Elképesztő sikerek az öttusa világbajnokságon

Szombaton rendezték az öttusa-világbajnokság férfi és női döntőinek küzdelmeit, ahol óriási sikert aratott a magyar delegáció. Gulyás Michelle (UTE) világbajnoki ezüstérmes és a Gulyás Michelle, Simon Sarolta (Csepel SC), Guzi Blanka (Swimming Pentathlon Club) összeállítású csapat bronzéremmel térhetett haza. A férfiak sem hagytak minket érmek nélkül, hiszen Szép Balázs világbajnoki bronzérme mellett a Szép Balázs (UTE) , Demeter Bence (Volán Fehérvár), Bőhm Csaba (Kőbánya SC) alkotta csapat a dobogó második fokára állhatott fel.

Nagyon izgalmas volt mind a két nem döntője, nagyon látványos és izgalmas befejező számot kísérhettek végig a nézők. A férfiak küzdelmeit követhettük végig nagy figyelemmel, ahol is az utolsó kombinált számban Szép Balázs a mezőny második legerősebb idejét futva a 11. helyről egészen a 3. helyig küzdötte fel magát. „Nagyon örülök ennek a harmadik helynek, nagyon boldog vagyok, hogy az első egyéni világbajnokságomon egy bronzérmet tudtam szerezni, csapatban pedig egy ezüstöt. Jó indult a verseny plusz egyes vívással, aminek nagyon örültem. Az egész körvívásban jól ment a vívás, de az utolsó 8-10 asszóra elfáradtam, azt sajnáltam, mert talán egy kicsit jobb eredmény is ki tudott volna jönni. Végig tudtam javulni, a kvalifikációból az elődöntőbe, majd a döntőben egyre jobbakat úsztam. Jó kis lovat kaptam, gyorsan megtaláltam vele az összhangot. Eleinte féltem tőle, mert nagyon kis gebe volt, de végül hibátlan pályát tudtam vele menni. A kombit a 11. helyről kezdtem, nem gondoltam rá, hogy meg lehet a dobogó, őszintén nem is gondolkodtam. Misi bácsival beszéltem, hogy kizárok mindent és mindenkit, csak én vagyok a pisztoly meg a tábla, erre fókuszáltam. Ez szerencsére elég jól sikerült, mert 38 másodpercet lőttem. A futás egész jól esett, mert friss tudtam maradni a döntőre, így összességében nagyon elégedett vagyok ezzel a versennyel. Most egy hét pihenő következik utána pedig megy tovább a felkészülés, készülünk a szeptemberi Eb-re, remélem jó lesz.”

52252445173_3d0eea9182_o
52252715019_9b7cff6b2c_o
52252615214_24f5ae0cb7_o
52252616944_e7c2b54422_o

Ezután a páratlan élmény után következett a hölgyek megmérettetése, ahol két magyar versenyzőnek szoríthattunk. Gulyás Michelle ebben a szezonban, amelyik versenyen rajthoz állt, annak érem lett a vége. Természetesen ez most sem volt másképp. Michelle elképesztően stabil, magabiztos versenyzést mutatott, így gyakorlatilag minden számban a top 10 atléta közötti eredményt ért el. A kombinált számban elképesztő hátrányt dolgozott le az élen álló olasz lány mögött és szinte egyszerre kezdték meg az utolsó kört, ami idegtépő volt. Michelle a második helyen ért célba, kétséget nem hagyva senkiben, hogy nem tett bele apait- anyait. „Micsoda verseny. Ez volt az idei legnehezebb verseny. 70 remek öttusázó mérte össze erejét, és mindenki mindent beleadott, hogy a döntőbe kerülhessen. Minden másodperc számít minden másodpercért keményen meg kell küzdeni. Én bevallom, nem tudtam tartalékolni, mert olyan közel volt egymáshoz mindenki, nyomni kellett, hogy biztosan továbbjuthassak. Nagyon fáradtnak éreztem magam a döntőbe kerülés után. Sikerült jól kipihennem magam és feltöltődnöm a döntő napjára, így jó kedvűen kezdtem a lovaglást. Szokás szerint kicsit izgultam a lovaglás előtt, de szerencsére a lovammal együttműködve sikerült hibátlan pályát mennem. A bónusz vívásban sikerült egyet nyerni. Az úszás az idei formámnak megfelelően sikerült. Bár a laser run-tól kicsit tartottam, de sikerült az eddigi legjobb kombimat összehozni, jól lőttem, de nem kiválóan, viszont a futás tényleg remekül ment. Sajnos az olasz Elena Micheli túl nagy előnnyel indult, amit nem sikerült teljesen ledolgoznom. Nagyon örülök, hogy így sikerült a verseny, elégedett vagyok az ezüstéremmel. Nagyon hálás vagyok és megragadom az alkalmat, hogy köszönetet mondjak családomnak, edzőimnek, valamint szponzoraimnak, nélkülük ez nem sikerülhetett volna. Külön köszönet illeti a szurkolókat is, akik mindvégig kitartottak mellettem és a TV előtt szurkolva biztattak minket!”

