Sportos fejlesztések a Károli Egyetemen, megállapodás hat fővárosi klubbal

A Károli Gáspár Református Egyetem hétfőn együttműködési keretmegállapodást kötött a Sportegyesületek Országos Szövetségével (SOSZ), valamint a hat legnagyobb fővárosi klubbal a tanintézmény sportéletének fejlesztése érdekében.

    Trócsányi László, az egyetem rektora a megállapodás sajtónyilvános aláírásakor elmondta: programjának hangsúlyos pontja, hogy kiemelt prioritásként kezelik a hallgatók sportolási lehetőségeinek és körülményeinek fejlesztését, mert a szellemi frissesség megőrzéséhez testi frissességre is szükség van. Hozzátette: az egyetem rövid-, közép- és hosszú távú sportfejlesztéseket kíván megvalósítani annak érdekében, hogy az intézmény meglévő sporteredményeinek tükrében továbbfejlessze és megteremtse azokat a XXI. századhoz méltó feltételeket, melyekkel biztosítja az intézmény hallgatói részére a szabadidős, illetve versenyszerű sportolási lehetőségeket, a sportágválasztás sokszínűségét kínálva számukra.
    Trócsányi László kiemelte: idén szeptembertől bevezetik az egyetemen a kötelező testnevelés oktatását, megnövelik a sportösztöndíjak mértékét, illetve ősztől egy saját sportegyesület létrehozását is tervezik. A hat legnagyobb fővárosi sportegyesülettel – a Bp. Honvéddal, a BVSC-Zuglóval, a Ferencvárossal, az MTK Budapesttel, az Újpesti TE-vel és a Vasassal – megkötött együttműködés eredményeként pedig a jövőben számos sportágban kínálnak sportolási lehetőséget a mintegy 8000 hallgatójuk számára.
    Deutsch Tamás, a Sportegyesületek Országos Szövetségének elnöke elsőként azt hangsúlyozta, hogy az egyetemi sport évtizedek óta az egyik legfontosabb erőforrása a magyar sportnak. Emlékeztetett rá, hogy 91 éve a testnevelő-tanárok első országos értekezletén hangzott el Szentgyörgyi Albert professzor azóta sokszor idézett mondása, miszerint a sport által tudjuk a legkönnyebben elsajátítani a legfontosabb polgári értékeket. Ezért úgy érzi, hogy ezzel a lépéssel a nagy elődök nyomdokaiba léptek. Ismertette, hogy a megállapodás értelmében a tanintézmény hallgatói önköltségi áron használhatják a klubok sportlétesítményeit, ugyanakkor az egyesületek sportszakembereket is az egyetem rendelkezésére bocsátanak. Deutsch Tamás végül a kettős életpályamodell fontosságát emelte ki, hiszen – ahogy fogalmazott – ha a versenysportolók párhuzamosan egyetemre is járnak, akkor könnyebben fel tudnak készülni a sportpályafutásuk utáni, második életükre. Véleménye szerint egy olyan példaértékű megállapodás jött létre, amely mindkét fél számára előnyös.
    Elhangzott, hogy egy felmérés alapján a Károli hallgatói körében elsősorban a csapatsportágak a népszerűek, de sokan szívesen választanák a küzdősportokat is.

Forrás: MTI