Taekwondo: Salim Omar Gergely világbajnok lett

Salim Omar Gergely (MTK) megszerezte Magyarország első világbajnoki aranyát tekvandóban, miután a mexikói torna döntőjében legyőzte César Rodríguezt az 54 kilogrammosok mezőnyében – közölte a Magyar Taekwondo Szövetség.

Salim Omar Gergely harmadik kiemeltként vágott neki a Mexikóban zajló világbajnokságnak. A korábban olimpiai ötödik versenyző a legjobb 32 között Sebastian Tant,a nyolcaddöntőben pedig Konsztantinosz Dimitropuloszt is vesztett menet nélkül győzte le. 

A negyeddöntőben Kurt Bryan Barbosával találkozott, az első menetet itt is hozni tudta, azonban a Fülöp-szigeteki egyenlíteni tudott. A harmadik menetben Salim jobban kezdett, majd fél perc után már 8:2-re vezetett, előnyét pedig tartani tudta, és bejutott az elődöntőbe. 

A legjobb négy között a tajvani Csen Po-jen ellen is hasonló volt a forgatókönyv, a magyar versenyző előnyt szerzett, ellenfele egyenlített, a döntő menetben viszont ismét Salim bizonyult jobbnak.

A döntőben a hazai közönség előtt versenyző César Rodríguezszel találkozott. Az első menetben korán előnyt alakított ki, amelyet sikerült megtartania, így 1:0-ra vezetett. A második menetben fél perc után már 6:0-ra vezetett, a mexikói viszont az utolsó fél percre visszajött a meccsbe, de egyenlíteni már nem tudott, Salim Omar 2:0-ra megnyerte az 54 kilogrammosok döntőjét és világbajnok lett.

Salim korábban kétszer nyert Európa-bajnokságot (2021-ben és 2022-ben), és ötödik lett az 58 kilogrammosok között a tokiói olimpián. 

A vb vasárnapi zárónapján Salim Omar Gergely testvére Salim Sharif Gergely is pástra lép, a zöld-foki-szigeteki Domenyck Devonte Lopessel találkozik 17 órakor, a meccs győztese jut majd be a legjobb 32 közé az 58 kilogrammosok mezőnyében.

Forrás: https://www.nemzetisport.hu/egyeb_egyeni/tekvando-tortenelmi-magyar-siker-salim-omar-gergely-vilagbajnok-lett-2925019