A MOB közgyűlése elfogadta a tokiói felkészülési irányelveket

Az október 14-én elfogadott alapszabályban meghatározottak alapján, a korábbiakhoz képest 128 főre csökkentett létszámnak megfelelően tartotta közgyűlését a Magyar Olimpiai Bizottság május 26-án, a Hotel Héliában. A közgyűlés gazdasági témák tárgyalása mellett elfogadta többek közt a 2018-a ifjúsági olimpián résztvevő Magyar Csapat és küldöttség összetételét, valamint a tokiói olimpiával kapcsolatos célkitűzéseket.

A résztvevők az esemény elején az előző közgyűlés óta elhunyt olimpikonokra, az olimpiai mozgalomhoz tartozó sportszakemberekre is megemlékeztek.

A napirendi pontok előtt Kulcsár Krisztián gratulált az elmúlt időszakban elért kiemelkedő sporteredményekhez és a hazai rendezésű nemzetközi sportesemények sikeres megvalósításához. A MOB elnöke beszélt a phjongcshangi téli olimpia vonatkozásairól, méltatta a magyar sportolók történelmi eredményeit. A sportvezető tájékoztatást adott a MOB és a BOM Alapítvány közös stratégiai együttműködésében megvalósuló sportolói kettős karrierprogramról, továbbá nemzetközi kitekintést adott az aktualitásokról. A sportvezető hangsúlyozta a sportági szakszövetségekkel való szoros partnerséget, beszámolt a MOB sportigazgatóságának négyfős bővítéséről is.

Dr. Szabó Tünde köszöntőjében azt mondta, “…akik itt vagyunk, mindannyian egy irányba haladva szeretnénk elérni ugyanazt a célt, hogy sportoló nemzetté váljunk.”. A sportért felelős államtitkár kifejtette, a sport folyamatos megújulást és innovációt igényel, rendkívül dinamikusan fejlődik. Emlékeztetett: a Magyar Kormány stratégiai ágazattá tette a sportot 2011-ben. “Nagy öröm, hogy egyre több leigazolt sportolónk van. Ehhez megfelelő színvonalú sportlétesítményeket biztosítunk” – emelte ki a sportvezető.

Szabó Tünde elmondta azt is, hogy az áprilisi országgyűlési választások megerősítették a sport helyzetét. Továbbra is kiemelt támogatásról biztosította a magyar sportot. Beszélt arról, hogy a sportlétesítményekkel kapcsolatos hatáskörök az államtitkársághoz kerültek. Közös gondolkodással hatékony ágazati irányítást ígért. A 177. olimpiai aranyéremhez is gratulált. “Az erős utánpótlásnak köszönhetően a magyar sport eredményes jövője is biztosított” – mondta befejezésül.

Virág Lajos, a SOSZ ügyvezető igazgatója a Sportegyesületi Bizottság munkájáról adott tájékoztatást
Virág Lajos, a SOSZ ügyvezető igazgatója a Sportegyesületi Bizottság munkájáról adott tájékoztatást

A MOB bizottságainak beszámolói közt dr. Mészáros János az Etikai és Jogi, dr. Kamuti Jenő a Fair Play, dr. Bathó Ferenc a Gazdasági Bizottság, dr. Bodnár András a Mező Ferenc Sportbizottság, Kelemen Ildikó a Nők a Sportban, dr. Tállay András az Orvosi, Virág Lajos a Sportegyesületi, Sinkó Andrea a Sportolói Bizottság elnökeként, Vaskuti István “igazolt” távolmaradása miatt Csabai Edvin a Sportszakmai, Utánpótlás és Tudományos Bizottság tagjaként adott tájékoztatást az általa vezetett testület munkájáról. A közgyűlés elfogadta az ötkarikás szervezet elnökségének 2017-es szakmai beszámolóját, a könyvvizgyáló jelentését, jóváhagyta a felügyelő bizottság 2017-es beszámolóját és 2018-as ellenőrzési tervét, elfogadta a MOB 2017-es pénzügyi beszámolóját és közhasznúsági mellékletét, a MOB idei költségvetését, továbbá az alapszabály-módosítási javaslatokat.

Döntés született a 2018-a Buenos Aires-i nyári ifjúsági olimpián és a 2019-es téli Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon (EYOF) történő részvételről, valamint a Magyar Csapat és küldöttség összetételéről; elfogadták az azokkal kapcsolatos célkitűzéseket és a felkészülési irányelveket.

Döntöttek a jövő évi további multisport-eseményeken való részvételről: a 2019-es nyári EYOF-ról, a II. Európa Játékokról és az első ízben meghirdetett ANOC World Beach Games-ről.

A MOB közgyűlése tárgyalta, majd elfogadta a 2020-as tokiói olimpiával kapcsolatos célkitűzéseket és a felkészüléssel kapcsolatos irányelveket, melyeket Fábián László ismertetett. Azt mondta, a cél, hogy a riói csapatnál nagyobb létszámban képviseltesse magát Magyarország az ötkarikás játékokon. “Kiértékeltük a riói olimpiát, látjuk a hiányosságokat, igyekszünk a szakszövetségekkel együttműködve javítani az eredményességen” – fogalmazott a sportigazgató. Hozzátette, Tokióban öt új sportág mutatkozik majd be, az eddig is műsoron lévők pedig 15 versenyszámmal bővülnek, így várhatóan 11 300 sportoló vesz majd részt a játékokon. A magyar csapattal kapcsolatban azt mondta: az a cél, hogy 22-25 sportágban, közte három csapatsportágban szerezzenek kvótát a versenyzők. Rióban 20 sportág 160 magyar sportolója szerepelt, de a csapatsportágak közül csak vízilabdában szerzett kvótát valamely válogatott.

A résztvevők megkapták az edzők új etikai kódexét, melyet magyar és angol nyelven jelentetett meg a Magyar Edzők Társasága.

(MOB, fotó: MOB/Szalmás Péter)