A Honvéd és a koronacsapás

 

Négy órás online konferenciát rendezett az Utánpótlássport szerkesztősége – a sportújságíró-szövetség Nagy Béla-programjának támogatásával – Hogyan tovább, magyar sport? címmel. A nagy érdeklődést kiváltott eseménynek a Budapesti Honvéd SE székháza adott otthont, és a tizenöt résztvevő sorában szerepelt a kétszeres olimpiai bajnok Gergely István, az egyesület ügyvezető elnöke is.

A központi téma a koronavírus-járványnak a sportra gyakorolt hatása volt – akkor, amikor Budapesten is feloldották a korlátozásokat, és újra indulhat a sportélet is.

Gergely István képviselte a sportegyesületeket a konferencián, és az ő beszámolója is afféle tájkép, csata után jellegű volt. De nem csak rombolásról és romokról szólt, bár heteken át üresek voltak a létesítmények, nem fordult meg bennük edző és sportoló, nem tartottak edzéseket, és a versenyidőszak is kényszerszünetet tartott. Az ügyvezető elnök dicsérte az egyesület szakembereit, akik rugalmasan alkalmazkodtak az új helyzethez. Volt módjuk hozzászokni az online kommunikációhoz, megoldották a házi képeségfejlesztés, gyakorlás irányítását és ellenőrzését, miáltal csökkenteni akarták a sportolók teljesítményromlását.

A konferencia alaphangja az óvatos optimizmus volt. Öröm az újbóli nyitás miatt, egyszersmind az azzal járó veszélyek feltérképezése. Gergely az utóbbiakhoz sorolta mindazt, amire a sportegyesületekben általában is figyelni kell: fokozatos terhelést adni az edzéseken a sérülések elkerülésére, erősíteni a bizalmat a fiatal sportolókban és a szüleikben is, figyelembe véve, hogy a családi költségvetés sok helyen szerényebb lesz, pedig a tagdíjbevételre szükség van, ráadásul a szülő a közeljövőben még aligha lehet a foglalkozások nézője.

Az utánpótlás-nevelés legfontosabb kérdése pillanatnyilag az elmúlt években megnövekedett sportolói létszám megőrzése. Az ügyvezető elnök elmondta, veszítettek fiatal tehetségeket, bár mindent elkövettek a veszteségek csökkentése érdekében. Azt azonban vallja, hogy akik viszont átküzdötték magukat a krízisen, azoknak a motiváltsága megerősödött, és lehet rájuk építeni.

Időbe telik, amíg a koronacsapás után minden úgy megy tovább, mint a karikacsapás.

  • Szekeres István