Érdi Mária arany, Vadnai Jonatán ezüstérmes

Érdi Mária (MVM SE) megnyerte a vitorlázó ILCA (korábbi Laser) hajóosztály athéni Európa-bajnokságát. Vadnai Jonatán (Balatonfüredi Yacht Club) ezüstérmet szerzett! Érdi Mária, aki tavaly sporttörténelmi világbajnoki címmel szerezte meg a párizsi olimpiai kvótát, az élről kezdhette az éremfutamot, amelyen gyakorlatilag rajt-cél győzelmet aratott. Minden bóját elsőként vett, és meggyőző fölénnyel ért elsőként célba.

A magyar vitorlázó mögött a litván Viktorija Andrulyte zárt másodikként, harmadik pedig a francia Louise Cervera lett. Érdi Mária kiegyensúlyozott és nagyszerű teljesítményére jellemző, hogy a kiejtett 11. helyezését leszámítva legrosszabb eredménye egy hatodik hely volt, kétszer-kétszer másodikként és harmadikként futott be.

„Életem egyik legnehezebb versenye volt. Gyenge szél és sok-sok kiszámíthatatlanság, amit kaptam ettől az Eb-től, de sikerült az egész mezőnyből a legjobban alkalmazkodni mindezekhez. Elmondhatatlanul boldog vagyok, hogy a tavalyi világbajnoki arany, és Eb-bronz mellé most egy Európa-bajnoki cím is társul. Edzőmmel jó taktikát raktunk össze, és ez eredményesnek bizonyult. Nem volt egyszerű, mert az éremfutam előtt nagyon sűrű volt a mezőny a dobogós helyek tekintetében.” – értékelt Eb-győzelme után Érdi Mária.

„Már a kontinensbajnokság előtt tudtam, hogy itt az győzhet, aki a legkevesebb hibát követi el, és jó döntéseket hoz. Próbáltam ezt a két dolgot minden futam előtt és alatt szem előtt tartani” – tette hozzá.

Az MVM hajósa az elmúlt négy nagy világversenyen kétszer arany-, egyszer bronzérmet szerzett, az idei vb-n pedig csak azért maradt le a dobogóról és végzett a hetedik helyen, mert a gyártó hibája miatt futam közben kiszakadt a hajó talpcsigája.

 

Vadnai Jonatán ezüstérmet szerzett az athéni vitorlázó ILCA Európa-bajnokságon.

A báty, Vadnai Benjamin az ötödik helyen végzett, ezzel – amint azt a hazai szövetség Facebook-oldala írja – eldőlt, hogy a fiatalabbik testvér indul a nyári olimpián az ILCA 7 hajóosztályban.

A férfiaknál pénteken nem rendeztek éremversenyt, ugyanakkor – a tervezett kettővel szemben – három futamot is le tudtak bonyolítani. Vadnai Jonatán megnyerte az elsőt, majd 14. lett, aztán ismét a leggyorsabbnak bizonyult, ezzel tudott az előző napi tizenötödikről a második helyre felzárkózni. Vadnai Benjamin hatodik volt csütörtökön, pénteken pedig 12., kilencedik, majd 18. lett, utóbbi eredményét azonban kiejthette.

Az olimpiai kvótát Vadnai Jonatán szerezte meg a tavalyi összevont világbajnokságon. Az utóbbi két játékokon Benjamin indult, de az elmúlt időben a fiatalabbik testvér mutatott jobb formát, negyedik volt a 2022-es Eb-n, a januári vb-n pedig 77 pontos előnyt gyűjtött bátyjával szemben, és most is előrébb végzett. A férfi olimpiai ILCA 7 hajóosztályban 136 vitorlázó indult.

Így sporttörténelmi sikerrel zárult az Eb: a nőknél és a férfiaknál is lett magyar érmes.

Forrás: Nemzeti Sport Online –

https://www.nemzetisport.hu/egyeb-egyeni/2024/02/vitorlazas-erdi-maria-aranyermes-az-ilca-eb-n

https://www.nemzetisport.hu/egyeb-egyeni/2024/02/vitorlazas-vadnai-jonatan-ezustermes-az-ilca-eb-n-ott-lesz-az-olimpian#google_vignette