvözölte az úszóprogram bővülését, és azt is, hogy kettővel több női vízilabdacsapat indulhat majd, ami azonban azzal jár, hogy csökken a csökken az országonként nevezhető játékosok.

A kajak-kenuban (amelyben debütál a női kenu), továbbá evezésben, sportlövészetben, súlyemelésben, vitorlázásban, cselgáncsban és ökölvívásban úgy módosulnak a versenyszámok, illetve a létszámok, hogy a női-férfi egyensúly jobban érvényesül.

Lesz vegyes csapatverseny cselgáncsban és íjászatban, asztaliteniszben vegyes páros, triatlonban vegyes váltó, kosárlabdában programba kerül a 3×3-as változat, BMX-ben freestyle-versenyeket, pályakerékpárban pedig madisont is rendeznek.

A programbővülés ellenére 285-tel csökken a versenyzők száma a rióihoz képest. Az atlétáké mellett legnagyobb mértékben a súlyemelők (-64) és a birkózók (-56) mezőnye szűkül.
Thomas Bach NOB-elnök úgy kommentálta a változásokat, hogy az új versenyszámokkal az olimpia fiatalosabb és városiasabb lesz, továbbá több nőnek jut benne szerep.
A NOB augusztusban új sportágként a gördeszkázást, a hullámlovaglást, a sportmászást, a karatét és a baseballt/softballt vette fel a tokiói játékok programjába.

Minden tudnivaló a 2020. évi olimpia sportágairól, versenyszámairól és kvótáiról INNEN érhető el.

• Sz. I.