Tájékoztató a sportorvosi engedélyek érvényességi idejének meghosszabbodásáról

Országos Sportegészségügyi Intézet tájékoztató levelet küldött a veszélyhelyzet idején lejáró sportorvosi vizsgálatok érvényességével kapcsolatosan, melynek a tartalma a következő:

Kedves Sportolók!
Szeretnénk Önöket/Benneteket tájékoztatni a 674/2021. (XII.3.) Kormányrendelet megjelenéséről, mely a sportorvosi engedélyek a veszélyhelyzet idejére szóló érvényességéről rendelkezik és amely szerint a veszélyhelyzet idején lejáró sportorvosi engedélyek a veszélyhelyzet megszűnését követő 60 napig továbbra is érvényesek lesznek.
Attól függetlenül, hogy a versenyzéshez szükséges sportorvosi engedély érvényessége a rendelet alapján meghosszabbodik, a sportorvosi vizsgálatok rendszeres elvégzését az Országos Sportegészségügyi Hálózat (OSH) sportorvosai, az együttműködő háziorvosok és házi gyermekorvosok továbbra is a megszokott rendben, előjegyzés szerint végzik.

Kedves Sportolóink!
Fontos a mozgás, de a LEGFONTOSABB AZ EGÉSZSÉGETEK, AZ EGÉSZSÉGESEN SPORTOLÁS!

  1. A sportorvosi alkalmassági vizsgálatok alapvető célja a sportoló egészségének védelme. Feladatunk azon betegségek, sérülések, illetve az ezekre hajlamosító kockázati tényezők kiszűrése, melyek megléte esetén a versenyszerű sport egészségkárosító hatású lehet.
  2. A lassan 2 éve fennálló Covid-19 pandémia tartósan terheli az egészségügyi ellátó rendszert, mely alól Intézetünk sem kivétel. A töretlen helytállás érdekében mi is alkalmazkodunk az aktuális járványügyi helyzethez, adott esetben az egészségügyi ellátások átmeneti
    átszervezésével. A vizsgálatok során valamennyi higiénés szabályt (távolságtartás, maszk, fertőtlenítés) messzemenőkig betartunk.
  3. Az OSEI Országos Sportegészségügyi Hálózatában – Budapesten és vidéken is – továbbra is fogadjuk a sportorvosi alkalmassági vizsgálatra érkező sportolókat.
  4. A fenti rendelettel meghosszabbított sportorvosi engedély a versenyzéshez való jogot biztosítja, de a biztonságos sportolásra való alkalmasságot nem garantálja, ezért javasoljuk Sportolóinknak, hogy a rendszeres sportorvosi vizsgálatokon – lehetőségeik szerint – késedelem nélkül vegyenek részt!
  5. A korábban szabályos sportorvosi vizsgálattal kiállított engedély eredeti érvényességi idején túl – a soron következő sportorvosi vizsgálat hiányában – a lehetséges egészségkárosító kockázatokat nincs módunkban kiszűrni.
  6. A versenyszerű sportolás általános egészségügyi kockázatait továbbra sem lehet figyelmen kívül hagyni, mint ahogy a covid-fertőzésen átesett sportolók sportba való biztonságos visszatérése továbbra is kiemelt jelentőségű!
  7. A Covid-19 fertőzésen átesett sportolók esetében nyomatékosan felhívjuk a figyelmet a lehetséges szövődményekre, és javasoljuk a korábban kiadott és jelenleg is érvényben lévő sportba való visszatérési protokoll betartását, mely az OSEI honlapján megtalálható!
    A sportorvosi engedélyek érvényességének a veszélyhelyzet idejére történő meghosszabbítása lehetőséget ad arra, hogy az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő nyomás átmenetileg csökkenjen, és az abszolút prioritást élvező oltási folyamatok és járványellenes megelőző intézkedések megvalósuljanak.
    Az előjegyzési időpontok foglalása a korábbi gyakorlatnak megfelelően történik. A központi telephelyen (Sportkórház, 1113 Bp., Diószegi út 64.) személyesen, telefonon (06-1-488-61-20), emailen (elojegyzes@osei.hu) és online felületen https://online.osei.hu/bejelentkezes) történhet, országosan pedig a sportorvosi rendelőkben megszokott elérhetőségeken és módokon
    (http://www.osei.hu/orszagos-sportorvosi-halozat/rendeloink.html)
    Köszönjük, hogy továbbra is számítanak és számítotok a szakmai segítségünkre!