Paralimpiai fogadalomtétel

Letették az esküt a szeptember 7-18. között Rio de Janeiróban sorra kerülő paralimpián versenyző magyar csapat tagjai a Nemzeti Színházban tartott vasárnapi ünnepségen. Az eseményen részt vett Deutsch Tamás, a MOB alelnöke, Imre Géza, olimpiai ezüstérmes párbajtőrvívó és Nagy József, a MOB fogyatékosok tagozatának koordinátora. A riói seregszemlén 43 fős magyar sportolói delegáció vesz részt, ekkora magyar egyéni versenyzői csapat soha nem indult még. A mob.hu beszámolóját közöljük.

A küldöttséget alkotók a színpadon kaptak helyet, az ünnepség kezdetén nagy ováció közepette emelkedtek fel a „mélyből”. A Himnuszt világhírű operaénekesnőnk, Miklósa Erika énekelte el.
Áder János köztársasági elnök levélben köszöntötte a magyar paralimpikonokat. Azt írta: bár testben különbözünk, különböznek a lehetőségeink, de a lélek számára nincsenek határok. „Ha valamit minden sportoló megélhet, az önmaga legyőzésének élménye. Rio már várja önöket, kívánok sikereket, de mindenekelőtt nemes versengést!” – írta az államfő.
Szabó Tünde sportért felelős államtitkár köszöntőjében úgy fogalmazott: ezek a sportolók úgy döntöttek, hogy soha nem adják fel. „Ti vagytok, akik bebizonyították, hogy a lehetetlen nem létezik. A paralimpiák történetében már számtalan alkalommal büszkék lehettünk a magyar versenyzőkre, remélem, Rióban az itt jelenlévő sportolók minden álma teljesül” – mondta, hangsúlyozva a felkészítő szakemberek, valamint a családtagok segítségének fontosságát is.
Brazília magyarországi nagykövete, Valter Pecly Moreira is köszöntötte a csapatot, leszögezve: nincs kétsége afelől, hogy a magyar paralimpikonok hatalmas sikereket fognak elérni Rio de Janeiróban. „A brazilok, a riói lakosok, a kariókák nyitott szívvel és tárt karokkal várják a paralimpikonokat, így önöket, magyarokat is” – fogalmazott. Hozzátette: az elmúlt napokban elindult a jegyvásárlás, s remélhetőleg a hangulatra sem lesz panasz a versenyek helyszínein. Kiemelte, hogy a megnyitó napja, szeptember 7. Brazília nemzeti ünnepe. „Kívánom, hogy 2024-ben Budapest legyen az olimpia és a paralimpia házigazdája!” – tette még hozzá.
Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) elnöke köszöntötte Imre Gézát, a riói olimpia párbajtőrvívó ezüstérmesét, akit hatalmas ünneplésben részesített a közönség. „Ezek az emberek nem a feladás emberei, ők a hit és remény oldalán állnak – mondta. – A remény visz előre, az épít közösséget, az ad erőt. Ők maguk a remény, hogy lehet ez jobb világ. Példát mutatnak mindenkinek.” Az MPB vezetője hozzátette: a csapat készen áll a megmérettetésre, s mindenkit arra kért, szorítsanak a versenyzőknek.
A sportolók közül Varga Katalin kajakos és Tunkel Nándor erőemelő mondta elő az eskü szövegét. A versenyzők, edzők és kísérők ígéretet tettek arra, hogy sportszerűen küzdenek, tisztességgel képviselik a paralimpiai közösséget, segítik csapattársaikat és példamutatóan képviselik hazájukat, Magyarországot.
Az ünnepségen adták át az MPB által idén alapított díjakat. A Halassy Olivér-díjat Engelhardt Katalin paralimpiai bajnok úszó kapta, aki hetedik paralimpiájára készül. A Paralimpiai Láng-díjat pedig a fővárosi Mozgásjavító Általános Iskola, Szakközépiskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Diákotthon érdemelte ki. Az ünnepségen rehabilitálták az 1976-os Torontolimpiádon érmeiktől politikai okokból megfosztott magyar csapat tagjait. A paraasztaliteniszező Tauber Zoltán megkapta az utólag mégis elismert aranyérmét, Oláh József atléta özvegye pedig átvehette a bronzérmet jelképező oklevelet.

A betétprogramokkal színesített, másfél órás ünnepség végén evangélikus lelkész kívánt áldással sok sikert a sportolóknak és kísérőiknek, majd levetítették A lehetetlen határán című filmet, amely a magyar paralimpiai mozgalom történetét mutatja be.
A magyarok első csoportja csütörtökön indul Rióba, majd szombaton és szeptember 6-án követik őket a többiek. A csapat zászlaját a nyitóünnepségen a hetedik paralimpiájára készülő, kétszeres paralimpiai bajnok úszó, Ráczkó Gitta viszi. Szabó László tíz érmet remél a küldöttségtől.
A fogyatékkal élő sportolók seregszemléjén 43 fős magyar sportolói delegáció vesz részt, ekkora létszámú egyéni versenyzői csapat soha nem indult még Magyarországról.

A riói magyar paralimpiai csapat

Asztalitenisz (6 fő)
Arlóy Zsófia (Törekvés SE), Berecki Dezső (Apagy SE), Csonka András (Univer-Sport Kft.), Major Endre (Asztalitenisz Sport Klub Szeged), Pálos Péter (BVSC-Zugló), Zborai Gyula (Hévíz SK)
Atlétika (5)
Biacsi Ilona és Biacsi Bernadett (Szegedi VSE), Csontos Piroska (Jogging Plus Szuperinfo Klub), Kálmán Krisztina (Váci Reménység SE), Keresztesi Erika (Váci Törekvés SE)
Erőemelés (4)
Mezei Katalin (Power Station SE), Sas Sándor (FTC), Tunkel Nándor (Power Station SE), Sztanó György (Power Station SE)
Evezés (1)
Lőrincz Krisztina (Csepeli Evezős Klub)
Cselgáncs (2)
Burányi Flóra (Rákosvidéke Hajtós DSE), Szabó Nikolett (Józsefvárosi Diáksport Egyesület)
Kajak-kenu (4)
Varga Katalin (Honvéd SE), Váczi Anita (Tiszaújvárosi Vízisport Egyesület), Rozbora András (Honvéd SE), Suba Róbert (Bajai Vízisport Klub)
Kerekesszékes vívás (6)
Dani Gyöngyi (UTE), Hajmási Éva (Törekvés SE), Krajnyák Zsuzsanna (UTE), Veres Amarilla (Nyíregyházi VSE), Osváth Richárd (Törekvés SE), Mató Gyula (OSC)
Kerekesszékes tenisz (1)
Németh Roland (Diego VSK)
Kerékpársport (1)
Butu Arnold (TuttoBici-Hungarofondo)
Sportlövészet (2)
Dávid Krisztina (Honvéd SE), Gurisatti Gyula (Komáromi VSE)
Úszás (10)
Adámi Zsanett (Vasas SC), Engelhardt Katalin (FTC), Illés Fanni (Vasas SC), Kézdi Réka (Vasas SC), Konkoly Zsófia (PSN Zrt. SE), Pap Bianka (Vasas SC), Ráczkó Gitta (FTC), Sors Tamás (PSN Zrt. SE), Tóth Tamás (Vasas SC), Vereczkei Zsolt (Bajai Vízügyi SC)
Triatlon (1)
Boronkay Péter (Dr. Bátorfi AKTK–Mercedes Benz-gyár KMSE)

 

Sz. I. Forrás: mob.hu