Örömfocival ünnepelte bajnoki címét az FTC

A labdarúgó NB I 30. fordulójában a már bajnokként pályára lépő Ferencváros második félidei remek játékával fölényesen, 3–0-ra megverte a vendég Kisvárdát.

Már a Kelenföldi pályaudvarnál is gyülekeztek szurkolók. Két órával a kezdő sípszó előtt több tucat zöldbe öltözött drukker szállt le hangoskodva a szerelvényről, nem volt nehéz kitalálni, kinek a kedvéért érkeztek Budapestre. A dobozos sörök kötelező kelléknek tűntek, már itt érezhető volt, a szombat esti hangulattal aligha lesz gond a Groupama Arénában.

Nem is volt!

A ferencvárosi tábor olyan erővel üvöltött, hogy beleremegtek a stadion falai. Már a kezdés előtt hangosabbak voltak a megszokottnál, a lelátóra pedig folyamatosan érkeztek a szurkolók, a számláló végül 13 133-nál állt meg. Noha az éremátadásra még várni kell (az FTC bajnoki címe péntek este, a Kecskemét kispesti vereségével vált biztossá), a tiszteletet már most megkapták a bajnokcsapat tagjai, a ferencvárosi utánpótlásból hatvannégy fiatal sétált a pályára, hogy a kezdőkörig érő díszsorfalat álljon a IX. kerületi hősöknek. A kisvárdai csapat tagjai is csatlakoztak hozzájuk, az egyenpólóban a harcmezőre vonuló ferencvárosiakat – beleértve a teljes stábot és cserejátékosokat – egyre erősödő vastaps és villogó fények fogadták.

Még el sem kezdődött a találkozó, máris zöld és piros görögtüzek, füstbombák gyúltak a kapu mögötti szektorokban. Az érzést, a látványt aligha lehet megszokni, pedig vannak már rutinos „versenyzők” az együttesben, Dibusz Dénes hatodik (!) bajnoki címét szerezte a Fradival, míg Botka Endre, Sigér Dávid és Tokmac Nguen öt-öt aranyat nyert vele.

A hazaiak bajnokcsapathoz méltón bele is álltak a mérkőzésbe, a hatodik percben a legutóbb az Újpest elleni derbin duplázó Amer Gojak révén lesgólt szereztek, majd Owusu Kwabena hagyott ki nagy lehetőséget, mégsem dühöngött senki a lelátón. Igaz, a vasárnapi anyák napja alkalmából ettől nem is kellett tartani, hiszen a meccsre káromkodásmentes napot hirdetett a Ferencváros, így csúnya szavak elhangzásakor egyetlen gyereknek sem kellett befognia a fülét a lelátón.

A ferencvárosi hívek úgy döntöttek, kedvenceik megérdemlik, hogy a sorozatban ötödik bajnoki címért cserébe kilencven percen át tartó, szüntelen biztatásban részesüljenek. A kapu mögötti tábor tagjai megállás nélkül énekeltek, tapsoltak, ugráltak, táncoltak, és hat méretes zászló is lobogott – a zászlórudak lengetői alighanem jókora izomlázzal keltek fel a mérkőzés másnapján. A játékoskijáró fölötti lelátórészen vendégeket fedezhettünk fel, Franciaországból két megfigyelő érkezett, többek között Botka Endrét és Baráth Pétert figyelték árgus szemekkel – hogy aztán a 21-szeres, illetve egyszeres válogatott labdarúgónak a nyáron lesz-e esélye külföldre igazolni, az a jövő zenéje…

Az ellenben már most szombaton biztossá vált, hogy a keretnek minél hamarabb össze kell állnia, hiszen az újabb bajnoki címmel a zöld-fehérek ismét a Bajnokok Ligája-selejtezőben kezdenek, július elején már tétmérkőzés vár a csapatra. A Kisvárda ellen azonban ez még eszébe sem jutott a labdarúgóknak, és az oldalvonal mellett hátratett kézzel álldogáló Sztanyiszlav Csercseszov vezetőedző is nyugodtan figyelte a pályán zajló eseményeket. Az orosz tréner újabb ferencvárosi sikere odahaza, Oroszországban is téma, a hétvégén lapunkat több orosz újságíró kereste, hogy értékeljük a vezetőedző munkáját, beszéljünk arról, miként dolgozik a magyar klubnál. Az első félidőben látottakkal maradéktalanul nem lehetett elégedett, noha akadt két-három helyzete csapatának, gól nem született.

No, de aztán a második félidőben felpörgött a Ferencváros!

Tizennégy perc leforgása alatt három gólt is berámolt a Kisvárda kapujába, és hogy a hangulat még inkább fergeteges legyen, ebből kettőt magyar futballista szerzett. Előbb az ezúttal a védelem bal oldalán futballozó Pászka Lóránd szerezte meg élete első NB I-es gólját, majd (ismét) jött a csereként a szünetben beálló Lisztes Krisztián, akinek nyolc perc kellett ahhoz, hogy újra a kapuba találjon.

A fiatal futballista egészen elképesztő mérleggel büszkélkedhet, hetedik NB I-es mérkőzésén az ötödik gólját érte el, nem véletlen, hogy a második félidőben voltak olyan percek, amikor a stadionban lévő összes szurkoló – leszámítva a mintegy negyven kisvárdait – a helyéről felállva ugrált, énekelt, és a bajnokcsapatot ünnepelte.

Könnyedén, lazán futballozott a Fradi, játékosai járatták a labdát, ha pedig lehetőséget éreztek, két-három átadásból a várdaiak kapuja előtt termettek. A nemrégiben még az Újpestet irányító Milos Kruscsics a Kisvárda kispadja előtt álldogálva gyakran széttárt karral fejezte ki elégedetlenségét, noha labdarúgói az első félidőben tartották magukat, a fordulás után csak asszisztáltak a Ferencváros gálájához.

A lefújást követően elképesztő lett a hangulat az arénában, a szurkolók a játékosokat és Csercseszov vezetőedzőt is megállás nélkül éltették, ha a drukkereken múlik, hajnalig ünnepeltek volna a stadionban. Az éremátadásra még várni kell, a Ferencváros külön eseményt szervez az ünnepi alkalomra, erről részleteket egyelőre nem tudni.

Az FTC a hátralévő három fordulóban a Loki elleni hazai mérkőzés mellett kétszer idegenben, a második helyen álló Kecskemét és a kiesés elől menekülő Mezőkövesd otthonában lép pályára. 3–0

Forrás:

https://www.nemzetisport.hu/labdarugo_nb_i/nb-i-ferencvaros-kisvarda-2955335