Bajnok a Falco

A  férfi kosárlabda NB I fináléjának ötödik, mindent eldöntő mérkőzését a házigazda Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely megnyerte az Egis Körmend ellen, így megszerezte a bajnokság aranyérmét – immáron negyedszer.

Hoz-e újabb fordulatot a férfibajnokság döntője, vagy a végeredmény az lesz, amit már októberben megjósoltak a hozzáértők? – ez a kérdés maradt vasárnapra. Erre már mindenképpen választ kellett kapni a Falco–Körmend finálé ötödik, utolsó mérkőzése után, és hogy a sárga-feketék vagy a piros-feketék szerzik meg előbb negyedik bajnoki címüket. Az igazolásai miatt már az idénykezdet előtt favorittá avanzsáló címvédő tulajdonképpen az első fordulótól kezdve a döntő második felvonásáig zömében úgy és olyan eredményesen kosárlabdázott, ahogy az elvárható volt attól a csapattól, amelyben hat magyar válogatott játszik és klubrekordot döntve bejutott a Bajnokok Ligája második csoportkörébe. Az egymást követő harmadik bajnoki aranyára hajtó gárda azonban olyan, felszabadultan játszó, a fináléba kerüléssel jócskán túlteljesítő Körmenddel futott össze, amely az eddigi két szoros találkozót „elcsente”, így meccslabdához jutott pénteken, de azt a Falco magabiztosan hárította. A sportág szakértői úgy vélték, Ferencz Csabáékat agyonnyomta a teher, ami az ötödik felvonásra elvileg átszállt a címvédőre, amelytől úgymond elvárás volt az újabb bajnoki cím – mivel fölényesen megnyerték az alap- és középszakaszt, talán nem is véletlenül.

A Körmend már tulajdonképpen kisebb csodát tett azzal is, hogy kétszer legyőzte a megyei riválist, amire vajmi kevés esélye volt, ám Andonisz Konsztandinidesz, a piros-feketék ciprusi edzője elhitette játékosaival, márpedig a címvédőt is le lehet győzni háromszor. Elhitette, de ezt megvalósítani mégsem lehetett.

„Nem készültünk előre semmivel” – szögezte le Gráczer György, a Falco ügyvezetője bő egy órával a feldobás előtt, amikor a Nemzeti Sport arról faggatta, milyen előkészületeket tett a klub az esetleges ünneplésre. A tavalyi fieszta egyik főszereplőjét, Gasper Okornt, aki 2019-ben és 2021-ben bajnoki címet és tavaly Magyar Kupát nyert a szombathelyiekkel, éltette kezdés előtt a hazai B-közép, amikor feltűnt a lelátón. A 49 éves szlovén tréner januárban távozott – immár sportigazgatói pozícióból –, és lett a Cibona Zagreb edzője, majd Horvát Kupát és bajnokságot nyert a patinás klubbal.

Sztefan Szavics triplával válaszolt Golomán György duplájára, majd ezt az ütésváltást meg is beszélte a szombathelyi centerrel, aki erre hárompontossal felelt. Ezután pillanatokon belül 20–5-re meglépett a bajnok, rengeteg volt a hiba a vendégek játékában. Hazai oldalon Somogyi Ádám szenzációsan játszott, tíz pontot szerzett hat perc alatt, s nem rontott dobást. Az egyetlen főbb statisztikai mutató, amiben a négy meccsen a Körmend volt a jobb, az a triplázás – ezzel most sem volt gondja a piros-feketéknek, az első negyedben hétből négy távoli dobásuk bement, de így is kilencpontos hátrányban voltak. Sokrétűen és pontosan támadott a Falco, az első meccs után ismét esélyeshez méltón játszott, míg az ellenfél rettentően fáradtan mozgott. A vendégkispad mögött ment a szájkarate a körmendi és a szombathelyi drukkerek között, a pályán pedig osztálykülönbség volt a csapatok közt, így a félidőben 21 ponttal vezetett a Falco.

Vagyis kisebbfajta csodára lett volna szüksége a Körmendnek, a Dávid–Góliát harcban előbbit megtestesítő vendégeknek már ahhoz is, hogy meccsbe kerüljenek. Hat perc eltelt, de nem csökkent a különbség, hanem 26-ra nőtt – közben Maliek White Váradi Benedeket, Keller Ákos pedig az amerikai kisembert sapkázta le szép mozdulattal. Felőrlődött a Körmend, egyre több elemi hiba jellemezte a játékát, és egyre elgyötörtebbek voltak a játékosai. Hazai oldalon sok kiemelkedő teljesítmény volt, Somogyi mellett, aki a harmadik negyed végén a saját térfeléről dobott szenzációs triplát, igaz, időn túl, Benke és Perl Zoltán is ragyogóan kosárlabdázott.

A vége nagyon sima lett, azaz amire predesztinálták, azt beváltotta a Falco, kicsit döcögősebb úton, de odaért, ahová érnie kellett, a bajnoki cím megszerzéséhez, de a Körmendnek is jár a dicséret, mert a papírforma alapján simának ígérkező fináléból vérbeli párharcot csinált. 99–70

DÖNTŐ, 5. MÉRKŐZÉS
FALCO-VOLVO ALPOK AUTÓ SZOMBATHELY–EGIS KÖRMEND 99–70 (27–18, 28–16, 20–11, 24–25)
Szombathely, 3070
 néző. V: Cziffra, Praksch, Söjtöry
SZOMBATHELY: VÁRADI 8, SOMOGYI 22/6, BENKE 14/3, GOLOMÁN 11/3, KELLER Á. 4. Csere: PERL 17/3, Kovács B. 2, BARAC 12, Clark 5/3, Sövegjártó 4/3, Verasztó. Edző: Milos Konakov
KÖRMEND: White 10/6, Doktor, Takács K. 6, Szavics 6/3, GORDON 13. Csere: Stokes 4, Kiss M. 6/6, HENRY 12/9, Durázi, Ferencz, KRIVACSEVICS 10, Martinez 3. Edző: Andonisz Konsztandinidesz
Az eredmény alakulása. 3. perc: 12–3. 7. p.: 20–5. 14. p.: 36–20. 18. p.: 48–27. 20. p.: 55–34. 24. p.: 59–42. 27. p.: 69–42. 30. p.: 75–45. 35. p.: 86–56. 38. p.: 93–66
Az egyik fél harmadik győzelméig tartó párharc végeredménye: 3–2 a Falco javára
MESTERMÉRLEG
Milos Konakov:
 – Már éltem át bajnoki címet a Falcóval, de vezetőedzőként egészen fantasztikus érzés. Biztos vagyok benne, hogy napokig a bajnoki csata, az utolsó mérkőzés, a diadal hatása alatt leszek. Büszke vagyok a csapatomra!
Andonisz Konsztandinidesz: – Elismerésem a Falcónak, megérdemelten lett bajnok. Mi megtettünk mindent, amit lehetett, becsülettel harcoltunk, sajnos ez nem volt elég az aranyéremhez. Köszönöm a csapatomnak ezt az idényt, a szurkolóinknak a folyamatos kitartást.

Forrás: Nemzeti Sport Online – https://www.nemzetisport.hu/kosarlabda/ferfi-kosarlabda-szombathely-kormend-donto-2899955