Ökölvívás: Kurtucz Csaba a MÖSZ új elnöke

Miután a Magyar Ökölvívó-szakszövetséget 2019 óta vezető Bajkai István egy decemberi elnökségi ülésen jelezte, hogy nem kívánja folytatni a munkáját, január 14-re rendkívüli közgyűlése írt ki a MÖSZ. Ezen egyhangúlag a korábbi hatszoros szupernehézsúlyú bajnok, vb- és Eb-résztvevő 40 éves közgazdászt, Kurtucz Csabát választotta a szövetség új elnökévé.

Nem volt az olyan régen, hat éve sincs, amikor 2017 áprilisában az akkor már majdnem huszonegy éve regnáló Csötönyi Sándor helyett a korábbi amatőr- és profivilágbajnok Erdei Zsolt lett a MÖSZ elnöke. A népszerű Madárt maga alá söpörte a sok száz millió forintos veszteséggel záruló 2018. augusztusi ifjúsági világbajnokság, majd 2019 szeptemberében érkezett a Fidesz-frakcióban parlamenti képviselő ügyvéd, dr. Bajkai István az irtózatos hiányt konszolidálandó. Ezt a feladatát sikeresen elvégezte, ám időközben súlyosan megbetegedett, és tavaly decemberben bejelentette, hogy a jövőben nem tudja ellátni a MÖSZ elnöki munkáját.

Nem kis szerencse, hogy a civil világból előkerült Kurtucz Csaba, aki szupernehézsúlyban egykor hatszor is megnyerte az országos bajnokságot, az ezredforduló utáni években vele végződött a magyar csapat összeállítása a világ- és Európa-bajnokságokon. (2001-ben a belfasti vb-n a későbbi profi világelső Ruszlan Csagajev ellen mindjárt vb-negyeddöntővel mutatkozott be, 2002-ben és 2004-ben ott volt az Európa-bajnokságon is, az athéni és a pekingi olimpiától is egy keresztszalag-szakadás tartotta távol.)

Kurtucz 40 éves, a Citibanknak dolgozik, egykori önmagához mérten látványosan kiszálkásodott, és azóta további öt sportágban (ITF- és WTF-tekvondó, kick-box, kempó és dzsudzsicu) is magyar bajnoki címig vitte. Heti háromszor sportol, a hétvégeken nagyokat túrázik, de ő is érzi, hogy ez utóbbira mostantól nem nagyon lesz ideje. Hiszen hazatért az ökölvívókhoz, nem is akárhová: a MÖSZ elnöki székébe.

„Egyhangúlag választottatok meg, az államtitkárság és a MOB is mellettünk van, márpedig ha mindenki velünk – akkor ki ellenünk?” – tette fel a választ nem igénylő kérdést rövid expozéjában a frissen megválasztott elnök.

Aki hosszú távú stratégiai gondolatokat egyelőre nem fogalmazott meg, de mivel a hároméves olimpiai ciklus felénél járunk, a rövid távú tervek mindent felülírnak, ez teljesen érthető.

„Nyakunkon az olimpiai kvalifikáció, a decemberi miskolci országos bajnokságon látottak alapján úgy vélem, nagyon tehetséges garnitúrára építhetünk. Egy kvóta az alap, három fölé reálisan nem nagyon mennék, majd meglátjuk, de az összevont férfi súlycsoportok miatt borzasztóan nehéz dolgunk lesz. Igaz, ezzel párhuzamosan a lányoknál megnőttek az esélyeink. Megvannak a stabil embereink, az ötvenhét kilós Veres Roland és a hatvanhárom és fél kilós Kovács Richárd a tavalyi Eb-bronzérem után egyértelműen kvótaesélyes, de a szupernehézsúlyú Kiss Leventét, az ötvenegy kilós Bernáth Lacit és a lányoknál Hámori Lucát is idesorolom.”

Kurtucz Csaba persze pontosan tudja, a NOB-bal milyen áldatlan az olimpiarendezésből már Tokió előtt kizárt nemzetközi szövetség (IBA) viszonya. De miként tud ebben zűrös sportpolitikai helyzetben lavírozni a magyar ökölvívás?

„Nekünk mindenkivel együtt kell működnünk, ez nem is vitás. Függetlenül attól, hogy az IBA elnöke, Umar Kremljov és főszponzora, a Gazprom momentán orosz. Ha versenyezni akarunk, akkor ezt a viszonyt fenn kell tartanunk. Persze az olimpia mindenekelőtt, legjobb tudomásunk szerint Párizs nincs is veszélyben. Aztán hogy utána, 2028-ban mi lesz, azt még nem tudom, de reagálni fogunk, mindenre fel vagyunk készülve, vannak rá szcenárióink.”

Kurtucz jó másfél évtizede távozott a magyar boksz mindennapjaiból, a Corvinuson nemzetközi gazdálkodás szakon tanult, Pécsett írja a PhD-ját a monetáris politika utóbbi évtizedekben tapasztalt fejlődéséről, dolgozott a Deloitte-nál, most pedig a Citibank alkalmazásában egy német bank jelentéseit készíti éppen a német központi banknak.

A banki szektorban bevált szigort a Magyar Ökölvívó-szakszövetség elnökeként is bevezetné, márpedig a rendezett környezet és a stabil háttér szerinte garantáltan előbb-utóbb eredményekben is jelentkezik. Legyen igaza!

Forrás: Nemzeti Sport Online – https://www.nemzetisport.hu/okolvivas/okolvivas-kurtucz-csaba-a-mosz-uj-elnoke-2934267