Női kézi BL: bronzérmes a Győri Audi ETO

A női kézilabda Bajnokok Ligájában megszerezte a harmadik helyet a Győri ETO, amely a bronzmérkőzésen 32–21-re megverte az orosz CSZKA Moszkvát.

 A női kézilabda Bajnokok Ligájában megszerezte a harmadik helyet a Győri Audi ETO, amely a bronzmérkőzésen 32–21-re megverte az újonc orosz CSZKA Moszkvát. Ez volt Görbicz Anita pályafutásának utolsó nemzetközi mérkőzése, a lefújás után hosszan búcsúztatták a társak és a szurkolók, csakúgy, mint a távozó Eduarda Amorimot.

NŐI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA, NÉGYES DÖNTŐ
BRONZMÉRKŐZÉS
GYŐRI AUDI ETO KC–CSZKA MOSZKVA (orosz) 32–21 (18–8)
Budaprest, 
Papp László Aréna, 2300 néző. Vezette: Hrisztidi, Papamatteu (görögök)
GYŐRI ETO: SILJE SOLBERG – Faluvégi D. 2, Nze Minko 3, S. OFTEDAL 7, BRATTSET 2, Anna M. Hansen 3, Fodor Cs. 1. Csere: Glauser (kapus), V. Kristiansen 6 (5), Görbicz 3, Lukács V. 2, Edwige, E. Amorim 2, Kürthi 1. Edző: Ambros Martín
CSZKA: Masson – Szudakova 1, Szkorobogatcsenko 2, Iljina 2, Heindahl 3, Dmitrijeva 2, Markova. Csere: Szedojkina (kapus), Risztovszka 3 (1), Mihajlicsenko 4 (3), Illarionova, Vegyohina 1, Csigirnova 1, Gorskova 2, S. Jacobsen. Edző: Olga Akopjan
Az eredmény alakulása. 6. p.: 5–1. 13. p.: 9–3. 17. p.: 11–4. 25. p.: 13–8. 36. p.: 22–8. 40. p.: 25–11. 45. p.: 28–13. 53. p.: 28–18.
Kiállítások: 8, ill. 8 perc
Hétméteresek: 5/5, ill. 6/4
MESTERMÉRLEG
Olga AKOPJAN, 
a CSZKA edzője: – Csalódottak vagyunk, hiszen ennél jobb teljesítményre vagyunk képesek. A védekezésünk egyáltalán nem működött, miközben tudtuk, hogy az ETO milyen játékminőséget képvisel, és ki is használta a hibáinkat. Bár mindkét mérkőzést elveszítettük a hétvégén és a negyedik helyen zártunk, tudom, hogy csapatomnak ez remek tapasztalatszerzés volt, amelytől csak fejlődhet.

DÖNTŐ
VIPERS KRISTIANSAND (NORVÉG)–BREST BRETAGNE (FRANCIA) 34–28 (18–14)

ÖSSZEFOGLALÓ

Több poszton is változtatott a győri kezdőn Ambros Martín a bronzmeccsre: a Brest ellen jól beszálló Silje Solberg ezúttal az elejétől ott volt a kapuban, a mezőnyben pedig Faluvégi Dorottya, Estelle Nze Minko, Kari Brattset és Anne Mette Hansen indította a meccset.

Solberg ott folytatta, ahol az elődöntőben abbahagyta, sorra mutatta be az első öt percben a védéseket, erre, valamint Stine Oftedal gólerős játékára építve a Győr 5–1-re meglépett, a final fourban újonc CSZKA Moszkvának időt kellett kérnie.

Jekatyerina Iljina a 9. percben lőtte az oroszok első akciógólját, előtte csak hetesből tudtak betalálni a jól védekező ETO-nak (vagy éppen úgy sem, Laura Glauser ugyanis a padról beszállva eredményesen zavarta Szara Risztovszkát). Hibák be-becsúsztak, de közben Nze Minko is hozta a rá jellemző labdaszerzéseket, így magabiztosan vezetett a Győr, az első félidő közepén már 11–4-re.

A félidő felénél előbb az idény végén visszavonuló Görbicz Anita, majd a távozó Eduarda Amorim is pályára került. A CSZKA rövid időre ötre megközelítette a Győrt, Martín időkérése után azonban sikerült megakasztani az orosz fellángolást, és a szünetre meglett a közte tíz (18–8). A rászámolást jelentő találatot éppen Görbicz szerezte nem sokkal a dudaszó előtt.

A szünet után majdnem hét percig nem tudott betalálni a Moszkva, ezalatt Görbicz például egész pályás gólt is elért, a különbség pedig már a tíz fölötti sávba kúszott. Az ETO nyugodtan játszhatott, a CSZKA nem tudta megnehezíteni a dolgát. Amorim meccsen elért első találata is egész szépre sikerült, a győri szurkolók rá is zendítettek a „Duda”-kórusra. Majd a 47. percben Görbicz nevét kezdték skandálni, Martín ugyanis ekkor cserélte vissza a helyére Fodor Csengét. A hajrában még a 19 éves Kürthi Laura is betalált, a Győr 32–21-es győzelemmel szerezte meg a 3. helyet.

Az ETO három ezüst és öt arany után először nyert bronzérmet a BL-ben, mivel a négyes döntő 2014-es bevezetése óta mindig továbbjutott az elődöntőből, amikor részt vett a tornán.

Ha nem számítjuk a selejtezőket, ez volt Görbicz 186. BL-mérkőzése, és összesen rekordot jelentő 1016 góllal zárt az első számú klubsorozatban. A mai három góljával 57-ig jutott csak a final fourokon, ezzel korábbi győri csapattársával, az ugyancsak visszavonuló Nycke Groottal áll a vonatkozó lista élén. Ha a többi nemzetközi kupát is beleszámítjuk, akkor 235 találkozón 1313 találatig jutott – elképesztő számok! A pályafutását a jövő héten két magyar bajnokival zárja, az utolsó meccse pénteken lesz a Mosonmagyaróvár ellen.

A lefújás után a társak könnyes szemmel búcsúztak Görbicztől és Amorimtól, jelképes pillanat volt, ahogy a két klasszis összeölelkezett, miközben a szurkolók a nevüket skandálták, majd a csapat megrohanta őket, és együtt folytatták az ünneplést.