Hétvégén Budapest az e-sport fővárosa volt

Péntektől vasárnapig a BOK Sportcsarnokban rendezték a V4 Future Sports Festival pénzdíjas e-sportbajnokságot és -konferenciát.

A szervezők közleménye szerint a nagyszabású rendezvény az első ilyen jellegű Magyarországon. Emlékeztetnek rá, hogy az e-sport készségeket fejleszt, gondolkodásra és gyors reakciókra késztet, valamint sikerélményt is ad. Szellemi és technikai sportnak is nevezhető, a megkívánt képességek tekintetében talán a Forma-1-hez hasonlítható leginkább – fogalmaznak.
Az e-sport a digitális íráskészség fejlesztése mellett a csapatban való munkavégzést és a nyelvtanulást is segíti, mivel a legtöbb videojátékot csapatban játsszák, s a játékok nyelve az angol.
“Az e-sport egy dinamikusan terjedő sportág és népszerűsége ma már megkérdőjelezhetetlen. A legutóbbi, hazai kutatások szerint körülbelül egymillióan játszanak videójátékokkal Magyarországon és 200-250 ezerre tehető az e-sportolók száma” – fogalmazott az eseményt szervező Egymillióan a magyar esportért egyesület elnöke, Bíró Balázs.
A hétvégi eseményhez kapcsolódóan konferenciát tartottak pénteken a Sofitel Budapest Chain Bridge szállodában.
A területi selejtezőket követően csapatsportágban (League of Legends, Counter-Strike Global Offensive) és egyéniben (Clash Royale, FIFA18) két-két, pénzdíjas versenyben rendeztek döntőket a budapesti fesztiválon szombaton és vasárnap. A rendezvényt technológiai újdonságok kiállítása, szimulátorok, robotfoci és drónbemutató, valamint koncertek színesítették.
A visegrádi négyek közötti első e-sportbajnokság összdíjazása egymillió euró (313 millió forint) volt, melynek egyik fődíját a Mousesport csapat nyerte és vihették haza az ezzel járó 238 000 eurós fődíjat.esport-bajnoksag9

Biró Balázzsal hozzátette, hogy elégedett a rendezvénnyel, hiszen nem csak rengetegen voltak kíváncsiak a fesztiválra a három nap alatt, hanem magyar siker is született a FIFA 18-ban, ahol Szirtesi Gábor, alias Gabinho vihette haza a fődíjat.

Külön kiemelte a magyar rajongókat, akik végig bíztatták a játékosokat és a csapatokat és remek hangulatot teremtettek a Game Agents mérkőzésein is. A szervezők mindenképp azt szeretnék, hogy ez a rendezvény ne csak egyszeri legyen és már most vannak terveik a jövővel kapcsolatban, emellett pedig már a környező országokból is érkeztek megkeresések egy esetleges együttműködéssel kapcsolatban.

Reméljük jövőre még több csapattal és esetleg major státusszal folytatódik a rendezvény és sokan azt sem bánnák, ha a Dota 2 is felkerülne a műsorra.

mti.hu, origo.hu