Egy arany, két ezüst és egy bronzérem a birkózó EB-n

A kötöttfogásúak 77 kilogrammos kategóriájában szereplő Lőrincz Tamás (Budapesti Honvéd SE) pályafutása negyedik Európa-bajnoki címét szerezte meg a varsói birkózó kontinensbajnokságon. A 62 kg-ban Sastin Marianna (Vasas SC) és 97 kg-ban Kiss Balázs (BVSC-Zugló) ezüstérmet, 72 kg-ban Fritsch Róbert (Csepel) bronzérmet nyert.

A világbajnoki címvédő magyar klasszis pénteken a román Ilie Cojocarit, a horvát Antonio Kamenjasevicet és a fehérorosz Csimur Bergyiut is fölényesen verte meg, majd a négy között a vb-ötödik német Michael Felix Widmayert is könnyedén, 5–0-ra győzte le. A szombati fináléban az U23-as Eb-győztes török Yunus Emre Basar várt rá, aki nem tudott komolyabb ellenállást kifejteni Lőrincz korábbi riválisainál.

A mérkőzés első másfél perce a szokásos kötöttfogású forgatókönyvet hozta, állásból keményen küzdöttek a felek, ám akciót nem csináltak. Az látható volt, hogy Lőrincz uralja a szőnyeget, ezt a bírók is így értékelték, ezért Basart intették (1–0) és neki kellett lemennie parter helyzetbe, ahonnan a magyar remekül emelte ki és dobta el őt (3–0). Az akció végén ugyanakkor a török kicsúszott a fogásból, félő volt, hogy vissza tud fogni, ám Lőrincz „észnél volt” és időben reagált, így 3–0-ról folytatták a felek, majd mentek pihenőre.

A második menetben a töröknek kellett volna mennie előre, de a magyar látványosan erősebb volt nála, végig ő tolta előre Basart, akit alig egy perc után ismét intettek (4–0), ez pedig megpecsételte a sorsát. Lentről ugyanis ismét nem tudta kivédeni a magyar emelését, majd dobását sem, mely után a hátán puffant (8–0) a szőnyegen, ami négy pontot ért, egyúttal a meccs végét jelentette, mivel Lőrincz elérte a technikai tushoz szükséges különbséget.

Az olimpiai ezüstérmes Lőrincz Tamás a nemzetközi birkózás egyik legnagyobb alakjává nőtte ki magát az elmúlt másfél évtizedben. Eb-n ez volt a nyolcadik érme és a negyedik aranya (2006 – 66 kg, 2013 – 66 kg, 2014 – 71 kg, 2021 – 77 kg), összességében pedig a 14. alkalommal állhat világverseny dobogóján.

Négy mérkőzést kellett megnyernie a döntőbe jutáshoz Lőrincz Tamásnak a varsói Európa-bajnokság pénteki versenynapján – ez éppen néggyel volt több, mint amennyit az előző nap Sastin Mariannának teljesítenie szükségeltetett a fináléhoz.

Erről persze a legkevésbé női világbajnokunk tehetett, aki eleve csak a negyeddöntőben kezdett (volna), ám mivel egyetlen ellenfele sem állt ki ellene a csütörtöki nap során, így abszurd módon, meccs nélkül jutott be a döntőbe. Pedig nem egy kerületi Mikulás-kupáról beszélgetünk, hanem a sportág egyik fő világversenyéről, egy kontinensviadalról…

Ettől még ha van valaki, akinek kijárt már végre egy kis szerencse, akkor az a 37 évesen, édesanyaként is az ifjabb generációkat megszégyenítő elszántsággal harcoló, negyedik olimpiájára készülő Sastin Marianna.

A Vasas világbajnoka az ukránok vb-ezüstérmes klasszisával, Irina Koljadenkóval nézett farkasszemet a péntek esti fináléban, de végül nem tudott rajta akciót csinálni. Az ellenfél intéssel és mögé kerüléssel szerzett 3:0-s vezetést, majd amikor a második menetben a bírák visszaadták a „kölcsönt”, Sastin egy talán kissé elsietett akciókezdeményezéssel hozta még jobb helyzetbe Koljadenkót – az ukrán ellépett indítása elől, majd jóval kedvezőbb helyzetéből már könnyedén kitolta a szőnyeg szélére kerülő magyart (4:0). Sastin állóképessége kivételes, számos fontos mérkőzését fordította már meg a végén, ám ez most nem sikerült: végül csak egy, az ukránnak szabálytalanság miatt kiosztott intésponttal tudott szépíteni (4:1), így egy igazán kurta-furcsa két nap után állhatott fel a dobogó második fokára. Szerencsére a történelemkönyvekben simán csak annyi áll majd ott tényszerűen, hogy Európa-bajnoki ezüstérem…