Tóth Ivett indul Pjongcsangban

Eldőlt, hogy a Magyar Országos Korcsolyázószövetség elnöksége Tóth Ivett pjongcsangi indulását javasolja a MOB-nak, és megszületett a döntés a tizedik rövid pályás gyorskorcsolyázónk személyéről is.

Orendi Mihályt, a Magyar Országos Korcsolyázószövetség ügyvezető igazgatóját kérdezte meg a Nemzeti Sport, döntött-e már a szövetség a téli olimpiára még kiadó magyar helyekről.

„Egyértelmű, nincs kérdés” – hangzott a válasz. A műkorcsolyázók moszkvai Európa-bajnokságán a nők rövid programjában Tóth Ivett a 15., Medgyesi Fruzsina a 28. helyen végzett, így előbbi bemutathatja az utolsó napon a kűrjét, míg utóbbi nem.

Orendi Mihály
Orendi Mihály

„Ivett korábbi eredményei, és az, hogy ő szerezte meg a kvótát az országnak a tavalyi világbajnokságon, mind-mind számítottak persze, aztán a moszkvai Európa-bajnokság rövid programja eldöntötte, hogy hétfőn, az olimpikonok ünnepélyes eskütételén Ivett lesz jelen. A hivatalos ügymenet egyébként az, hogy a szakszövetségek elnöksége terjeszti fel a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségéhez az indulók névsorát. A MOB elnökségi ülésére január 29-én, vagyis a fogadalomtétel után kerül sor, így az leginkább formális lesz. Szövetségünk elnöksége elektronikus úton hagyja jóvá azt az előterjesztést, melyben Tóth Ivett neve szerepel pjongcsangi indulóként” – mondta el a részleteket Orendi.

És ha már ugyanaz a szövetség, a lap természetesen rákérdezett arra is, hogy a rövid pályás gyorskorcsolyázók szakmai vezetői meghozták-e döntésüket. Hogy a hölgyek közül Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett, Jászapáti Petra, Keszler Andrea és Kónya Zsófia utazhat a téli játékokra, eddig sem volt kérdés, hiszen ők öten harcolták ki a kvótákat, és ők azok, akik egyértelműen a legjobbak jelenleg, a férfiaknál viszont csak odáig volt meg a lista, hogy Burján Csaba, Knoch Viktor, Liu Shaoang, Liu Shaolin Sándor.

„Bánhidi Ákos, a válogatott edzője és menedzsere tájékoztatott arról, hogy megszületett a döntésük. Varnyú Alex és Oláh Bence közül kellett kiválasztaniuk az ötödik utazót. Nem voltak könnyű helyzetben a szakemberek, végül úgy határoztak, hogy Oláh Bence utazhat Pjongcsangba” – tette tisztába ezt a kérdést is az ügyvezető igazgató.