Végső búcsú Hipszki Mihálytól

Meghalt Hipszki Mihály, a BVSC egykori ügyvezető elnöke. Hatvanhat éves volt, a hamvasztás utáni búcsúztatása november 10-én, pénteken 12 órakor lesz az óbudai temetőben. A haláláról mi is magánutakon értesültünk, és nyilván hasonló ok miatt nem jelent meg a hír eddig a BVSC-Zugló honlapján.

Hipszki a magyar sport rendszerváltás utáni, nagyon nehéz korszakának volt az egyik végvári harcosa. A leginkább a sportegyesületeket sújtó szegénység, kiszolgáltatottság időszakában harcolt a fennmaradásért, és persze őrlődött nap mint nap ebben a küzdelemben.

Az emlékét most két korabeli újságcikk közlésével idézzük fel. Ezekben megjelenik a megoldás reménye éppúgy, mint a sporttal, elsősorban a labdarúgással szembeni közéleti kétkedés. Utóbbinak a speciális érdekességét emeljük ki most: „A legnagyobb vihart kétségkívül ifjabb Dárdai Pál leigazolása okozta. A PMFC tehetségéért a legutolsó információk szerint 20 milliót fizetett a klub.”

Visszanézve ugye, milyen kisszerűnek tűnik az a bizonyos „legnagyobb vihar”?

Aztán egy másik cikk, 2004-ből… Hogy, hogy nem, felszámolási eljárást kezdeményezett az APEH a klub ellen. Az akkori sportminisztérium nem is tudott róla. A klub „anyagi segítség reményében tárgyalásokat kezdett a sportminisztériummal és a gazdasági tárcával is”.

Hipszki ment, tárgyalt, érvelt. Bizakodott és őrlődött.

Zuglói vasutasüzlet
(24.hu, 1996. március 13.)

Véget ért az a korszak, amikor az emberek vasárnaponként egyik sporteseményről a másikra mentek. Ma egy futballmeccsre a jegy legalább 250 forint, a korsó sör egy százas, és akkor a gyereket a szurkoló még be sem fizette. Csökken azok száma, akik akarnak vagy tudnak erre áldozni. A BVSC otthoni átlagos nézőszáma háromezer-ötszáz, de nagyon elégedett lennék, ha ezt sikerülne tartósan ötezerre feltornászni – kezdte beszámolóját az idén 85 éves Budapesti Vasutas Sport Club (BVSC) ügyvezető elnökhelyettese, a labdarugó-szakosztály vezetője, Tóth István.
A BVSC a tavaszi szezon előtt 8 pontos előnnyel vezeti a tabellát, s így nem csoda, ha máris a Bajnokok Ligájáról álmodnak. A klub ügyvezető elnöke, Hipszki Mihály szerint a labdarúgás a BVSC-n belül egyértelműen felívelőben van. – A MÁV vezetése megújult, az ország legnagyobb vállalatát új stratégia alapján, sikerorientált emberek irányítják. Rigó Zoltán vezérigazgató éppen a közelmúltban szögezte le, hogy jobb marketingeszközt egy sikeres futballcsapatnál el sem tud képzelni. S bár egyre erősebb lesz a klub zuglói identitása, a BVSC a jövőben még hangsúlyosabban a MÁV egyesülete lesz – szögezte le Hipszki Mihály.
A BVSC tehát a nyolc kiemelt vasutas sportegyesület közül is a legelső lesz. A MÁV évi 260 millió forintot költ 53 sportegyesületére, amelyek közül nyolcat kiemelten kezel. A BVSC éves költségvetése 400 millió forint, ebből 150 millió (ennek 10-15 százaléka az utánpótlásé) jut a 14 csapatot működtető labdarúgó-szakosztályra. E pénznek több mint a felét a MÁV állja, ha figyelembe vesszük, hogy a létesítmény fenntartásáért és üzemeltetéséért az egyesületnek nem kell fizetnie. A többi a szponzoroktól származik. A klubnál egyébként megerősítették, hogy a BVSC nevével szinte eggyé forrott Dreher márka lekerül a mezekről, a Kőbányai Sörgyár ugyanis nem kívánja megfizetni a 15 millió forint körüli szponzorpénzt. Híreink szerint, melyeket a klub vezetői nem erősítettek meg, az egyik eddig is “hivatalban” lévő támogató, a Postabank logója viszont a játékosok hátáról a szívük és tüdejük fölé kerül – a bank állítólag első számú szponzorrá lép elő.
Kell a pénz, mert a MÁV vezetése a klub legnagyobb örömére beígérte a Szőnyi úti stadion felújítását. A becslések szerint 140 millió forintos beruházáshoz azonban a focistáknak is hozzá kell tenniük a magukét. Ez pedig csak szponzoroktól és a szinte faktumként elkönyvelt eredményes nemzetközi szereplésből származhat. – Ha a Bajnokok Ligájában játszhatunk, akkor elég forrásunk lesz ahhoz, hogy a stadion egy 15 ezer nézőt befogadó ékszerdobozzá alakuljon át – adott hangot reményeinek Tóth István.
A zuglóiak ingatlan-beruházásra készülnek. Eddig egy ilyen üzletet kötöttek: a BVSC-pálya ötödét eladták az MSZP vállalkozói tagozata elnökének, Hujber Ottónak, pontosabban Hujber Intertraverz Rt. nevű cégének.
A BVSC az elmúlt négy évben 70-80 millió forintot költött játékosokra. A legnagyobb vihart kétségkívül ifjabb Dárdai Pál leigazolása okozta. A PMFC tehetségéért a legutolsó információk szerint 20 milliót fizetett a klub. Pontosabban – és ezt az ügyvezető elnökhelyettes is megerősíti – egy olyan támogató, aki a játékos eladásakor a vételárból csak annyit kíván eltenni, hogy még a klub is jól járjon.
Az itt sorolt példák végletesek. Felfedezhetőek már a tíz- vagy akár százmilliós tétnek és felelősségnek tudatában cselekvő igazi sportmenedzselés jelei, de fellelhetők a csak a tétre koncentráló ragadozók is. Igazából sem a jogalkotók, sem a jogalkalmazók nem törődnek azzal, hogy honnan és hová folyik a pénz a magyar fociban. Ha ebben semmi sem változik, akkor a pályákon sem láthatunk egyhamar jobb játékot.