A férfiak egyéni versenyében Demeter Bence 8., Bőhm Csaba 10. és Bereczki Richárd (KSI) a 13. helyen ért célba. A hölgyeknél a döntőben Simon Sarolta 16. helyezésének örülhettünk még.

 A világbajnokság első napján a Gyurka Márk Manó (KSI) , Regős Gergely (KSI) alkotta férfi váltó a 8. helyen zárta a versenyt. A magyar páros 22 nyert asszóval hagyta el a pástot a rangsoroló vívást követően, mellyel a 6. legjobb összeállítású duónak bizonyultak. Ezután következett a lovaglás, ahol mindössze 1 verőhibával teljesítették a pályát. A bónusz páston sajnos nem sikerült plusz pontot gyűjteniük a fiúknak, így gyorsan futottak is tovább az uszodába, ahol 1:55.28-as idővel csaptak a célba. A befejező kombinált számot 3 tusa után a 10. helyről kezdhették meg a mieink, és mivel az 5. legjobb idővel fejezték be a záróakkordot, így összesítésben két helyet javítva a 8. helyen értek a célba.

A világbajnokság második napján rendezték a női váltók versenyét, ahol az Alekszejev Tamara, Erdős Rita összeállítású párosért szurkolhattunk. A lányok 11 nyert asszóval zártak a páston, majd a bónusz körben 1 tust szúrva plusz pontokat szereztek. A lovaglásban sajnos nem sikerült pontot szerezniük, így ez megnehezítette számukra a verseny további küzdelmeit. Az uszodában 2:15.84-es idővel csaptak célba, így az utolsó tusának a 10. helyről vághattak neki. A kombiban a 3. legjobb idővel értek célba, de sajnos ezzel sem tudtak pozíciót javítani, így a női váltó a 10. helyen zárta a versenyt. A lányok a végsőkig küzdöttek, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy az utolsó számban nyújtott teljesítményben összesen két nemzet tudott felülkerekedni rajtuk.

A Guzi Blanka, Bereczki Richárd alkotta mix váltó a 6. helyen zárta a Világbajnokságot!A mai versenyben a magyar váltó kimagaslóan jó kombinált számmal fejezte be a versenyt, mivel ebben a tusában nem találtak kihívóra, így a 12:23-es idővel megnyerték ezt a számot. Az úszásban szintén a top 3 páros között tudhatták magukat, amit a lovaglásban is elmondhatnak magukról.

52254469304_2abb0dc2c2_o
20220731_082327590_iOS

Szép volt fiúk, lányok!

Fotó: UIPM World Pentathlon / Nuno Gonçalves

Forrás: https://www.pentathlon.hu/2022/07/31/elkepeszto-sikerek-az-egyeni-es-csapatversenyben/

https://www.pentathlon.hu/2022/07/25/a-noi-es-ferfi-valtok-versenyevel-kezdetet-vette-a-vilagbajnoksag/

https://www.pentathlon.hu/2022/08/01/zaraskent-egy-mix-valtos-6-helyezes/