Fókuszban a szabadidősport I.rész

A sportegyesületek tevékenységének megújításának egyik és egyre fontosabb tényezője a lakossági szabadidősport igények kiszolgálása, ugyanis a társadalom egészségesebbé tétele közérdek – indokolta megnyitójában „A sportegyesületi szabadidősport megújulása 2023.” című tegnapi konferencia létrejöttét Sámuel Botond, a SOSZ elnökségének tagja, a Tatabányai SC elnöke.

A mozgásszegény életmód következtében naponta 38-an halnak meg hazánkban – ismertette a lesújtó tényt Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős államtitkár. Ahhoz, hogy a sportos életmód terjedjen sokat kell tenni az igények felkeltésével kezdve, hiszen tarthatatlan, hogy a felnőtt lakosság 59%-a egyáltalán nem mozog, ami lesúlytóan rossz adat az európai összevetésben. Fontos ezért, hogy a sportolás pozitív élményt adjon. Ennek érdekében támogatnak vonzó sportturisztika fejlesztéseket, beruházásokat és szabadidősport célú programokat pályázat úton. E tevékenység új forrásként megnyílt a népegészségügyi termékadóból (a NETA-ból) e célra felajánlható támogatás. Számít a sportegyesületek bekapcsolódására is az Aktív Magyarországért programba.

Az élethosszig tartó sportolás megkedveltetése különösen fontos – hangsúlyozta Berényi Péter, a Nemzeti Sportügynökség (NSÜ) vezérigazgató-helyettese -, ezért komoly figyelmet kell fordítani a középiskolás korosztályra, mivel a tanulói életszakasz végére jellemzően leállnak a fiatalok – és különösen a lányok -a rendszeres sportolás minden formájával. Az NSÜ a Sportoló Nemzet kezdeményezéssel ösztönözni kívánja a „Sport egy életen át” célkitűzés megvaló-sulását. A sporthoz való hozzáférés megkönnyítése alapkérdés. Az önszerveződésen alapuló sportközösségek létrejöttét, erősödést egyaránt szolgálja az NSÜ kezelésében lévő sportlétesítmények és a sportegyesületek megnyitása a nagyközösség előtt, valamint a számos kedvezményt biztosító „Sportoló Nemzet Klubkártya” létrehozása, terjedése.

(A konferencián elhangzott további igen értékes előadásokat a beszámoló II. részében rövidesen szintén közzé tesszük.)

Fotók az eseményről:

https://www.facebook.com/media/set?vanity=Sportegyesuletek&set=a.684339853792795