Impozánsra sikerült a SOSZ 30 Gálaünnepség

Február 15-én pénteken a Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) megalakulásának 30. évfordulóját ünnepelte a budapesti Groupama Aréna rendezvénytermében. A 300 fős rendezvényre tervezett Gálaünnepségre a jegyek villámgyorsan elfogytak, de a szervezők a magas érdeklődés miatt további helyeket biztosítottak az érdeklődők számára.

Az eseményt jelenlétével megtisztelte Szabó Tünde, Sportért Felelős Államtitkár, Schmitt Pál, a Nemzet Sportolója, volt köztársasági elnök, Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, NOB tagja, Kiss Imre Sportegyesületek Országos Szövetsége tiszteletbeli elnöke, a Csepel SC korábbi elnöke, Fürjes Balázs, Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár, a nemzetközi sportpályázatok kormánybiztosa, Vass Károly, Sportegyesületek Országos Szövetsége tiszteletbeli elnöke, Prof. Dr. h. c. Mocsai Lajos, Testnevelési Egyetem rektora, Szabó László, Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke, Balogh Gábor Nemzeti Diák-, Hallgatói és Szabadidősport Szövetség elnöke, Vékássy Bálint Magyar Olimpiai Bizottság főtitkára, Urr Anita, Magyar Paralimpiai Bizottság főtitkára, Bóné Zoltán, Nemzeti Versenysport Szövetség főtitkára, Molnár Zoltán, Magyar Edzők Társasága Elnöke és Dr. Nagy László MTK korábbi elnöke, SOSZ korábbi alelnöke is.

RTG_9601A Gálaünnepség résztvevőit dr. Szabó Tünde sportért felelős Államtitkár köszöntötte elsőként, aki beszédében kiemelte, hogy “a különböző versenyeken nagyszerű sportolóinknak drukkolhatunk, akiket kiváló edzők és szakemberek készítenek fel, de mindannyian jól tudjuk: a magyar sport büszke várának alapjait az egyesületek jelentik”. Köszöntőbeszédet tartott még Schmitt Pál korábbi köztársasági elnök, a Nemzet Sportolója, majd pedig dr. Deutsch Tamás a Sportegyesületek Országos Szövetsége elnöke ünnepélyes köszöntőjében kihangsúlyozta, hogy “a magyar sport jelene és jövője is a magyar sportegyesületek közösségeiben történik. A sport ugyanis közösségi műfaj. A magányos sportoló nem sportoló, a magányos edző nem lehet sikeres és a magányos szurkolónak nincs igazi boldogsága. A közösségek, a klubok, a sportegyesületek nélkül nincs magyar sport”.

dr. Deutsch Tamás, a SOSZ elnökének köszöntőbeszéde:RTG_9646

Tisztelt Hölgyeim és Uraim,
Kedves Vendégeink!

Az ember életéhez köthető jeles napok közül kiemelkednek a születésnapok. Minden születésnap kitüntetett pillanat, de mégis a kerek évfordulók a legnagyobb ünnepek. Nos közösségünk, a Sportegyesületek Országos Szövetsége idén egy ilyen, kerek születésnapját ünnepelheti.
A harmincadikat.
Három évtizeddel ezelőtt, 1989-ben alapították meg a Sportegyesületek Országos Szövetségét, a SOSZ-t. Halkan, de annál büszkébben jegyzem meg, hogy a 30. születésnap idén családi ünnep is nálunk, hiszen 1989-ben született első gyermekem, Dávid.

Kedves Barátaim,

A 30. életévről azt is tartják, hogy komoly szakaszhatárt jelent az ember életében. Elég, ha csak arra utalok, hogy az ifjúságkutatással foglalkozó szakemberek a 15 és 29 év közöttieket sorolják a fiatalok körébe. Szóval, a szociológusok szerint 30 évesen véget ér az ifjúság.
És ha már a számoknál tartunk, a hármas számot sok egyéb mellett nevezik az isteni teljesség számának is: „Omne tritum perfectum”, szól a latin mondás, vagyis minden hármasság tökéletes.
Azon túl, hogy az életkorában szerepel ez a szám, miben rejlik a SOSZ tökéletes hármassága?
A sikeres múltjában, a gyarapodó jelenében és a reményteljes jövőjében.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

