A bajnokság után a Magyar Kupa is a Ferencvárosé!

A Ferencváros 3–0-ra legyőzte a Paksot a labdarúgó Magyar Kupa döntőjében. A Bp. Honvéd és az Újpest FC után az FTC a harmadik csapat, amely MK-döntőt nyert az új Puskás Arénában.

MAGYAR KUPA
DÖNTŐ
Ferencvárosi TC–Paksi FC 3–0 (1–0)
Budapest
, Puskás Aréna, 38 979  néző. Vezette: Bognár T.
Ferencváros: Dibusz – Botka (Vécsei, 81.), Blazic, S. Mmaee – Esiti, Laidouni – Auzqui (Wingo, 76.), Zachariassen, Pászka (Civic, 76.) – F. Boli, Marquinhos (Loncar, 59.). Vezetőedző: Sztanyiszlav Csercseszov
Paks: Nagy G. – Szélpál, Lenzsér, Szabó J. (Osváth, 83.) – Windecker, Balogh B. (Sajbán, a szünetben) – Kovács N. (Nagy R., 80.), Haraszti (Böde, 66.), Szabó B. (Tamás O., 66.), Medgyes – Ádám. Vezetőedző: Bognár György
Gólszerző: Zachariassen (16.), F. Boli (83., 86.)

Sokan emlékeznek arra, hogy amikor kialakult a Mol Magyar Kupa elődöntőjének párosítása (ETO FC–Ferencváros, Paksi FC–Újpest), csaknem mindenki azt remélte, FTC–Újpest finálé lesz a Puskás Arénában. Hogy a zöld-fehérek toronymagas favoritjai az NB II-es győri együttes elleni párharcnak, nem szorult magyarázatra, a lila-fehérek mellett azonban (idén legalábbis) inkább csak az szólt, hogy klubjuknak nagy a szurkolótábora, így akár negyvenezren is lehetnek a döntőn. Idővel aztán az Újpest jobb formában futballozott, és így már a produkció alapján is esélyesként várta az elődöntőt, hogy aztán Pakson 3–0-s vereséggel mondjon búcsút álmainak.

Azóta tudjuk, ha leginkább a Ferencváros miatt is, de negyvenezer drukker a Paks elleni mérkőzésre is kíváncsi volt, így a Puskás Aréna harmadik Magyar Kupa-döntője (2020-ban a Budapest Honvéd 2–1-re verte meg a Mezőkövesd Zsóryt, egy évvel később az Újpest FC–Mol Fehérvár FC mérkőzés 1–0-ra végződött) pazar hangulatban kezdődött el.

Számtalanszor elhangzott már, a kupasorozat és a döntő egészen más műfaj, mint egy-egy bajnoki találkozó, hiszen itt egyetlen meccsen bármikor lehet borítani a papírformát, mégsem árt megjegyezni: egyik oldalon olyan csapat állt, amely a bajnoki címet 33-szor, a kupát 23-szor hódította el, míg ellenfele 2006-ban jutott fel története során először a legjobbak közé, legjobb eredménye a bajnoki ezüstérem, a kupában pedig korábban sohasem járt a negyeddöntőnél előrébb.

Ami az összeállításokat illeti, nem jelentett meglepetést, hogy a két csapat tizenkét nappal korábban játszott bajnokijához képest (akkor az FTC 2–1-re nyert Pakson) mindkét oldalon alaposan megváltozott a kezdő tizenegy. Sztanyiszlav Csercseszov és Bognár György egyaránt öt helyen változtatott, de az igazi meglepetést az jelentette, hogy a fővárosiaknál még a meccskeretbe sem került be a csapat egyik legjobbja, a több külföldi klub által is csábított Tocmac Nguen.

A ferencvárosi B-közép – amelynek tagjai éppen a paksi Nagy Gergely kapuja mögött helyezkedtek el – a kezdés előtt füstbe borította a játékteret, így öt percet kellett várni arra, hogy a Mol Magyar Kupa-döntőn útjára induljon a labda.

