Két érem született a nyíltvízi úszó világbajnokságon

A magyar válogatott ezüstérmet nyert a nyíltvízi úszók csapatversenyében a Lupa-tavon zajló világbajnokság nyitónapján. A Rohács Réka (Szegedi Úszó Egylet) , Olasz Anna (Szegedi Úszó Egylet) , Betlehem Dávid (Balaton Úszó Klub), Rasovszky Kristóf (Balaton Úszó Klub Veszprém) összeállítású váltó 1:04:43.00 órás eredménnyel végzett a második helyen. Gálicz Péter (FTC) pedig bronzérmes lett a 25 km-es nyílt vízi úszásban csütörtökön.

A Rohács Réka, Olasz Anna, Betlehem Dávid, Rasovszky Kristóf összeállítású váltó 1:04:43.00 órás eredménnyel végzett a második helyen a németek mögött, az olaszokat célfotóval megelőzve.

A magyar együttes ugyanabban az összeállításban vágott neki a 4×1500 méteres viadalnak, mint amivel tavaly ugyanitt az Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett, de ebben a felállásban decemberben az Abu-Dzabiban rendezett világkupán ezüstérmet is nyert.

Gellért Gábor szövetségi kapitány már előre jelezte: ahogyan az esélyes csapatok általában teszik, a két lány kezdett, Rohács Réka és Olasz Anna, majd Betlehem Dávid következett, végül Rasovszky Kristóf zárta a sort.

Érdekesen indult a verseny, ugyanis az első kör után az első négy csapatot kizárták, miután a görögök első embere elnézte az egyik fordulót, így levágta a távot, a dél-koreai, a spanyol és a dél-afrikai ellenfele pedig “bedőlt” ennek, így ők is búcsúzni kényszerültek.

Rohács a kizárások után a nyolcadik helyen váltott Olasszal, aki a kilencedik helyen váltott Betlehemmel. Az ekkor vezető németek a nemek közti váltás mellett tették le a voksukat, így egy hölgyet, Leoni Becket férfiak vették üldözőbe, köztük a 18 éves Betlehem, aki az első helyre hozta fel a stafétát.
Az utolsó 1500-ra így nem mindennapi mezőny alakult ki: az öt kilométeren címvédő Rasovszky mellett a németeket az olimpiai bajnok Florian Wellbrock, az olaszokat a medencés versenyeken szombaton még 1500 méter gyorson pályafutása harmadik aranyát minden idők második legjobb idejével megszerző Gregorio Paltrinieri, a franciákat pedig a 2017-es balatonfüredi világbajnokságon öt kilométeren és csapatban is aranyérmes Marc-Antoine Olivier képviselte.
Rasovszky 4.6 másodperc előnnyel ugrott a vízbe, a riválisok azonban 300 méter után már meg is érkeztek mögé. A magyar a két medencés nagymenő szorításában érkezett a hajrához, Wellbrock végül óriásit robbantott és simán győzött, Rasovszky és Paltrinieri viszont gyakorlatilag egyszerre csaptak célba, csak célfotó döntött kettejük között előbbi javára.

“Egyértelműen éremért jöttünk a hazai közönség előtt, az elmúlt versenyeinken rendre a dobogón végeztünk, így tudtuk, hogy képesek lehetünk rá most is. Szeretjük egymást, egymásért úszunk” – nyilatkozta az éremátadást követően Olasz Anna.
A 2013 óta minden világversenyen kiváló eredményeket szállító magyar versenyző az MTI-nek beszélt a csapat taktikájáról is:
“Ha megnézzük a medencés időinket, nem vagyunk annyira jók, viszont Gellért Gábor kitalált egy olyan taktikát, ami fekszik nekünk. Réka és én is gyengébbek vagyunk medencében, viszont bárkinek a lábvizén elúszunk, és erre próbáltuk helyezni a hangsúlyt. Hiába versenyeztem egy olyan lánnyal, aki medencében 30-40 másodperccel jobb nálam, a lábvizén elvagyok és ha ott nincs leszakadás, akkor a fiúk sebessége ki fog jönni” – tette hozzá.
Rohács arról beszélt, szerencsére az elején nem volt “esélye a rontásra”, ahogy az élen úszóknak, hiszen a taktika része volt, hogy mely nemzetekkel kell együtt mennie.

Betlehem Dávid elmondta, nagyon jó úszás volt, ráadásul egy elképesztően népes mezőnyben sikerült megszerezni az ezüstérmet.
Rasovszky Kristóf elmondta, tudta, hogy rendkívül nehéz dolga lesz, hiszen a medencében világklasszis hosszútáv úszókkal került össze, akik közül az egyiket most meg is tudta verni, de Wellbrock ezúttal jobban hajrázott.

“Itt előfordul, hogy beszorítják az embert, ennek az az előnye, hogy a másik kettő hulláma viszi őt, másfelől viszont összezárhatnak előtte, nincs hova mennie. Az volt a cél, hogy a forduló előtt Wellbrock mellé kerüljek, ez szerencsére sikerült és a többieknek kellett pár tempóval többet tenniük” – emlékezett vissza Rasovszky arra a mozdulatra, amivel sikerült kikerülnie az olasz és a német “darálójából.”

