Női vízilabda MK: Története során először az FTC nyerte a trófeát

Története során először a Ferencváros nyerte meg a BENU női vízilabda Magyar Kupát, miután a szombati döntőben 9–5-re legyőzte az UVSE-t a Komjádi uszodában.

Fennállása első trófeájáért szállt vízbe szombat este az FTC-Telekom női csapata, amely már azzal történelmet írt, hogy bejutott a vízilabda Magyar Kupa döntőjébe. Gerendás György együttese a fináléban hasonlóan motivált ellenféllel találta magát szembe, az UVSE ugyanis hiába nyerte meg a bajnokság legutóbbi hét kiírását, a kupát 2018 óta nem emelhette magasba. A nagy tét miatt a megszokottnál feszültebb hangulatban vonultak be a játékosok, csupán az UVSE válogatott klasszisa, a sérüléssel bajlódó Rybanska Natasa tudott mosolyt varázsolni csapattársai arcára – döntő ide vagy oda, a köszönéshez tartozó kéz- és táncmozdulatok nem maradhattak el.

Azok után, hogy a pénteki elődöntő első negyedében mindkét csapat négy gólt kapott, ezúttal nagyon ügyeltek a védekezésre. A lilák különösen szoros őrizetet kaptak, Neszmély Boglárka pedig ott folytatta, ahol az Eger ellen abbahagyta, az FTC fiatal kapusa fontos pillanatokban hárított bravúrral. A felállt védelmet nehezen tudta megbontani az UVSE, ám megúszásból, gyors akciókkal sikerült zavart okoznia, így hiába került háromszor is előnybe az FTC, mindannyiszor válaszolt a margitszigeti rivális.
Gerendás György elő is vette a támadóidőt jelző óra mögé rejtett taktikai táblát, és nagy elánnal magyarázott a kispadon ülőknek, a szakember elsősorban a helyzetkihasználással volt elégedetlen. A Ferencváros csaknem tíz percen át nem tudott betalálni, de így is 4–3-ra vezetett a nagyszünetben, a második negyed végén ugyanis elpártolt a szerencse az egyébiránt ragyogóan védő Magyari Alda mellől, Leimeter Dóra lövése éppen, hogy átcsorgott a gólvonalon.

A játék képe nem sokat változott a térfélcsere után, hatalmas fizikai küzdelem zajlott a vízben, rengeteg úszással és birkózással, ugyanakkor szokatlanul kevés kiállítással. A harmadik negyed elején többször is egyenlíthetett volna az UVSE, ehhez képest Leimeter második góljával a mérkőzésen először kétgólosra hízott a zöld-fehérek előnye. Benczur Márton együttese a végletekig kijátszotta a támadásait, de nem találta a tiszta helyzetet, így maradtak az utolsó pillanatos, kikényszerített lövések, amelyek nem okoztak gondot a 67 százalékkal védő Neszmélynek.

Amikor Hajdú Kata végre megtalálta a rést a ferencvárosi pajzson, tankönyvbe illő emberelőnyös figurából Dömsödi Dalma azonnal válaszolt, majd Gerendás György „csodafegyvere”, a visszavonulását a négyes döntőre felfüggesztő Tóth-Csabai Dóra villant meg, és máris hárommal vezetett az FTC.

A záró negyed 8–4-es ferencvárosi előnyről kezdődött, s bár az UVSE mindent megpróbált, nem tudta szorossá tenni a végjátékot. Az FTC-Telekom 9–5-re győzött a Magyar Kupa döntőjében, és a férfiak után a nőknél is elhódította a győztesnek járó trófeát – ilyenre a Honvéd 2006-os kettős sikere óta nem volt példa.

VÍZILABDA, NŐI MAGYAR KUPA
DÖNTŐ
FTC-Telekom Waterpolo–UVSE 9–5
 (2–1, 2–2, 4–1, 1–1)
Komjádi uszoda, 800 néző. V: Kun Gy., Kollár
FTC: NESZMÉLY – Kuna, PŐCZE 2, Gurisatti ,   DÖMSÖDI 1, LEIMETER 2, Simon-Illés . Csere: Gresó (kapus), Vosseberg, Máté Zs. 1, Petik, FARKAS T. 2, Millot, TÓTH-CSABAI 1. Edző: Gerendás György
UVSE: MAGYARI A. – HAJDÚ K. 1, Peresztegi-Nagy, Faragó K. 1, SZEGEDI 2, Aubéli, Baksa V. Csere: Golopencza Sz. (kapus), Mácsai, SZÜCS G. 1, Lendvay, Varró, Golopencza N., Tiba. Edző: Benczur Márton
Gól – emberelőnyből: 9/2, ill. 10/3. Gól – ötméteresből: 1/1, ill. –. Kipontozódott: Faragó K. (29. p.)
MESTERMÉRLEG
Gerendás György:
 – Fontos állomása ez a kupagyőzelem a közös munkánknak, örülök, hogy jó mentalitással, nagy akarással játszottak a lányok. Jól védekeztünk, figyeltünk az UVSE centerjátékára, így a végén már nem kellett nagyon izgulnunk.
Benczur Márton: – Mindkét kapus előtt le a kalappal, nagyszerűen védtek, sok tiszta helyzet maradt ki. Ha okosabbak vagyunk a befejezéseknél, megnyerhettük volna a döntőt, de nem tudok neheztelni a játékosaimra, nagyon büszke vagyok rájuk.

Kupagyőztes: FTC-Telekom (Baksa Borbála, Dömsödi Dalma, Farkas Tamara, Fráter Lili, Gurisatti Gréta, Gresó Luca, Kuna Szonja, Leimeter Dóra, Máté Zsuzsanna, Estelle Millot, Neszmély Boglárka, Petik Panna, Pőcze Panna, Simon-Illés Anna, Tóth-Csabai Dóra, Belén Vosseberg. Edző: Gerendás György), 2. UVSE, 3. III. Kerület TVE és Tigra-ZF-Eger

Forrás: Nemzeti Sport Online – https://www.nemzetisport.hu/vizilabda/noi-vizilabda-mk-tortenete-soran-eloszor-az-ftc-nyerte-a-trofeat-2930183