Ezüstérmes a magyar női vízilabda válogatott

A magyar rendezésű vizes világbajnokságon a magyar női vízilabda-válogatott kikapott a fináléban az Egyesült Államoktól.

Váratlan fordulatok vezették fel a hazai rendezésű világbajnokság női tornájának döntőjét, elvégre női pólómeccsen – meg ha már itt tartunk, bármilyen pólómeccsen – nem hallottunk még az uszodához közeledve kétségbeesett „Jegyet veszek! Jegyet veszek!” kiáltást, mint ahogy olyat sem feltétlenül láttunk, hogy egy találkozót a kivetítőn közvetített lánykérés vezessen fel, de Attila és Dóri révén ez is megtörtént – egyébként Dóri igent mondott.

Nem tudjuk, végül bejutott-e a jegyet kereső szurkoló, ám vele vagy nélküle is megtelt a Hajós uszoda, hatezren várták, hogy a magyar és az amerikai válogatott összecsapjon a világbajnoki döntőben – és egy hatalmas molinón még Benedek Tibor is megjelent a lelátón. A közönség nagyjából az első ráúszás után őrjöngeni kezdett, és el sem hallgatott egy órán keresztül.

Az első negyed annak ellenére is teljesen rendben volt, hogy egy góllal az amerikaiak megnyerték. Kezdjük azzal, hogy a döntő első gólját Gurisatti Gréta lőtte egy nagyszerű befordulás után, aztán az sem mutatott rosszul, hogy a háromszoros címvédő amerikaiak több támadása is lövés nélkül, sarokba hajított labdával ért véget. Ugyan később fordítottak, és a védekezésük rendkívül szigorú volt, de hát a miénk is, emberhátrányban hatalmasakat blokkoltak a magyar védők.

Nyilván olyan döntő nincs, amelyikhez Keszthelyi-Nagy Rita ne szólna hozzá, óriási góllal egyenlített, a túloldalon viszont Maddie Musselman a hátára vette a csapatát, és harmadszor is vezetéshez juttatta a tengerentúliakat. Az emberelőnyeinket viszont rendre elszórtuk, pedig ezeket a lehetőségeket nagyon meg kellett volna becsülni, hiszen hat a hat ellen a lövőhelyzet kialakítása is elképesztően nehéz volt. Ezen a rossz szokáson Gurisatti változtatott, úgyhogy harmadszor is egyenlítettünk. Bíró Attila szövetségi kapitány előzetesen elmondta, csak úgy lehet esélyünk, ha folyamatosan tapadunk az ellenfélre, ez pedig emberfeletti védőmunkával sikerült is. A nagyszünet előtt az amerikaiak visszavették a vezetést, egy parádésan megjátszott fór végén a korábbi UVSE-játékos, Maggie Steffens lőtt a kapuba, így 4–3-as vezetésükkel fordultak a csapatok.

A harmadik negyed viszont elég rosszul kezdődött, kihagyott magyar emberelőny után a Neushul nővérek legfiatalabbika, Ryann ejtett a kapuba, először vezetett kér góllal az ellenfél. Nem sokon múlt, hogy három legyen belőle, ám Magyari Alda kétszer is bravúrral védett. Bíró Attila jó ütemű időkérése után ismét Gurisatti lőtte szét a kaput fórból.

Margeta sporttárs ekkor ötméterest fújt Rybanska Natasára egy olyan szituációban, ami inkább tűnt víz alá vitt labdának, ezzel a bekkünk kipontozódott, ráadásul Musselman belőtte a büntetőt. Ezúttal sajnos nem tudtunk visszajönni egy gólra, Neushul pedig háromra növelte a rivális előnyét. Az emberfóros játékunk ráadásul továbbra is hagyott kívánnivalót maga után, Ashleigh Johnson elképesztően védett, így azt utolsó negyedet 7–4-es hátrányból kezdtük – a helytállás megvolt, de a győzelemhez innentől kezdve csoda kellett volna.

A mieink közel is voltak a csodához, mínusz négyről visszajöttek egyetlen gólra, úgy, hogy a végén már a kapus Magyari is felúszott támadni. Egyenlíteni azonban nem sikerült, az ellenfél újabb ötméterest kapott, a reklámtábla meg egy jobblábas kapáslövést a felrobbanó Bíró Attilától. Musselman ezúttal sem hibázott, az amerikaiak így 9–7-re győztek.

A magyar válogatottnak azonban nincs miért szégyenkeznie, egyrészt a világbajnoki ezüstérem is elképesztően nagy teljesítmény, ráadásul a meccs nagy részében tartotta a lépést a hét éve egyeduralkodó amerikaiakkal, és olyan dolgokat művelt a vízben, amilyenekre a világon senki más nem képes az ellenfélen kívül. A mieink nagyon szomorúak voltak a lefújás után, a kapitány összeroskadva ült az időmérő óra előtt, miközben a győztesek boldogan pancsoltak – néhány nap múlva azonban egészen biztosan egyre jobban fényesedik majd az ezüstérem.

Ami ilyen játékkal előbb-utóbb arany lesz.

Névsor: Gangl EdinaSzilágyi DorottyaVályi VandaGurisatti GrétaMáté ZsuzsannaParkes RebeccaGéraldine MahieuKeszthelyi RitaLeimeter DóraRybanska NatasaFaragó KamillaGarda KrisztinaMagyari Alda

19. FINA VIZES VILÁGBAJNOKSÁG
VÍZILABDA, NŐK
DÖNTŐ
Egyesült Államok–Magyarország 9–7 
(2–1, 2–2, 3–1, 2–3)
Hajós uszoda, 6000 néző. V: Margeta (szlovén), Ohme (német)
EGYESÜLT ÁLLAMOK: ASHLEIGH JOHNSON – Fattal, Raney, MUSSELMAN 5, Ava Johnson, STEFFENS 1, S. Haralabidis. Csere: R. NEUSHUL 3, Prentice, Mammolito, Gilchrist, Weber. Szövetségi kapitány: Adam Krikorian
MAGYARORSZÁG: MAGYARI A. – Szilágyi D. 1, KESZTHELYI-NAGY 2, MÁTÉ ZS. 1, Parkes, GURISATTI 3, Vályi V. Csere: Rybanska, Faragó K., Garda, Leimeter, Mahieu. Szövetségi kapitány: Bíró Attila
Gól – emberelőnyből: 9/2, ill. 11/3
Gól – ötméteresből: 2/2, ill. –
Kipontozódott: Rybanska (20. p.), Mammolito (27. p.), Gurisatti (32. p.)
MESTERMÉRLEG
Adam Krikorian:
 – Sohasem játszottunk ehhez még csak hasonló méretű és hasonlóan lelkes közönség előtt sem. Meccs közben még nekem is eszembe jutott, hogy ez fantasztikus, még akkor is, ha a saját gondolataimat sem hallottam. Erre nem lehet felkészülni, egyúttal úgy voltunk vele, hogy akár nyerünk, akár veszítünk, ebben a hangulatban játszani szenzációs élmény marad. De a győzelem pláne!      
Bíró Attila: 
– Először is köszönetet kell mondanom a lányoknak, mert tényleg mindent kiadtak magukból ebben a két hétben. Kicsivel több szerencsére és némi dörzsöltségre lett volna még szükségünk a győzelemhez. Ez a világbajnokság a női szakág és a teljes sportág ünnepe volt, de ha már amerikai kollégám a hatezer nézőnket irigyli, én az aranyérmeit.

Forrás: https://www.nemzetisport.hu/vizes_vb_2022/vizes-vb-egyesult-allamok-magyarorszag-2901031