Ahogy Bognár György várta, a Ferencváros három belső védővel kezdett, a jobb oldalon Carlos Auzqui, a balon Pászka Lóránd zárt vissza, a kérdés az volt, hogy az argentin futballista, aki inkább támadásban erős, mennyire tud majd hatékonyan védekezni, Medgyes Sinannal szemben. Az már az első pillanattól látszott, mindkét csapatnál az a vezérelv, hogy gólt kell szerezni, így szó sem volt óvatos keresztpasszokról, alibizős átadásokról. Az első negyedóra egyik kapu előtt sem hozott helyzetet, azután viszont egy baloldali ferencvárosi támadás végén középen elcsúszott a Paks védekezése, Marquinhos önzetlenül hozta helyzetbe Kristoffer Zachariassent, a norvég támadó pedig nem hibázta el a ziccert.

Szinte azonnal megduplázhatta volna előnyét a Ferencváros, ám Marquinhos beadására hiába érkezett középen jó ütemben Boli, bevetődve leadott lövését Nagy Gergely hárítani tudta. A játékrész közepén, az egyik kis szögletet követően Zachariassen fejese után védett bravúrral a paksiak kapusa, ami azt mutatta, a csapatot „megfogta” a kapott találat, és akkor egyértelműnek tűnt, csak idő kérdése, mikor szerez a Ferencváros újabb gólt. Tíz perc volt még hátra az első játékrészből, amikor Auzqui távoli lövése után a lécen csattant a labda – szóval, egyértelműen az FTC uralta a mérkőzést.

Nem jelentett meglepetést, hogy Bognár György változtatásra szánta el magát: a szünetben Balogh Balázs az öltözőben maradt, a helyén Sajbán Máté folytatta, és így valamivel támadóbb szellemű lett a Paks felállása.

Ekkor tudhattuk egyébként meg, hogy 38 979-en vannak a Puskás Arénában, vagyis a mostani minden idők második leglátogatottabb Magyar Kupa fináléja.

Próbált előre menni a Paks, de többször is fellazult a védekezése, és ha az 51. percben Marquinhos önzetlen, és középre passzol a ziccerben érkező Zachariassennek alighanem megduplázódott volna a Ferencváros előnye.

Egyértelműnek tűnt, paksi részről hiba volna fejetlenül előremenni, de az is látszott, több kreativitásra, pontosabb passzokra, nagyobb sebességre van szükség az esetleges egyenlítés érdekében. Csercsevszovot dühítette, hogy játékosai olykor túlzottan flegmán próbálnak megoldani egy-egy játékhelyzetet, Marquinhos lecserélése is jelezte, az orosz tréner nem tűri, ha valaki szórakozik.

Valahogy azt lehetett érezni, a ferencvárosiak dinamikusabbak, magabiztosabbak, nem véletlenül alakult az elképzeléseik szerint a mérkőzés. A 66. percben hatalmas ováció fogadta a korábban a Fradiban is remek éveket eltöltő Böde Dánielt, nem sokkal később Kovács Nikolasz kapáslövése és Sajbán Máté megindulása jelezte, a Paks nem törődik bele a vereségbe.

A hajrá aztán Franck Boliról szólt, a támadó két lehetőségét is kíméletlenül gólra váltotta, előbb az ötös elől talált a kapuba egy pazar csel után, majd a tizenhatosról bombázott a paksi kapu bal felső sarkába.

A Ferencváros 2017 után újra megnyerte a Magyar Kupát, és 2016 után duplázott ismét.

A Paksot is dicséret illeti, hiszen története során először jutott el a sorozat fináléjába, ezen a meccsen azonban nem volt valós esélye a sikerre.

Ennek örült a Mol Fehérvár is, mert így a fehérvári klub játszhat az Európa-konferencialigában!

Forrás: Nemzeti Sport Online – https://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/magyar-kupa-ferencvaros-paks-2891693