Ünnepélyes olimpiai eskü

A hagyományoknak megfelelően, ünnepi külsőségek között tette le az esküt a február 9-én kezdődő pjongcsangi téli olimpiára és a március 9-én rajtoló téli paralimpiára utazó magyar csapat. A MOM Kulturális Központ színháztermében tartott ünnepségen részt vett Áder János köztársasági elnök is.

Az eskü szövegét Engi Klára mondta elő a fogadalomtevőknek, aki a partnerével, Tóth Attilával három olimpián szerepelt jégtáncban, és 1989-ben világbajnoki negyedik helyet szerzett.

Arcélek a nézőtérről
Arcélek a nézőtérről

Az államfő a köszöntőjében arra emlékeztette a versenyzőket, hogy az elődeik mennyivel nehezebb körülmények között készültek fel az olimpiára. Felidézte többek között az első magyar téli olimpiai érmes műkorcsolyázó páros, Rotter Emília és Szollás László történetét, akiknek elérhetetlennek tűnt a szereplés Lake Placidben, ám végül közadakozásból ki tudták fizetni a jegyüket, s bronzérmet nyertek az 1932-es olimpián. Kiemelte, hogy hosszú idő után először utazhat komoly érmes reményekkel téli játékokra a magyar küldöttség.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke hangsúlyozta: az olimpia maga a valóra vált csoda. „De az olimpia csodája nem a szervezettségben, a felfokozott érdeklődésben rejlik. Itt hősök legendák, születnek. Csak a sport képes arra, hogy elsimítsa a társadalmi egyenlőtlenségeket, a nemek közti különbségeket, háborúból békét teremt” – mondta többek között.

„A lényeg a lelkedben, a hitedben van. A legszebb reményeitek váljanak valóra a téli olimpián és paralimpián” – szólt a sportolókhoz Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke.

Szabó Tünde sportért felelős államtitkár azt emelte ki, hogy a kimagasló eredményekért meg kell küzdeni. Hozzátette, a legfontosabb lecke, amit a sport megtanít, hogy higgyünk önmagunkban.

Áder János köztársasági elnök Kulcsár Krisztián és Szabó László társaságában
Áder János köztársasági elnök Kulcsár Krisztián és Szabó László társaságában

A SÍVERSENYEK (LEHETSÉGES) MAGYAR SZEREPLŐI

A január 22-én, hétfőn lezajlott eskütételt követően, az esti órákban döntött a síszövetség a szakág olimpiai szereplőiről. (Formai hiba ezzel nem állt elő, hiszen minden, kiküldetésre esélyes sportoló fogadalmat tett.)

Alpesi sí. A nők mezőnyében két hellyel rendelkezünk: A és B szintű kvóta esetén Maróty Mariann és Hozmann Szonja indulhat. (A két női kvótából az egyik a 16 éves Hozmann Szonjáé, de ha a nemzetközi szövetség elfogadja, hogy a másik kvóta B kvalifikációs versenyzőé legyen, akkor Maróty Mariann Mimi is indulhat.) A férfiaknál Kékesi Márton kapott indulási jogot az elnökségtől.
Sífutás. Egy férfi és egy női versenyző jogosult az indulásra. A hölgyeknél ketten álltak versenyben az indulásért: Papp Ildikó és Szőcs Emőke. Az elnökség döntése alapján a férfiak között Kónya Ádám, a nőknél Szőcs Emőke lehet szerepelhet a téli játékokon. Ha a kvótavisszaadások után Szőcs Emőke kvótát kap biatlonban, akkor Papp Ildikó indulhat sífutásban.
Síugrás. Vörös Virág versenyben volt az olimpiai indulás jogáért, de a kvalifikációs időszakban kisebb sérülés hátráltatta, így nem tudott bizonyítani. Ha a nemzetközi szövetségtől a visszaadott kvóták újraosztásakor Virág is indulási joghoz jut, az elnökség döntése szerint női síugrásban ő indul.
Freestyle sí. Elizabeth Swaney szintén a kvótavisszaadásokban bízhat.

A Nemzetközi Síszövetség és a Nemzetközi Biatlonszövetség január 26-ig hoz döntést a megmaradt kvótákról.

• Szekeres István összeállítása
• Fotó: MOB/Szalmás Péter

AZ OLIMPIAI ESKÜ SZÖVEGE

Én, …, a Magyar Olimpiai/Paralimpiai Csapat tagja fogadom, hogy becsületesen, tisztán, a Fair Play szellemében és a legjobb tudásom szerint készülök és veszek részt a 23. Téli Olimpiai Játékokon/ a 12. Téli Paralimpiai Játékokon Phjongcshangban. Fogadom, hogy a felkészülés és a versenyek alatt gondolkodásomat és tetteimet az olimpiai mozgalom szellemisége hatja át, képességeimet arra használom, hogy az emberek közti megértést, az emberi méltóságot és a világ fejlődését szolgáljam, hogy földünkön az öröm érzése erősödjön. Nem feledkezem meg arról, hogy a játékok alatt elsősorban a Magyar Olimpiai/Paralimpiai Csapat tagja vagyok, társaimat szeretettel és hűséggel támogatom, a Csapat egységét és a közösség erejét fontosnak tartom. A versenyzés során arra törekszem, hogy felkészültségemmel a lehető legteljesebb mértékben éljek, és ennek segítségével a legtöbbet hozzam ki magamból. Ígérem, hogy munkámmal büszkévé teszem a közösséget, amelyet képviselek: a magyar olimpiai/paralimpiai családot, társaimat, mestereimet és mindenkit, aki segítségemre volt a felkészülésben, és büszkén képviselem hazámat, Magyarországot a sport világának legnagyobb seregszemléjén. Isten engem úgy segéljen!”