Veszélyben a BVSC
(Magyar Nemzet, 2004. február 14.)

Felszámolási eljárást kezdeményezett az APEH a hazai sportélet egyik fellegvárának számító Budapesti Vasutas Sport Club (BVSC) ellen a közelmúltban, mivel az egyesületnek mintegy nyolcvanmillió forintos adótartozása halmozódott fel – értesült lapunk.
Az adóhatóság információink szerint azt kérte a BVSC vezetésétől, hogy találjanak kezest, de a zuglói vasutascsapatot évente több tíz millió forinttal támogató MÁV ezt egyelőre nem vállalta el.
Hipszki Mihály, a BVSC ügyvezető elnöke lapunknak megerősítette, hogy felszámolási eljárást kezdeményeztek az egyesület ellen. Kijelentette: egy ügyvédi irodát bíztak meg azzal, hogy megoldást találjon az ügyben, közben a klub anyagi segítség reményében tárgyalásokat kezdett a sportminisztériummal és a gazdasági tárcával is. Április végéig kiderül, hogy az APEH kezdeményezése nyomán megindul-e ténylegesen a felszámolási eljárás – tette hozzá Hipszki Mihály. Szigetvári Viktor, a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium sajtófőnöke lapunknak elmondta: a tárca nem értesült az ügyről, és abban – mivel adótartozásról van szó – nincs is lehetősége segíteni.
Rátonyi Gábor, Zugló polgármestere szerint a BVSC esetleges felszámolása olyan lavinát indíthat el, amelynek más nagy múltú klubok is áldozatul eshetnek. Úgy vélte, a kormány hibát követett el azzal, hogy a sportban drámaian csökkentette az állami szerepvállalást, mert a negyven évig „inkubátorban” tartott egyesületek egy része még ma sem képes önállóan talpon maradni. Mivel a sportklubok a rendszeres testmozgás biztosításával állami feladatot látnak el, ezért az állam kötelessége lenne azok támogatása – fűzte hozzá.
Az 1911-ben alapított és azóta számos olimpiai bajnokot kinevelő vasutasklubban jelenleg csaknem 1300-an sportolnak, közülük többen részt vesznek az athéni nyári olimpiai játékokon.

Mihály földi útja véget ért.

Tökéletesen illik rá Pál apostol gondolata: „A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, a hitet megtartottam”.

Emlékedet tisztelettel őrizzük.

Nyugodj békében, Hipszki Mihály!

• Szekeres István