Szkander-vb: Két arany-, egy ezüst- és három bronzéremmel zárt a magyar csapat

Remek teljesítményt nyújtott a maroknyi magyar válogatott a törökországi szkander- és paraszkander világbajnokságon.

Kőváriné Ivánfi Brigitta történelmi aranyat szerzett! A világklasszis magyar szkanderos az antalyai vb-n a felnőtt mezőnyben, bal kézzel nem talált legyőzőre a 65 kilogrammosok között. Korábban négyszer nyert masters világbajnokságot, és ugyanennyiszer Európa-bajnokságot. Mindezek mellett hatszor lett Európa legjobbja a felnőttek között.

A szkanderosoknál a szabályok megengedik, hogy valaki egy világversenyen mastersben és felnőttben is induljon.

Ezen a vb-n én most ’csak’ a felnőtt, vagy ahogy a sportágban nevezik, senior kategóriában indulok. Ballal kezdtem, és annak ellenére, hogy sérüléssel is bajlódtam, elég jól sikerült lezárni ezt a versenynapot. Augusztus végén kézműtétem volt, a vállam is rakoncátlankodott, de megcsináltam!” – kezdte értékelését Kőváriné Ivánfi Brigitta, aki ráadásul az idei Eb-n még 70 kilogrammban indult, azóta „belefogyott” a 65 kilós kategóriába.

Nem volt gondom a fogyással, végig erősnek éreztem magam, és a súlytartás sem probléma. A hátráltató tényezőkkel is jól megbirkóztam, sok segítséget kaptam Csabai Atilla elnöktől és Dóró Zsolt szövetségi kapitánytól.” – tette hozzá.

A következő napon a legendás versenyző jobb kézzel állt asztalhoz, s a közérzete alapján úgy érezte, hogy a selejtezőben befejezi a versenyt, de mint többször is bebizonyította, nem olyan fából faragták, hogy feladja, így a fináléi menetelt, s végül ezüstéremmel gyarapította az amúgy sem kis éremkollekcióját.

Boldog vagyok, hogy így 44 évesen a legerősebb kategóriában még versenyben tudok maradni. Mindenkinek nagyon szépen köszönöm a biztató szavakat, akik otthonról és itt a helyszínen bátorítottak.

Kőváriné Ivánfi Brigitta sikerét megelőzően Józsa Mihály (80 kg) a senior grand masters korosztályban aranyérmes lett, Balogh István (senior grand masters, 100 kg) jobbal és ballal is begyűjtött egy-egy bronzérmet, Pálmai Tamara (junior +70 kg) pedig ugyancsak felállhatott a dobogó harmadik fokára a jobbkezes napon, ballal 4. lett. Deák Emese (-16, 55 kg) sub junior kategóriában két 5. helyet gyűjtött be, Eöry Barna, Eöry Henrik és Deák Lajos pedig értékes helyezéseket.

Hatalmas mezőny indult ezen a vb-n, hiszen 54 nemzet több, mint 1100 szkanderosa küzdött Antalyában. Ezért is különösen értékesek ezek a győzelmek, dobogós helyezések és pontszerzések. A magyar szkanderosok minden korosztályban kiválóan teljesítettek, ez az érmek számán is látszik, hiszen van dobogós helyünk felnőttben, mastersben és juniorban is” – értékelt Csabai Atilla, a hazai szövetség elnöke, a nemzetközi és az európai szövetség alelnöke, aki versenyzőként is asztalhoz állt Törökországban. A grand masters 100 kilogrammos kategóriában ballal ötödik, majd rá egy napra jobb kézzel negyedik lett.

Forrás: Nemzeti Versenysport Szövetség

http://nvesz.hu/cikk/szkander-vb-ket-arany-egy-ezust-es-harom-bronzeremmel-zart-a-magyar-csapat