Diplomás sportdiplomáciai szaktanácsadók

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleménye arról tájékoztat, hogy a győri Széchenyi István Egyetem diplomaosztóján több mint kétszáz végzős hallgatóból tizenöten sportdiplomáciai szaktanácsadó diplomát vettek át.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár úgy fogalmazott: a magyar sportdiplomaták munkájának és a magyar kormány kiemelt támogatásának köszönhetően folyamatosan növekszik a hazai rendezésű események száma. Emlékeztetett, 2016-ban több mint hetven, idén pedig több mint nyolcvan nemzetközi sportesemény rendez Magyarország, míg 2018-ra már most ötvennél több sportrendezvényt regisztráltak. „Nemcsak az elnyert rendezési jogok száma növekszik, hanem egyre jelentősebb, nagyobb eseményeknek is adhatunk otthont” – idézi a kommüniké Szabó Tündét.

A sportállamtitkár kitért a pénteken kezdődő vizes világbajnokságra, a július végi győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF), valamint felidézte a tavaly év végi európai sportminiszteri értekezletet is, ahol Európa legmagasabb rangú sportvezetőit látták vendégül. „Ezek az események mind a magyar sportdiplomácia sikerességét mutatják, és azt is, hogy szükség van jól képzett, menedzserszemléletű sportdiplomáciai szakemberekre” – fogalmazott.

Ehhez elengedhetetlen a Széchenyi István Egyetem tavaly ősszel indult képzése, amely tantárgyi tematikája, neves és felkészült oktatói révén megalapozhatja a magyar sport és a magyar sportdiplomácia sikeres jövőjét. Földesi Péter, az egyetem rektora elmondta, a sportdiplomáciai szakemberek utáni növekvő keresletnek és a szakirány népszerűségének köszönhetően a képzést jövőre is meghirdeti az egyetem.

A sportdiplomáciai képzés indult 2016 őszén a Széchenyi István Egyetemen (képünk). A bármely szakterületen szerzett, legalább alapképzési diplomával választható szakirányú továbbképzés időtartama 2 félév, s levelező munkarendben, szombati napokon Budapesten vannak a konzultációk.

A motiváló budapesti helyszín a Külgazdasági és Külügyminisztérium Gellért-hegyen működő egyik intézménye. A sportszakemberek már a közelgő, kiemelt hazai eseményeken – így a EYOF-on, a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon – is hasznosíthatják tudásukat, erősíthetik a magyar sportdiplomáciát. A szaktárgyak előadói a sportdiplomácia jeles személyiségei.

– Célunk olyan szaktanácsadók képzése, akik a különböző sportszervezeteket képviselik a hazai vagy a nemzetközi szintéren. A végzettek ismerik a diplomácia, a protokoll, a médiakommunikáció fogalmait, működését, a hazai és nemzetközi sporttal összefüggő politikai és diplomáciai kérdéseket, s széleskörű szakmai ismeretekkel rendelkeznek a sport szervezeti és üzleti területein – fejti ki dr. Gyömörei Tamás egyetemi docens, a kurzuson a sportgazdasági ismeretek tárgy tanára, aki a Széchenyi István Egyetem Testnevelési és Sportközpontjának vezetője. Több projektfeladatot is kapnak a hallgatók a marketing, a szervezés és a logisztika területéről, amelyek aktuális versenyekhez kötődnek, így az elképzeléseiket azonnal összevethetik a rendezvények valóságos tervével.

• Sz. I.
• Fotó: Internet