11000 nap.
Ennyi telt azóta, hogy megalapították a SOSZ-t, hazánk első sportegyesületi szakmai és érdekképviseleti szervezetét. 11000 hajnalon edzettek a sportolóink, 11000 délelőttőn és délutánon dolgoztak edzők és sportvezetők azon, hogy még sikeresebbé tegyék a klubjaikat. A magyar sport elmúlt három évtizedének, 11000 napjának megszámlálhatatlan sikere voltaképpen hozzánk kötődik, hiszen legyen szó bármilyen megmérettetésről, olimpiáról, paralimpiáról, felnőtt- vagy utánpótlás versenyekről, világ-, Európa- vagy nemzeti bajnokságról, kupaküzdelmekről, a nem olimpiai sportágak versenyeiről, az ezeken részt vevő sportolók mindegyike, az idegenlégiósokat kivéve, az egyesületeinkben sportol. Véletlenül sem dicsekedni szeretnénk. Mi, a magyar sportegyesületek a háttérben dolgozunk, és ez így van rendjén. A siker mindig a sportolóé, az edzőké, néha a szövetségi kapitányoké, esetenként a szövetségek és a sport köztestületek vezetőié. De minden bajnok, érmes és helyezett, győztes és sikeres sportoló első számú otthona a klubja. Valamennyi sikeres sportoló mögött egy egyesület áll.
És a sikeres múltunk után a magyar sport jelene és jövője is a magyar sportegyesületek közösségeiben történik. A sport ugyanis közösségi műfaj. A magányos sportoló nem sportoló, a magányos edző nem lehet sikeres és a magányos szurkolónak nincs igazi boldogsága. A közösségek, a klubok, a sportegyesületek nélkül nincs magyar sport.
Erős és eredményes sportegyesületek nélkül elképzelhetetlen a magyar sport jövőbeni sikere. A magyar sportegyesületekben mindennap számtalan sportoló és edző dolgozik keményen azért, hogy győzelmeikkel újabb és újabb elismeréseket szerezhessenek maguknak, klubjuknak, és nem utolsó sorban hazánknak.
De a sport számunkra nemcsak a bajnokainkról szól, hanem arról a sok százezer gyermekről is, akik közül természetesen nem mindenki lesz a jövő magyar sportcsillaga, de ők lesznek a holnap és a holnapután felnőtt magyar polgárai. Reményeink szerint egészséges és sportot szerető polgárok. De kérem, abba is gondoljon bele mindenki, hogy a 2036-os olimpia valamennyi leendő magyar olimpiai bajnoka már megszületett, és a 2032-es olimpia összes leendő magyar bajnoka már az egyesületeinkben sportol. Nem tudjuk még, kik is ők, de velünk vannak. Nem tudjuk pontosan, mit hoz a jövő, de ha valaki látni akarja azt, a magyar sport jövőjét, akkor mi tudjuk megmutatni neki. Mert senki, egyetlen gyermek sem a sport köztestületekben, a sportági szakszövetségekben, vagy a sportminisztériunban kezd el sportolni, hanem nálunk, a magyar klubokban.

Kedves Barátaim,

A sport minden formája a reneszánszát éli a világon. Az iskolai sporttól a gyermekek és a felnőttek szabadidősportján át a professzionális sportig. Öt földrész több mint kétszáz országában elképesztő ütemben fejlődik a sport. És ebből mi, magyarok nem akarunk kimaradni. Mert aki kimarad, lemarad.
Amikor az észak-amerikai profi jégkorong liga talán valaha volt legjobb játékosától, Wayne Gretzky–től egy interjúja során megkérdezték, hogy szerinte mivel magyarázható az a fantasztikus teljesítmény, ami az egész pályafutását jellemezte, akkor Gretzky a következőt válaszolta: „Talán annak köszönhető, hogy azt tartottam szem előtt, hogy ne odakorcsolyázzak, ahol a korong van, hanem oda, ahová majd érkezik”.
Az elmúlt négy évben a SOSZ újjászervezésekor mi nem oda akartunk korcsolyázni, ahol a korong van, hanem oda, ahol lesz. Talán ennek is köszönhető, hogy a fénykorában ezernél is több sportegyesület tagot számláló SOSZ tagegyesületeinek száma a 2015 év végi alig százról mára csaknem ötszázra nőtt.
Ma, amikor a SOSZ 30. születésnapját ünnepeljük, mindazokat ünnepeljük, akik a magyar sportegyesületi élet sikereinek megtartásáért, fejlesztéséért, nehézségeinek leküzdéséért és terheinek enyhítéséért minden áldott nap szívvel-lélekkel dolgoztak, dolgoznak és ezután is dolgozni fognak. Köszönet a munkájukért!

Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

Hogyan lehet lefordítani magyarra Wayne Gretzky gondolatát: ”ne oda korcsolyázz, ahol a korong van, hanem oda, ahová majd érkezik”. Hová érkezik majd a korong?
Nos, segítségünkre siet a válasszal Szent-Györgyi Albert, aki idestova 90 esztendeje azt mondta: “A sport elsősorban szellemi fogalom. Egy sportcsapat a társadalomnak kicsinyített képe, a mérkőzés az életért való nemes küzdelem szimbóluma. Itt a játék alatt tanítja meg a sport az embert rövid idő alatt a legfontosabb polgári erényekre: az összetartásra, az önfeláldozásra, az egyéni érdek teljes alárendelésére, a kitartásra, a tettrekészségre, a gyors elhatározásra, az önálló megítélésre, az abszolút tisztességre és mindenekelőtt a “fair play”, a nemes küzdelem szabályaira.” Ide jön majd a korong, Barátaim, ide kell korcsolyázni.

Hölgyeim és Uraim, befejezésül engedjék meg, hogy megköszönjem a figyelmüket, ami megtisztelő volt, és mindannyiunknak sikeres “odakorcsolyázást”, a ma estére pedig hangulatos ünneplést kívánjak!
Hajrá, SOSZ, hajrá, magyar sportegyesületek!

A köszöntőbeszédek után díjazták az elmúlt 30 év legsikeresebb 10 sportegyesületeit, amit az elmúlt 30 év téli és nyári olimpiai és paralimpiai játékokon szerzett olimpiai pontok alapján felállított rangsor alapján állítottak össze, ami alapján a következő a rangsor:

RTG_9831

1. Budapesti Honvéd SE
2. Újpesti Torna Egylet
3. Vasas SC
4. Budapesti Spartacus SC
5. MTK Budapest
6. BVSC- Zugló
7. Csepel SC
8. Szegedi Vizisport Egyesület
9. FTC
10. Kőbánya SC

A díjazás után a rendezvény könnyed hangulatban folytatódott Kozma Orsi művésznő és a Szilver Táncsport Egyesület táncosai közreműködésével, majd a hajnalig tartó jókedvről és a táncról DJ Dominique és DJ Toto gondoskodott.

Köszönjük minden kedves vendégünknek, aki velünk ünnepelt, és Gratulálunk minden díjazottunknak!

A Gálaünnepségről készült képgaléria az alábbi linken érhető el:

RTG_9240

 

SOSZ 30 Gálaünnepség – Képgaléria