Szenzációs csatában lett 19. alkalommal kupagyőztes a Kaposvár

Hosszú böjtnek vetett volna véget a Kaposvár és a Kazincbarcika is a férfi röplabda Magyar Kupa vasárnap esti döntőjében. A 18 elsőségükkel kuparekorder somogyiak legutóbb 2016-ban, éppen Érden győztek, míg a háromszoros első Vegyész legutóbb 2018-ban diadalmaskodott, ugyancsak az érdi csarnokban – akkor a mostani vezetőedző, Toronyai Miklós még játékosként segítette az ötszörös ezüstérmes borsodiakat.

A szombati női helyosztókhoz hasonlóan a hangulat ezúttal is nagyszerű volt, mindehhez pedig élvezetes játék párosult. Pazar nyitásokkal, blokkokkal (zúgott is a lelátón a „Barcikai Nagy Fal” rigmus) és akciókkal indult az aranycsata. A kezdeti kiélezett küzdelem után bődületes szervákra alapozva (ebben az első kupaaranyára hajtó Baróti Árpád járt az élen) fokozatosan elhúzott és simán került előnybe a Kaposvár.

A második játszmában sem volt ellenszere a Vegyésznek az erőtől duzzadó és rendkívül koncentrált somogyiak játékára. A gördülékenyen és stabilan röplabdázó rekorder elképesztő és demoralizáló blokkokkal (csak ebben a szettben hétszer sáncolt sikeresen a somogyi fal) húzott el és vezetett 2:0-ra. A harmadik szettre felszívta magát a hatékonyabban fogadó Barcika, amely minden játékelemben sokat javult, így megérdemelten szépített. A borsodi lendület kitartott, miközben a kaposváriaknál hiányoztak a jó egyéni teljesítmények, ezért kiegyenlítetten alakult a negyedik felvonás. Az egyre jobban belelendülő VRCK a szenzációs hajrát jobban bírta és a cseh Jan Jirásek elképesztő ászával egyenlített.

„Kezdődik a döntő!” – kiabálták a barcikai drukkerek. Így lett egy simának induló döntőből őrületes csata. A Vegyész-szurkolók rigmusa felébresztette Barótiékat, akik 5:0-val kezdték az ötödik játszmát, de a Kazincbarcikát nem lehetett megtörni és 14:14-nél utolérte a riválisát – az utolsó két pont azonban a Kaposváré volt, így megszerezte a 19. kupaelsőségét.

null
fotó 2024.03.11.FINO KAPOSVÁR–GREENPLAN-VEGYÉSZ RC KAZINCBARCIKA RÖPLABDA MAGYAR KUPA-DÖNTŐ (FOTÓK: ÁRVAI KÁROLY)

Szoros csatában dőlt el a bronzmeccs, a Pénzügyőr ráadásul bokasérülése miatt elvesztette Kiss Dánielt a második játszma elején.

A bronzérmet a négyszeres kupagyőztes és tizenötszörös ezüstérmes Kecskemét szerezte meg, miután szoros csatában legyőzte a legutóbbi négy kiírást megnyerő Pénzügyőrt. A mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy a második szett elején, 11:9-es PSE-vezetésnél a fővárosiak alapembere, Kiss Dániel egy ütése után a leérkezésnél a hálónál rálépett ellenfele lábára és megsérült a bal bokája, már nem tudott visszaállni.

Forrás: https://www.nemzetisport.hu/roplabda/2024/03/ferfi-roplabda-mk-nyolc-ev-utan-ujra-somogyi-arany