Rio nagyszerű olimpiát ígér

Augusztus 5-én kerül sor a XXXI. Nyári Olimpiai Játékok megnyitó ünnepségére Rio de Janeiróban, amely az újkori játékok első dél-amerikai színhelye lesz. Ahogy közeledik a nyitány, úgy csitulnak a bulvársajtó által – az olimpiák előtt megszokott módon – gerjesztett hisztériák. Most szerencsére megszólalt a NOB koordinációs bizottságának elnöke is, aki elmondta: minden készen álla rajtra az olimpia városában. Carlos Arthur Nuzman, a riói szervező bizottság elnöke pedig azt jelentette ki: „Nagyszerű olimpiát fogunk rendezni”.

(Az olimpiai játékok történetében még soha nem épült akkora olimpiai falu, mint Rio de Janeiróban. A szervezők 31 darab, 17 emeletes házat húztak fel, a 3604 lakásban 17 950 férőhely van)

Nawal El Moutawakel, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) koordinációs bizottságának elnöke szerint Rio de Janeiro készen áll az augusztus 5-én kezdődő ötkarikás játékokra. A marokkói sportvezető a NOB honlapján elmondta, hogy az olimpiai falu és a versenyhelyszínek is tökéletes állapotban várják a rajtot. A 400 méteres gátfutás 1984-es olimpiai bajnoka 2009 óta kíséri figyelemmel az előkészületeket, az elmúlt hét évben számos alkalommal látogatott Rióba, ahol egyeztetett a helyi szervezőbizottsággal, illetve a szövetségi, az állami és a városi vezetőkkel, és minden helyszínt többször is végigjárt.

El Moutawakel emlékeztetett, hogy a brazil világváros 44 tesztversenynek adott otthont sikerrel. Az első sportolók két hét múlva érkeznek Rióba, addig már csak az utolsó simítások vannak hátra a létesítményekben. A NOB beszámolójából kiderül, hogy az új metróvonal az ötkarikás játékok kezdetére üzemképes lesz, valamint időszakos autóbuszvonalat is kialakítottak.

A sportvezető legutóbbi megbeszélésein napirenden voltak a zikavírus okozta megbetegedések is. Mint elhangzott: az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb jelentése szerint általános utazási, illetve kereskedelmi korlátozásokra nincs szükség Brazíliában, a helyi hatóságok és az olimpia szervezői pedig továbbra is mindent megtesznek, hogy minimalizálják a megbetegedés kockázatát. El Moutawakel kiemelte, az országban az augusztus és a szeptember téli hónapnak számít, ekkor szárazabb, hűvösebb az éghajlat, ami nagymértékben csökkenti a szúnyogok jelenlétét, így a fertőzés veszélyét is.

Az összesen 85 ezer fős biztonsági személyzet tagjai 55 országból érkeznek, az ő feladatuk lesz az olimpiai falu, a sportlétesítmények, a repülőterek és a főbb közlekedési utak védelme. A marokkói sportvezető arról is beszélt, hogy a vitorlásversenyeknek otthont adó Guanabara-öbölben a legújabb mérési adatok szerint sokat javult a vízminőség.

A helyi szervezőbizottság vezetője, Carlos Arthur Nuzman úgy fogalmazott: munkájuk most érkezett a legkritikusabb szakaszhoz. “Nagyon büszkék vagyunk rá, hogy készen állunk a világ vendégül látására. Sok feladat áll még előttünk, de rengeteg energiánk van. Nagyszerű olimpiát fogunk rendezni” – tette hozzá.