CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Sportünnep és színes kulturális fesztivál lesz a MACCABI Európa játékok

6BD010A4-16EB-4405-AB7D-6EF7CF621D5F

Július 29. és augusztus 7. között először ad otthont Budapest a Maccabi Európa Játékoknak, amely hazánk történetének legnagyobb multisport eseménye lesz, megelőzve a 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált (EYOF) is. Több mint 40 országból 3000-en vesznek részt az eseményen, amely így a Játékok történetének is a legnagyobb rendezvénye lesz. A sport mellett megannyi kulturális, közösségi és vallási programot felvonultató esemény szervezésében számos hazai és nemzetközi szervezet működik közre. Erről beszélgettünk Deutsch Tamással, a SOSZ elnökével, a Játékok Védnöki Testületének vezetőjével, az MTK elnökével.

Először talán azt lenne érdemes tisztázni, hogy mi is maga a Maccabi Európa Játékok.
A maccabi mozgalom a 20. század elején azzal a nem titkolt céllal indult útjára, hogy leszámoljon a sztereotípiákból jól ismert zsidó képpel, miszerint a zsidó emberek sok mindenben mutathatnak tehetséget, de – finoman fogalmazva – nem a sportos megjelenés a jellemzőjük. A maccabi mozgalom jó fizikai adottságokkal rendelkező, atletikus zsidó emberek képét mutatta meg, akik a modern és békés küzdelem, a sport világában is képesek komoly eredményeket, sikereket elérni.

Ami a Maccabi Játékokat illeti, minden nyári olimpiát követő évben – mindig Izraelben – rendezik meg a Maccabi Világjátékokat, és minden nyári olimpiát megelőző évben a Pán-Amerikai, illetve az Európai Maccabi Játékokat. Utóbbi az 1929-es első megrendezése óta, kilencven év elteltével tér vissza most újra a közép-európai régióba. Akkor Prága adott otthont az első Maccabi Európa Játékoknak, most pedig hazánk fővárosa, Budapest lesz a helyszín. Az idei verseny rendezésére egyébként két város pályázott, végül az Európai Maccabi Konföderáció Bázellel szemben Budapestnek ítélte a rendezés jogát. És persze szép dolog az is, ha egy pályázó egyedüli indulóként közfelkiáltással nyeri el a lehetőséget, ezúttal viszont valóban komoly versenyben kellett legyőzni egy egyáltalán nem gyenge riválist.