Megvédte Magyar Kupa-címét a Ferencváros

A Győri Audi ETO KC jó kezdése ellenére a címvédő FTC-Rail Cargo Hungaria nyerte meg a Török Bódog női kézilabda Magyar Kupa tatabányai döntőjét, így a fővárosiak a kisalföldiekhez hasonlóan történetük során 15. alkalommal nyerték meg a sorozatot. A harmadik helyet a Mosonmagyaróvárt öt góllal legyőző DVSC szerezte meg.

NŐI KÉZILABDA MAGYAR KUPA
DÖNTŐ, TATABÁNYA
GYŐRI AUDI ETO KC–FTC-RAIL CARGO HUNGARIA 23–25 (13–11)
Tatabánya, Multifunkcionális Sportcsarnok. 4500 néző. Vezette: Altmár, Horváth M.
GYŐR: SANDRA TOFT – Győri-Lukács 1, NZE MINKO 4, Brattset 2, Haugsted, V. KRISTIANSEN 6 (3), Szöllősi-Schatzl 2. Csere: Duijndam (kapus), S. Oftedal 3, GROS 5 (1), Blohm, Fodor Cs., Hovden, De Paula. Edző: Ulrik Kirkely
FTC: BÖDE-BÍRÓ B. – Malestein, KLUJBER 4, LEKICS 7 (3), Cvijics 1, BÖLK 3, MÁRTON G. 6. Csere: Janurik (kapus), Edwige, SIMON P. 4, Hársfalvi J., Kovács Anett, Kisfaludy. Edző: Allan Heine
Az eredmény alakulása. 7. perc: 3–0. 11. p.: 6–1. 15. p.: 6–4. 21. p.: 9–6. 24. p.: 9–9. 36. p.: 13–13. 43. p.: 18–15. 47. p.: 19–18. 51. p.: 22–21. 57. p.: 22–25
Kiállítások: 6, ill. 2 perc
Hétméteresek: 5/4, ill. 3/3
MESTERMÉRLEG
Ulrik Kirkely: – Mindannyian feltettük magunknak a kérdést, hogy mi történt az utolsó nyolc-tíz percben, és mindannyian csalódottak vagyunk, amiért nem sikerült jobb helyzeteket kialakítanunk támadásban. Amikor sikerült ziccerbe kerülnünk, sokat hibáztunk. Csupán huszonöt gólt kaptunk, ennek elégnek kellett volna lennie a mérkőzés megnyeréséhez.
Allan Heine: – Sokat beszéltünk róla, fontos lesz, hogy amikor az utolsó tíz perchez érünk, még versenyben legyünk, hiszen a Győr hihetetlenül erős együttes világklasszis játékosokkal. Amikor váltott, ott kellett lennünk a nyakában a végjátékban, és szükség volt a hitünkre is. Volt egy forgatókönyvünk erre a meccsre, és hihetetlenül büszke vagyok a lányokra, hogy megvalósították. Eddig mindig veszítettem a döntőkben, úgyhogy ez az első trófeám, nagyon büszke vagyok rá!

null
fotó 2024.03.10.NŐI KÉZI MK-DÖNTŐ: GYŐR–FTC 23–25 (FOTÓK: TÖRÖK ATTILA)

ÖSSZEFOGLALÓ

Nem lőttünk mellé, amikor felvezetőnkben azt írtuk, hogy ezt a Magyar Kupa négyes döntőt még sokáig fogják emlegetni, ugyanis a négy legjobb csapat részvétele garantálta az izgalmat és a parázs csatákat. Hatványozottan igaz ez a döntőre, amelyet egymás után harmadszor – akárcsak egy évvel ezelőtt, ezúttal is Tatabányán és kiélezett hajrában – a Ferencváros nyert meg. Az FTC-Rail Cargo Hungaria és a rekordgyőztes Győri Audi ETO KC egyébként tizedszer találkozott a fináléban, „ahová” a kisalföldiek már hazajárnak: megszakítás nélkül ez volt a huszadik aranymeccsük a kupában, de olyan még nem fordult velük elő, hogy sorozatban hármat elveszítsenek.

A fővárosi zöld-fehérek egyébként meglehetősen szűk kerettel, többnyire két-három játékost váltva játszották le az utolsó találkozót, ráadásul az elődöntőben elvesztették az orrcsonttörést szenvedő Tomori Zsuzsannát, akit az eredményhirdetés után a szurkolótábor is hosszan éltetett. Miközben a Fradi-játékosok önfeledten ünnepeltek, a győriek csalódottan indultak be az öltözőbe – az évad végén visszavonuló Stine Oftedal a könnyeivel küszködve válaszolt az őt megállító újságírók kérdéseire.

Mindkét együttes tudta, hogy csak határozott, kemény védekezéssel tudja megfogni riválisát, ennek megfelelően kevés gól született a mérkőzésen. Bár 6–1 is volt az állás az első tíz perc végén, az ezúttal is szenzációs napot kifogó Böde-Bíró Blanka védései és két győri kapufa után villámgyorsan ott termett a Fradi a győriek nyakán, a szünet előtt 9–9-nél beérte a rekord­győztest, fordítania azonban – ekkor még – nem sikerült Sandra Toft zseniális védései miatt.

A térfélcsere után folytatódott a kapusparádé, mindkét oldalon rengeteg volt a technikai hiba, de a hajráig állandósult a Rába-partiak két-három gólos előnye. Úgy tűnt, addigra elfogynak a fővárosi játékosok, akiknél 46 perc alatt mindössze négyen (!) találtak a kapuba. Aztán következett a hideg zuhany: Emily Bölk a legjobb pillanatban kezdett gólgyártásba, csapata pedig az 50. percben egyenlített, az 54.-ben először a vezetést is átvette. Sorjáztak a Böde-Bíró bravúrok – az ellenfél nyolcperces gólcsendje alatt hat (!) labdát fogott –, a Győr pedig megint lefagyott, így lemaradt egy újabb trófeáról.

Forrás: https://www.nemzetisport.hu/kezilabda/2024/03/az-ftc-kuzdott-jobban-es-megvedte-magyar-kupa-cimet-a-gyor-ellen