Hetesekkel maradt le a bronzról a Veszprém a Kiel ellen a BL-ben

A férfi kézilabda Bajnokok Ligája kölni négyes döntőjének bronzmeccsén a Veszprém szinte végig három-négy góllal vezetett a Kiel ellen, ám a németek a hajrában átvették a vezetést, és a végén a bakonyiaknak kellett hétméteresekre menteniük a meccset (34–34). A lövőpárbajban a Kiel bizonyultak jobbnak, így övé lett a harmadik hely.

A harmadik helyért rendezett mérkőzés előtt nagy kérdés volt, melyik csapat lesz motiváltabb egy fárasztó idény végén, ki akarja jobban a bronzérmet. Filip Jícha szombati szavai alapján a Kielnek nem sok kedve volt a helyosztóhoz, de a veszprémiek is csalódottak lehettek, ahogy a második félidő elején engedték lendületbe jönni és fordítani a Kielcét. Az biztos volt, hogy a Veszprémnek hosszabb kispad áll rendelkezésére, miután a Kielből kulcsemberek (Sander Sagosen, Hendrik Pekeler) estek ki a final four előtt. A két csapat négyszer is összecsapott már a négyes döntőkben, eddig azonban mindig az elődöntőben, ezekből kettőt nyert meg mindkét fél.

Nem változtatott a jól ismert kezdőjén Momir Ilics – aki épp a Kiellel nyerte meg kétszer is a BL-t – a bronzmeccsre sem, és az elődöntőhöz hasonlóan ezúttal is Jahja Omar góljaival indult a találkozó. Közben azonban becsúszott néhány pontatlanság, így a Kiel még az első hullámot végigjátszva tudott eredményes lenni.

A két kapus, Rodrigo Corrales és Niklas Landin egymás védéséire „válaszoltak”, de azt is meg kell hagyni, láthatóan egyik csapat játékosai sem voltak kellően koncentráltak a befejezéseknél. Landin a ziccerek mellett két hetest is hárított, igaz, a másodiknál legalább Kentin Mahé a kipattanót belőtte.

Az első negyedóra végén a menetrendszerű cserékkel Lékai Máté is pályára került az Építőknél, míg a gólkirályi címért harcban álló Petar Nenadics egyből beköszönt. A németek jól találták meg támadásban a lövőhelyzeteket, így tapadni tudtak. Lékai nagy kedvvel játszott, gólokat lőtt, gólpasszokat adott, a 18. percben például a bal oldalra beálló, első final fourján szereplő Lukács Péternek, talpra ugrasztva az egész veszprémi kispadot. Ilics a fiatalokat is pályára küldte, a másik szélre meg Ilic Zoran érkezett.

Sipos Adrián beállásával felkeményedett a Veszprém védekezése, és Corrrales is kifogott több, hirtelenül eldurrantott kieli bombát (Harald Reinkind és Miha Zarabec is pocsék százalékkal próbálkozott), a magyar csapat háromgólos előnyre tett szert. Jícha időkérése után Landint lehozva támadt újra a Kiel, Jorge Maqueda azonban üres kapus gólt szerzett, és Ilics is betalált. A faultokba megint becsúsztak két perccel büntetett megmozdulások veszprémi oldalon, ennek ellenére sikerült a szünetre megtartani az eredményben is a játékban látott fölényt. A négygólos fórban (14–18) Corrales 40 százalékos védési hatékonysága vastagon szerepet játszott, míg Andreas Nilsson beállóban teljesített megbízhatóan (5/5).

Corrales kiváló volt az első félidőben (Fotó: MTI)

Remélni lehetett, hogy ezúttal nem jön nagyobb visszaesés a második félidőre. Az első öt percben felváltva estek a gólok, majd a Kiel közelebb tudott jönni, a közte egyért is támadhatott, de Corrales lélektanilag a legjobbkor védett, Jahja pedig visszatornázta négyre a különbséget. A Veszprém is megpróbálkozott a kapus nélküli támadással, miközben Mahé balszélsőként is eredményes volt. Az elszántságát mutatta, hogy egyszer a nagy lendülettől átesett a reklámtáblán, a fotósoknak kellett visszasegíteniük a pályára, majd az ellenfele nyakára ugrott fel. Jelzésértékű volt, hogy sikerült Landint „leültetnie” a veszprémieknek, legalábbis egy időre.

