Egy pont a középdöntőben a kézi vb-n

A magyar férfi kézilabda-válogatott 33–30-ra kikapott Svédországtól a dán–német közös rendezésű világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában, így a D jelű hatos második helyén végzett, és egy pontot visz magával tovább a középdöntőbe.

Az már a csoportunk korábbi meccsein eldőlt, hogy harmadikként Egyiptom folytathatja a középdöntőben, így az ellene szerzett egy pontot visszük tovább magunkkal. A svédek elleni csoportrangadó tétje az első hely, de még inkább a további megszerezhető pontok voltak.

Mint ismert, Balogh Zsolt után legutóbb Jamali Iman is kidőlt a sorból, ráadásul Ancsin Gábor fájós könyöke is cserét indokolt, így Schuch Timuzsin és Máthé Dominik került be a mieink keretébe. Az egyértelműen látszódott az elmúlt meccsek alapján, hogy a kezdők mellett a padról is új főszereplők előlépésére lesz szükség, ha meglepetést akarunk szerezni az eddig hibátlan skandináv csapattal szemben.

Ezúttal Székely Márton kezdett a kapunkban, míg Schuch a védekezéshez futott be. A másik új játékosunk is hamar bekerült a sűrűjébe, Máthé végezte el ugyanis a heteseinket – méghozzá sikeresen –, majd miután nem jöttek be Nagy László első lövései, hamar ott találta magát jobbátlövőben. Az első lövése rögtön be is akadt Mikael Appelgrennek, ezzel vettük vissza a vezetést, majd sikerült kivédekeznünk több svéd támadást, és 6–3-ra elhúztunk a 10. percben.

A svédek azért ízelítőt adtak abból, milyen sebességre is képesek, többször másodpercekkel a gólunk után válaszolni tudtak. Ezzel együtt tartottuk az előnyünket, Bánhidi Bence jól dolgozott a falban, gólokat lőtt és heteseket harcolt ki, így négygólos előnyünknél Kristján Andrésson kénytelen volt időt kérni. Előtte már Ligetvári Patrik váltotta Bodó Richárdot, tehát elég korán elkezdtük a frissítést. A svédek egy emberelőnyt is kihasználva pillanatok alatt felzárkóztak mínusz egyre, míg mi öt percig nem találtunk be. Máthén nem látszódott semmi megilletődöttség, bátran, és ami ennél is lényegesebb, eredményesen lőtt, a svédek azonban így is egyenlíteni tudtak a 23. percben (11–11). A védőink nagy harcot vívtak a veszprémi Andreas Nilssonnal, ennek is eredményeképpen Sipos Adrián gyorsan begyűjtött egy kiállítást.

Ez azért is volt bosszantó, mert így csak fárasztottuk magunkat, a svédek pedig könnyebben lőhették a góljaikat. A 28. percben Bodó bokarándulást szenvedett, miközben rálépett ellenfele lábára, ráadásul utána többször is átrohantak rajtunk a svédek, és 15–13-ra fordítottak. Erre még a két szélső révén volt válaszunk, de az utolsó szót Jim Gottfridsson mondta ki a szünet előtt (16–15).

A magyar szövetség a szünetben azt a tájékoztatást adta, hogy van esély Bodó második félidei játékára, ezzel együtt Ligetvári kezdett a folytatásban a helyén (a Szeged balátlövője később sem állt vissza). Képtelenek voltunk kivédekezni a svédek támadásait, de legalább rendre mi is tudtunk válaszolni a góljaikra. Csoknyai Istvánnak láthatóan nagyon nem tetszett a védőink tevékenysége, vissza is küldte Schuchot, ám a svédek így is újra elmentek kettővel.

Elmaradtak a megállító faultok, a svédek többnyire szabadon lőhettek, így pedig Székelynek is nagyon nehéz dolga volt. Félő volt, meddig tudjuk velük támadásban tartani a lépést, ha hátul nem áll össze a védekezésünk. Az Appelgrent váltó Andreas Palicka rögtön bemutatott egy bravúrt, a 45. percben pedig már 27–24-re vezettek a svédek, viszont közben elvesztették a megsérülő Gottfridssont. Bánhidi góljaival jöttünk vissza egyre, majd Nagy a jobb szélről egyenlített (29–29).

Székely bemutatott több fontos védést, melyek után támadhattunk a vezetésért, de nem jött össze. Helyette emberhátrányban kezdhettük az utolsó öt percet, amit jól használt ki a svéd válogatott, és kettővel ellépett. Palicka újra a legfontosabb, meccset eldöntő szakaszban lépett elő főszereplővé, megakadályozva a mieinket a pontszerzésben. Az is igaz, hogy mi is besegítettünk több rossz bejátszással, így az utolsó percek már nem tartogattak izgalmakat. A svédek 33–30-ra nyertek, ezzel csoportgyőztesek, és négy pontot visznek magukkal a középdöntőbe, míg az első vereségét elszenvedő magyar válogatott, valamint Egyiptom – az egymás elleni döntetlenjükkel – egy-egy ponttal várja a folytatást.