CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Végső nyughelyére kísérték Pazár Sándort

pazar temetes

A Sportegyesületek Országos Szövetsége (SOSZ) elnöksége saját halottjának nyilvánította a Budapesti Spartacus SC korábbi elnökét, akit rokonok, korábbi sporttársak, sportolók, sportvezetők és barátok kísérték utolsó útjára . A temetésen részt vett többek között Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke és Deutsch Tamás, a SOSZ jelenlegi elnöke is, aki így búcsúzott a a korábbi SOSZ alelnöktől és a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagjától:

DT pazarTisztelt Gyászoló család,
Tisztelt gyászoló gyülekezet,
Hölgyeim és Uraim!

Egy meghatározó sportegyesület korszakos elnökét búcsúztatjuk ma. Pazár Sándor elnök úr 1966-tól közel fél évszázadon át vezette a Budapesti Spartacus sportegyesületet. A piros-fehér klub a 70-es, a 80-as és a 90-es években, majd 25 éven keresztül az egyik legnagyobb és legeredményesebb magyar sportegyesület volt. Az egyesületnek a legsikeresebb időszakában több mint húsz sportágban volt szakosztálya. A klub első olimpiai bajnoka Molnár Endre vízilabdázó volt 1976-ban. A női kézilabdacsapat 1960 és 1986 között kilencszer nyert magyar bajnokságot, 1981-ben a Kupagyőztesek Európa Kupáját is elhódította. A férfi kézilabda együttes ötszörös magyar bajnok volt. A magyar sport olyan óriásai tartoztak mások mellett az egyesülethez, mint Egerszegi Krisztina és Kovács Ágnes, a világverő asztaliteniszezők, a hetvenes években világbajnoki címeket szerző Jónyer István és Klampár Tibor, vagy a teniszben a világranglista első tíz helyezettje közé került Temesvári Andrea, és a sakkolimpiai bajnok Csom István. A Spartacus legkiválóbb sportolói 8 olimpiai-, 15 világ- és 39 Európa-bajnoki címet szereztek.

A Budapesti Spartacus és annak elnöke Pazár Sándor a nagyszerű bajnokokkal, a versenyzőket felkészítő edzőkkel és a klub munkatársaival közösen sporttörténelmet írt. A Budapesti Spartacus a Nemzeti Torna Egylettel, vagy a Magyar Athletikai Clubbal egyetemben egyik főszereplője a magyar sporttörténelemnek. Az NTE és a MAC története, miként a Spartacusé is, idővel ugyan véget ért, de az eredményeik, a sikereik és a teljesítményük mindig meghatározóan fontos alkotóelemei lesznek a magyar sportnak.

A Budapesti Spartacus 1989-ben az egyik alapítója volt a Sportegyesületek Országos Szövetségének. Pazár Sándor 20 esztendőn át a SOSZ általános alelnökeként segítette szövetségünk munkáját. Pazár Sándor évtizedeken keresztül a magyar sport sikereiért a Magyar Olimpiai Bizottság tagjaként is dolgozott.

Tisztelt Gyászolók!

Egy ismert tévés személyiségtől számazik a híressé vált mondat, amit a nevét viselő showműsor adásainak a végén mondott el: „ez a műsor nem jöhetett volna létre, a” – és itt felsorolta a műsor szponzorait – „támogatása nélkül”. Mindez valójában nem csupán egy szellemes műsorvezetői megfogalmazás volt, hanem mély életbölcsesség: nincs ugyanis olyan kimagasló teljesítmény, világraszóló siker, az emberek széleskörű elismerését kiváltó eredmény, amelynek megszületésében az ismert alkotó, a színpadon, a rivalda fényben álló neves szereplő, a dobogó tetején az aranyérmet átvevő sportoló mögött ne lennének olyanok, akiknek a közreműködése, a támogatása nélkül a siker, a győzelem nem jöhetett volna létre. Mondjuk ki világosan és egyértelműen, a Budapesti Spartacus sikerei, a bajnokok győzelmei nem jöhettek volna létre Pazár Sándor nélkül.

A Sportegyesületek Országos Szövetsége és a Magyar Olimpiai Bizottság nevében búcsúzom Pazár Sándortól.

Tisztelt Elnök úr, nyugodj békében!