Ideiglenesen visszaverte az Építők a kieli felzárkózási kísérleteket, Jícha kénytelen volt újabb időt kérni, miközben Maqueda a szurkolókat tüzelte. Jót tett a THW-nek a játékmegszakítás, pillanatok alatt újra feljött kettőre, így Ilics is gyorsan lenyomta a piros gombot. A védelmek nem igazán érvényesültek, sorra potyogtak a gólok. A nagy rohanásból a Kiel jött ki jobban, először kiegyenlített, majd Sven Ehrig révén a vezetést is átvette. Ekkor már Vladimir Cupara állt a veszprémi kapuban, és Nenadics is visszatért a pályára.

Támadásban nehezen találta a jó megoldásokat a Veszprém, ráadásul Nenadics hetest rontott. Szerencsére Mahé labdaszerzés után az üres kapuba lőhetett, majd Nilsson csak begyötört egyet. Döntetlennel fordultunk így rá az utolsó két percre, amelyben Nilsson újabb gólját videózás (és a kieli kispad nagyjelenete) után elvették, a túloldalon viszont hetest fújtak a francia játékvezetők. Niclas Ekberg belőtte, Ilics harmadik időkérése után húsz másodperce maradt Lékaiéknak ikszre menteniük a meccset. A legvégén Lauge adta fel kínaira Jahjának, a Kiel szabálytalankodott, a Veszprém időn túli heteshez jutott, amelyet Mahé értékesített (34–34).

A szabályok szerint következett a hetespárbaj„Veletek vagyunk!” – skandálták a veszprémi szurkolók. Az idegek párharca során Marguc hibázott Landinnal szemben, majd Jahja a kapufára bombázott, de Zarabec sem tudott túljárni Cupara eszén. Mivel Lauge sem tudott betalálni, a Kiel örülhetett a végén (37–35).

A hetedik final fourján szereplő Veszprém tehát a 2017-es bronzérem után egyelőre nem tudta ismét megszerezni a harmadik helyet, a Kiel viszont először állhatott fe a dobogó alsó fokára.

FÉRFI KÉZILABDA BAJNOKOK LIGÁJA
BRONZMÉRKŐZÉS

THW KIEL (német)–TELEKOM VESZPRÉM 34–34 (14–18) – hétméteresekkel 3–1
Köln, 19 250
 néző. Vezette: K. Gasmi, R. Gasmi (franciák)
KIEL: N. LANDIN – EHRIG 5, Weinhold, Horak, WIENCEK 6, DUVNJAK 4, Dahmke 2. Csere: Quenstedt (kapus), ZARABEC 6, Reinkind 1, Myrhol, BILYK 7, M. Landin, Ekberg 3 (3), Ciudad Benitez. Edző: Filip Jícha
VESZPRÉM: CORRALES – Gasper Marguc 3, J. OMAR 8 (1), MAHÉ 6 (1), B. Blagotinsek, Lauge 2, Strlek. Csere: Cupara (kapus), Ligetvári, A. NILSSON 7, LÉKAI 3, Nenadics 1, Maqueda 2, Sipos A., Lukács P. 1, Ilic Z. 1. Edző: Momir Ilics
Az eredmény alakulása. 4. p.: 3–2. 11. p.: 3–5. 13. p.: 6–6. 19. p.: 12–11. 23. p.: 12–15. 34. p.: 17–21. 39. p: 20–24. 44. p.: 23–27. 47. p.: 26–28. 50. p.: 30–30. 53.p.: 32–31. 58.p.: 32–33
Kiállítások: 4, ill. 8 perc
Hétméteresek: 4/3, ill. 5/2

A VÉGEREDMÉNY
1. Barca (spanyol), 2. Lomza Vive Kielce (lengyel), 3. TWK Kiel (német), 4. TELEKOM VESZPRÉM (Blaz Blagotinsek, Rodrigo Corrales, Vladimir Cupara, Dörnyei Borisz, Jahja Omar, Ilic Zoran, Rasmus Lauge, Lékai Máté, Ligetvári Patrik, Lukács Péter, Kentin Mahé, Dejan Manaszkov, Jorge Maqueda, Gasper Marguc, Petar Nenadics, Andreas Nilsson, Sipos Adrián, Maneul Strlek. Edző: Momir Ilics)
Gólkirály: Aleix Gómez (Barca) – 104 gól
A négyes döntő legértékesebb játékosa (MVP): Arcjom Karaljok (Kielce)

Forrás: Nemzeti Sport Online – https://www.nemzetisport.hu/kezilabda/ferfi-kezi-bl-kiel-veszprem-2898639