A világbajnok klasszis megjegyezte, hasonlóan szoros és kemény versenyeket vár a folytatásban, és remélhetőleg azokon is versenyben lesz az érmekért.
Ez a harmadik magyar érem a hazai rendezésű vizes világbajnokságon, mivel Milák Kristóf a Duna Arénában 200 és 100 méter pillangón diadalmaskodott.

Eredmények:
nyíltvízi úszás, csapatverseny (4×1500 m), világbajnok:
——————————————————–
Németország (Lea Boy, Klemet Oliver, Leonie Beck, Florian Wellbrock) 1:04:40.5 óra
2. MAGYARORSZÁG (ROHÁCS RÉKA, OLASZ ANNA, BETLEHEM DÁVID, RASOVSZKY KRISTÓF) 1:04:43.00
3. Olaszország (Ginevra Taddeucci, Giulia Gabrieleschi, Domenico Acerenza, Gregorio Paltrinieri) 1:04:43.00

Forrás: https://musz.hu/23583-2/

Gálicz Péter félelmetes hajrával nagyon simán beért harmadiknak, a 22 éves kiválóság 13.9 mp-s hátránnyal világbajnoki bronzérmes!

A versenyt az olasz Dario Verani nyerte.

A verseny első félében Kalmár Ákos hosszú ideig az élen haladt, ám idővel a tempó diktálása visszavetette. Többször sikerült újítania, vagyis nem szakadt le a mezőnytől. Úgy tűnt, hogy éremért küzdhet, de az utolsó kilométeren már nem maradt elég ereje hajrázni.

Ellenben Gálicz Péterrel! A 22 éves junior magyar bajnok sokáig megbújt a mezőnyben, de ahogy fogytak a kilométerek, úgy jött egyre feljebb. Utolérte Kalmárt, majd meg is előzte.

Ezután Gálicz fantasztikus hajrát vágott ki, és bár a világbajnoki címet elhódító olasz Dario Veranit és a korábbi címvédő Axel Reymond-t nem volt esélye befogni, de a bronzérmet izgalommentesen meg tudta szerezni.

Fantasztikus eredmény!

A nőknél Rohács Réka egész végig nagyszerűen tartotta magát az élbolyban, de a hajrában már nem bírt a világklasszisokkal. Végül a nyolcadik helyen ért célba, ami előtt szintén kalapot kell emelni.

ÉLŐ KÖZVETÍTÉSÜNKET ITT OLVASHATJA!

NYÍLT VÍZI ÚSZÁS (Lupa-tó)
Férfi 25 km
1. Dario Verani (Olaszország) 5:02:21.50
2. Axel Reymond (Franciaország) 5:02:22.70
3. Gálicz Péter 5:02.35.40
…8. Kalmár Ákos 5:03:52.10

Női 25 km
1. Ana Marcela Cunha (Brazília) 5:24:15.00
2. Lea Boy (Németország) 5:24:15.20
3. Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 5:24:15.30
…8. Rohács Réka 5:26:28.60


 Forrás: https://www.nemzetisport.hu/vizes_vb_2022/vizes-vb-galicz-peter-bronzermes-25-km-es-nyilt-vizi-uszasban-2900559

Betlehem Dávid az ötödik helyen végzett a nyíltvízi úszók 10 kilométeres férfi versenyében, míg a női mezőnyben Olasz Anna hatodik, Balogh Vivien 17. helyen ért célba szerdán a Lupa-tavon zajló világbajnokságon, Rasovszky Kristóf a táv felénél feladta a küzdelmet.

A szakág olimpiai számában 64-en ugrottak a Lupa-tó rendkívül meleg, 28 Celsius-fokos vízébe, hogy teljesítsék a hatkörös viadalt. Köztük volt a Tokióban ezüstérmes, a váltóval vasárnap óriási hajrában második, a rövidebb távon kilencedik Rasovszky, illetve a staféta harmadik tagjaként kiválóan teljesítő 18 éves, 5 kilométeren hetedik Betlehem.
Rasovszky a sorsolás után ugyan a szélről vághatott neki a távnak – ezáltal kimaradhatott a középső csetepatéból -, azonban a bójától távolabb eső oldalra került. A rajt után mindkét magyar az élmezőnyben helyezkedett el, a táv feléhez közeledve Betlehem a 7., Rasovszky a 12. helyen tempózott.
A két magyar közül Betlehem tartotta jobban magát, Rasovszky láthatóan visszaesett és féltávnál, kereken egy óra elteltével feladta a küzdelmeket. Az első információk szerint megrúgták úszás közben, ami miatt nehezére esett a levegővétel. A verseny után a magyar csapat arról adott tájékoztatást, hogy a veszprémiek 25 éves kiválósága már reggel sem érezte jól magát, az első kört követően pedig egyre inkább elfáradt, később pedig rosszabbul érezte magát, ezért döntött úgy, hogy nem folytatja.
Betlehem továbbra is nagyszerűen helytállt, az utolsó kört az ötödik helyen kezdte, a fiatal magyar egészen a hajráig tapadt a legjobbakra, a végül a két olasz, valamint az 5 kilométeren és váltóban is aranyérmes Florian Wellbrock, illetve a francia Marc-Antonie Olivier “kilőtt”. Az olaszok kettős győzelmet arattak, az aranyérmet a Duna Arénában nagymedencében 1500 méter gyorson minden idők második legjobb idejével diadalmaskodó Gregori Paltrinieri szerezte meg. Betlehem végül az ötödik lett.
“Nem esett jól, már a bevonulásnál éreztem, hogy ez egy nagyon kemény két óra lesz. Voltak olyan szakaszok, ahol elviselhetetlenül meleg volt a víz, de menni kellett a többiekkel az élen. Kicsit sajnálom, hogy nem tudtam időben lereagálni a szökést, és kaptunk öt méter hátrányt, ha többet fogok majd versenyezni, ezeket jobban le fogom reagálni” – mondta Betlehem a vegyes zónában.

