VLADAN MATICS: REÁLIS A TIZEDIK HELY A VILÁGBAJNOKSÁGON

A magyar kézilabda-válogatott súlyos, 35-26-os vereséget szenvedett Norvégiától a dán-német olimpiai kvalifikációs világbajnokság középdöntőjének utolsó fordulójában. A herningi mérkőzés után nyilatkozó játékosok egyhangúlag azt mondták, hogy sebességben nem tudták felvenni a versenyt a norvégokkal. Vladan Matics kapitány egyelőre nem tudja, milyen sors vár rá és a csapatra, amelyik immár csak nagy szerencsével érhet oda a tokiói olimpiára, míg Mikler Roland azt mondta, biztos, hogy ez a szereplés elindít bizonyos változásokat.

“Az első félidőben még csak-csak tartottuk magunkat, a három gól nem volt nagy különbség, de a második játékrészben, hiába próbálkoztunk, elfogytunk, egyszerűen nem bírtuk erővel – kezdte Vladan Matics szövetségi kapitány a találkozó utáni értékelését, hozzátéve, hogy hiába próbáltak cserélgetni, a padról érkezők ezúttal nem tudtak segíteni.

Az utolsó meccsen szenvedtük el a legsúlyosabb vereségünket, amit, szerintem nem érdemeltünk meg, de ilyen a sport.Sok okosat nem tudok most mondani, az biztos, hogy a 35 kapott gól nagyon sok. A második félidőben nagyon nehezen kerültünk helyzetbe, és kihagytunk legalább három ziccert.”

Ott vagyunk, ahol lennünk kell, úgy gondolom, reális ez a tizedik hely.Szerettünk volna előrébb végezni, de elfogytunk. Tudtuk, hogy a norvégok végig hajtani fognak. Nem kezdték jól a vébét, de meccsről meccsre jobbak lettek, hihetetlenül atletikusak és elképesztően gyorsak, szerintem a vébé legjobb csapata.”

Csoknyai István és Vladan Matics mindent megtett a magyar válogatott sikeréértFORRÁS: MTI/ILLYÉS TIBOR

A második félidőben többször is olyan összetételben állt föl a csapat, amilyet még nem láttunk ezen a tornán, de annak is megvolt az oka, hogy Nagy László miért játszott jobbszélsőt. “Próbálkoztunk mindennel, hátha bejön valami.De akkor, amikor egy Balogh Zsolt tizenegy gólt lő, nem fogja az ember lecserélni,Lacit pedig fent kellett hagyni, hogy arról az oldalról (a második félidőben ez volt a kispadtól távolabbi oldal – a szerk.) ne kelljen cserélni, mert ott sem Zsolti, sem Hornyák Peti nem tud védekezni, így Lacinak kellett kettes védőben fent maradnia. A szélsőjátékunk sem működött, mert középen nem tudtunk olyan fölényt kialakítani, hogy igazi helyzetet teremtve húzhassuk le a labdákat a szélsőknek.

Vladan Matics nem kertelt, amikor azt kérdezték tőle, hogy kimondhatjuk-e, hogy ez a vébé az Egyiptom elleni döntetlennél úszott el?

Ez teljesen egyértelmű. Ráadásul, legyünk őszinték, ott sem vesztettünk, hanem nyertünk egy pontot, végig mi mentünk az eredmény után.

Az Origo folytatásra vonatkozó kérdésére viszont már nem tudott ilyen pontos választ adni a kapitány. “Nem tudom, hogy mi lesz ezután, tényleg. A mi megbízatásunk is januárig szól, a világbajnokság végéig, után majd a szövetség vezetés dönt a folytatásról.”

A kapuban olykor ziccereket védő, máskor kiszolgáltatott helyzetben lévő Mikler Roland elmondta, nagyon nehéz volt úgy játszani, hogy a norvégok egy pillanatra sem lassítottak, hanem folyamatosan növelték a tempót és a különbséget.Szétszedtek minket, gyorsak voltak, szétrángatták a falunkat.Hol a beállósnak, hol a szélsőnek csináltak ziccereket. Szenzációs csapat, kár, hogy erre a meccsre maradt a sorsunk eldöntése” – mondta a kapus, aki hozzátette, követték az Egyiptom–Tunézia meccset, és nagyon szurkoltak az utóbbiaknak.

Mikler Roland (16) is látja, hol úszott el ez a nyolc közé jutásFORRÁS: MTI/ILLYÉS TIBOR

Mikler sem tagadta, hogy az Egyiptom elleni döntetlen miatt kárhoztathatjuk magunkat leginkább. “Ott rontottuk el az egészet, mert hiába volt elméletben esélyünk, csoda kellett volna, hogy ezt a norvég válogatottat akár öt gólon belül is tartsuk. Több mint valószínű, hogy egy kicsit ki fog cserélődni a válogatott, de ez majd a jövő zenéje lesz” – zárta Mikler.

A csapatkapitány, Ilyés Ferenc sajnálja, hogy “nem lett szép a vége”, hiába próbáltak olyan eredményt elérni, amivel játszhattunk volna a hetedik helyért. “A vébé végére marad a torna leggyorsabb csapata elleni meccs. A dánok és a svédek ellen is vissza tudtunk jönni nagyobb hátrányból a meccsbe, ez ma nem sikerült.Ahogy egyet hibáztunk, azonnal megbüntették egy góllal.Hiába terveztük, hogy majd lassítjuk a játékot, és próbáljuk őket felállt fallal szembeni támadásra kényszeríteni, nem tudtuk tartani a tempójukat.”

“Egyáltalán nem volt könnyű meccs – mondta el az Origónak a norvég válogatott kapusa, Torbjörn Bergerud. – Hatvan percen át koncentráltunk, sok gyors gólt lőttünk, és rendre meg tudtuk büntetni a magyarok hibáit, különösen a második félidő elején. A magyarok egy kicsit fáradtnak tűntek, úgyhogy csak az volt a dolgunk, hogy minél többet fussunk, és belőjük a helyzeteinket.” A kapus ugyanakkor elismerte, hogy ők is fáradtak, és szerinte sem tartható, hogy tizenkét nap alatt a nyolcadik mérkőzésüket játszották a csapatok. Hiába játszottak remekül a norvégok, az elődöntőjük a dán-svéd mérkőzésen múlik. “Reméljük, hogy győznek a dánok, és akkor pályára léphetünk az elődöntőben.”

origo.hu