CÍM

1146 Budapest, Istvánmezei út 1-3.

TELEFON

+36 1 460 6810

E-MAIL

sosziroda@sosz.hu

Boldog Születésnapot SOSZ!

SOSZ konferencia

A Sportegyesületek Országos Szövetsége megalakulásának 30. évfordulójára rendezett konferenciával egybekötött jubileumi közgyűlésünkön közel kétszáz sportszervezeti vezető társaságában ünnepeltük ezt a jeles alkalmat.

Dr. Szabó Tünde köszöntötte elsőként a közgyűlés résztvevőit, aki úgy fogalmazott: „pezsgő időszakban született a SOSZ”.

szabó tünde soszA sportért felelős államtitkár köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a kormányzat a jövőben is a lehető legszilárdabb hátteret kívánja biztosítani az egyesületeknek, mivel a jelenlegi kormány számára kifejezetten fontosak a sportegyesületek, mert nélkülük nem lehetne sikeres a magyar sport.

Kulcsár Krisztián, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke köszöntőjét úgy kezdte, hogy „jó körbenézni, szinte valamennyien az olimpiai család tagjai vagytok”.  A MOB elnöke emlékeztetett, hogy 1989-ben a Csepel elnöke, Kiss Imre vezetésével 12 egyesület hozta létre a SOSZ-t, aminek ma – Deutsch Tamás elnöklete mellett – már közel félezer, pontosan 487 tagegyesülete van. A sportvezető elmondta, hogy a MOB számára fontos partnerek a műhelyek, a MOB közgyűlésének a SOSZ, az egyesületek részéről több képviselő is tagja. Beszélt arról is, hogy Virág Lajos, a  SOSZ ügyvezető igazgatója és egykori birkózó olimpikon vezetésével a MOB Sportegyesületi Bizottságot működtet, így a klubok közvetlenül is képviseletet kapnak az ötkarikás szervezetben. Kulcsár Krisztián kifejtette, hogy a MOB stratégiájában hangsúlyt kap, hogy a sportoló az első (athletes first), és ez pedig az egyesületek munkáját jelenti, mivel a sportban minden a műhelyekben dől el.

Az ünnepi közgyűléssel együtt megrendezett konferencián Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár előadásában arról számolt be, hogy a Sportcal kimutatása szerint Budapest idén már a harmadik helyet foglalja el a világ globális sportfővárosainak listáján, amelyen 2015-ben még csak a 12. volt. – Az a célunk, hogy Budapest ezentúl mindig legyen benne Európában a TOP3-ban – jelentette ki az államtitkár.

schmitt pal soszSchmitt Pál a sportegyesületeknek a versenysportban betöltött szerepéről beszélt. Azt mondta, hogy az egyesület megfogalmazhatatlanul fontos eleme, illetve alapvető sejtje a magyar sportnak, mert kiválasztja és gondozza a tehetségeket.
Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora a Testnevelési Egyetem fejlesztéseiről tartott előadást, illetve arról beszélt, hogy amíg a korábbi birkózó szövetségi kapitány, Hegedüs Csaba szerint a magyar edzők egykor olyan kezdetleges módszerekkel dolgoztak, mintha „baltával faragták volna a szputnyikot”, addig ma már megfelelő sporttudományos háttér nélkül nem lehet eredményt elérni.

Deutsch Tamás zárásként köszönetet mondott Kiss Imre alapító elnöknek, Schmitt Pálnak a MOB első embereként tett több évtizedes támogatásáért, együttműködéséért és Gallov Rezsőnek, aki a kezdeti években az állami sportirányítás elsőszámú vezetőjeként, az Országos Testnevelési és Sporthivatal (OTSH) államtitkáraként működött együtt a Sportegyesületek Országos Szövetségével. A SOSZ elnöke elmondta, hogy magyar sportmodell alakul, ami jelentős részben a sportegyesületeken keresztül valósul meg, „ennek egyik tüdeje a SOSZ”, de területei a sportfejlesztési programok, a létesítmény-fejlesztés, a tao-felhasználás, a mindennapos testnevelés és az olimpiai életjáradék is. Beszédét azzal zárta, hogy mivel minden versenyző valamilyen klubban sportol, ezért csak úgy tudunk szívvel-lélekkel fordulni a sportolókhoz, ha szívvel-lélekkel az egyesületekhez fordulunk.

RTG_3867A magyarországi sportegyesületek érdekében végzett tevékenysége elismeréseként a SOSZ elnöksége díszoklevél elismerésben részesítette Czerpán Istvánt, a Pécsi VSK ügyvezető elnökét, a SOSZ jelenlegi alelnökét; Gallov Rezső volt sportállamtitkárt, sportújságírót, a  Magyar Edző című folyóirat korábbi főszerkesztőjét; Kunszt Gábort, a Budapesti Honvéd SE volt ügyvezető elnökét; Markovits Lászlót, a Vasas elnökét; a SOSZ korábbi elnökei közül Mesterházy Attilát és Vass Károlyt; Őze Istvánt, az UTE klubigazgatóját; Perjámosi Sándort, a Dunaferr SE korábbi ügyvezető elnökét, a SOSZ egykori alelnökét; Schmitt Pált, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagját, a MOB tiszteletbeli elnökét és Ujhidy Tibort, a Kecskeméti Sportegyesületek Szövetsége elnökét. A SOSZ legértékesebb díját a Brüll Alfréd díjat Nagy László, az MTK korábbi ügyvezető elnöke vehette át, aki a SOSZ-ban alelnöki és ügyvezető igazgatói feladatokat is ellátott éveken keresztül.

Az ünnepség zárásaként az elmúlt 30 év nyári és téli olimpiai és paralimpiai játékain szerzett olimpiai pontok alapján számított sportegyesületi rangsor 1-3. helyezett sportegyesületeit is díjazták, ahol  1. Budapesti Honvéd Sportegyesület, 2. Újpesti Torna Egylet, 3. Vasas Sport Club lett.

honved sosz30