A női mezőnyben 10km-en 56-an ugrottak vízbe, hogy teljesítések a hatkörös viadalt, ott volt köztük a tokiói játékokon bravúros negyedik helyet szerző, a váltóval vasárnap ezüstérmes Olasz Anna, illetve Balogh Vivien, aki 5 kilométeren egy 24. hellyel “melegített” hétfőn.
A rövidebb távval ellentétben ezúttal nem egy néhány fős boly lépett el a mezőnytől, hanem egy jó 30 fős társaság haladt együtt egymáshoz képest jelentősebb lemaradás nélkül. Ezt a csapatot a második körtől kezdve Olasz Anna vezette.
A táv feléhez érve Olasz kicsit visszaesett – de így is ott volt az élmezőnyben -, a vezetést pedig a 16 éves amerikai Katie Grimes vette át, aki a múlt héten, a Duna Arénában 1500 méter gyorson és 400 méter vegyesen is második volt.
Az utolsó egy kilométerhez érkezve továbbra is együtt tempózott az élmezőny, ekkor azonban már a menők – az olimpiai bajnok brazil Ana Marcela Cunha, a német váltóval a vb-n már aranyérmes Leonie Beck, a riói játékokon első, Tokióban második, a tavalyi Európa-bajnokságon a Lupa-tavon győztes holland Sharon van Rouwendaal – legelöl helyezkedtek a hajrához. A három úszó elképesztően hajrázott, melynek végén a holland célfotóval bizonyult jobbnak közvetlen riválisainál, megszerezve ezzel első világbajnoki címét.
Olasz végül hatodikként, Balogh pedig a 17. helyen ért célba.
“Egyáltalán nem reménykedtem ilyen eredményben, nem úgy mentek az edzések május körül, ahogy szerettem volna, de a váltóval szerzett ezüst például nagyon motivált. Viszont most jól esett az úszás, jó döntéseket hoztam. A többiek kezdtek meghalni körülöttem, kint pedig a lelátón ott volt mindenki, aki fontos nekem és nekik is szerettem volna megmutatni, mit tudok, minden bizonnyal utoljára egy hazai világversenyen” – nyilatkozta Olasz, aki a táv egyharmadál még az élen volt. “Nem szerettem volna vezetni, hiszen ez nagyon sokat kivesz az emberből, de így az ötödik világbajnokságomon azért már tudom, milyen verekedés van az elején.”
Hozzátette: a célja továbbra is a párizsi olimpia – ezért nem hagyta abba Tokiót követően -, augusztusban pedig ott lesz a római Európa-bajnokság, amelyen igazi nyíltvízi körülmények között, tengerben versenyez majd a mezőny. Olasz megjegyezte, nem indul el a csütörtöki 25 kilométeres versenyen.
Balogh Vivien örömkönnyeivel küszködve arról beszélt, hogy élete első felnőtt világbajnokságán sikerült elérnie a célját, a legjobb 20 közé kerülést:
“Ez az, amiért edzettem, sajnos az utolsó hétszáz méter már nagyon fájt és kicsit lemaradtam, de így is nagyon boldog vagyok.” – mondta.

Eredmények:
nyíltvízi úszás, férfi 10 km, világbajnok:
——————————————
Gregorio Paltrinieri (Olaszország) 1:50:56.8 óra
2. Domenico Acerenza (Olaszország) 1:50:58.2
3. Florian Wellbrock (Németország) 1:51:11.2
…5. BETLEHEM DÁVID 1:51:29.9
Rasovszky Kristóf a táv felénél feladta.

korábban:
női 10 km, világbajnok:
1. Sharon van Rouwendaal (Hollandia) 2:02:29.2 óra
2. Leonie Beck (Németország) 2:02:29.7
3. Ana Marcela Cunha (Brazília) 2:02:30.7
…6. OLASZ ANNA 2:02:39
…17. BALOGH VIVIEN 2:03:07.8

Forrás: https://musz.hu/23595-2/