Kitüntetési ünnepségek

A hagyományoknak megfelelően az Országház kupolacsarnokában köszöntötték az olimpiai érmeseket.

Áder János köztársasági elnök, Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök adott át állami kitüntetést a riói olimpiai és paralimpiai játékokon érmet szerzett sportolóknak és mestereiknek. A parlamenti ünnepség előtt a Pesti Vigadóban Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár adott át elismeréseket a 4-8. helyezett versenyzőknek és az őket felkészítő szakembereknek. Este a Westend City Center tetőteraszán köszöntötték a parasportolókat; a minisztérium nevében Kozmann György sportért felelős helyettes államtitkár gratulált a díjazottaknak.

 

Orbán Viktor miniszterelnök a parlamenti ünnepségen mondott köszöntőjében kifejtette: meggyőződése, hogy ma Magyarországon egy kisgyermek nem sportösztöndíjak vagy új sportlétesítmények miatt kel fel hajnalban edzésre indulni, hanem hogy ő lehessen egyszer az új Hosszú Katinka, Kozák Danuta, Szilágyi Áron, Szász Emese vagy Cseh László. Ahhoz persze, hogy a legjobbak és a legelszántabbak elérhessék céljukat, kellenek úszómedencék, csarnokok, ösztöndíjak és példaképek is – tette hozzá. Azt ígérte, hogy a kormány ezután is mindent megtesz azért, hogy minél több gyermek léphessen erre az útra.

A riói érmeseknek gratulálva a miniszterelnök úgy fogalmazott: ami az olimpián történik, az a sportolónak már csak a hegy csúcsára vezető ösvény legutolsó szakasza, igaz, a legmeredekebb, ahol már levegőt is alig kap az ember. „Most, amikor megemeljük a kalapunkat az összes versenyző előtt, függetlenül attól, hogy hányadik helyen végeztek, magunk előtt látjuk sportolóink egész pályafutását: a végeláthatatlannak tűnő edzéseket, a versenyek hosszú sorát, izzadságot, könnyeket, sérüléseket, a kudarcok utáni újabb és újabb talpra állásokat” – mondta.

A KITÜNTETETTEK

Magyar Érdemrend Középkeresztje, a csillaggal
Cseh László úszó, Hosszú Katinka úszó, Kozák Danuta kajakozó, Sors Tamás úszó, Vereczkei Zsolt úszó,
továbbá Kulcsár Győző és Anatolij Petrov edző

Magyar Érdemrend Középkeresztje
Dani Gyöngyi vívó, Fazekas-Zur Krisztina kajakozó, Imre Géza vívó, Krajnyák Zsuzsanna vívó, Pálos Péter asztaliteniszező, Szabó Gabriella kajakozó, Szilágyi Áron vívó,
továbbá Csipes Ferenc és Udvarhelyi Gábor edző

Magyar Érdemrend Tisztikeresztje
Boczkó Gábor vívó, Csipes Tamara kajakozó, Szász Emese vívó, Tóth Tamás úszó,
továbbá Beliczay Sándor és Feczer Viktor edző

Magyar Érdemrend Lovagkeresztje
Biacsi Ilona atléta, Osváth Richárd vívó,
továbbá Antal Andor István, Decsi András, Horváth Péter, Rami Zur, Shane Tusup, Somogyi Béla és Tóth László edző

Magyar Arany Érdemkereszt
Csonka András asztaliteniszező, Kapás Boglárka úszó, Kenderesi Tamás úszó, Márton Anita atléta, Pap Bianka úszó, Rédli András vívó, Somfai Péter vívó,
továbbá Dancsházy-Nagy Tamás, Plagányi Zsolt és Eperjesi László edző

Magyar Ezüst Érdemkereszt
Hajmási Éva vívó, Suba Róbert kajakozó,
továbbá Erdei Péter, Szirmai Benedek András és Szabó Álmos edző

Magyar Bronz Érdemkereszt
Konkoly Zsófia úszó, Lőrincz Viktor birkózó, Tunkel Nándor erőemelő, Veres Amarilla vívó,
továbbá Csamangó Attila, Győrfi Tamás, Jancsár László, Pákey Béla, Szabó Ozor János és Szamek Katalin edző

A magyar sportolók a riói olimpián 8 arany-, 3 ezüst- és 4 bronzérmet nyertek, míg a paralimpiáról egy arannyal-, nyolc ezüsttel- és kilenc bronzéremmel térhetett haza a küldöttség.
A parlamenti ünnepség előtt a Pesti Vigadóban Balog Zoltán emberi erőforrás-miniszter és Szabó Tünde sportért felelős államtitkár adott át elismeréseket.
A sportért is felelős miniszter kifejtette: a magyar közvéleményben aránytévesztés van a versenysport megítélésekor, mert a többségnek csak az első hely számít, más nem, márpedig minden eredményt meg kell becsülni és értékelni. Emlékeztetett, hogy az olimpiai és paralimpiai sikereket követően egyre több fiatal kezd sportolni Magyarországon. „A sport nemzetstratégiai kérdés, az a célunk, hogy sportoló és sportszerű nemzetté váljunk” – mondta. A magyar sport népszerűsítésének fontosságát hangsúlyozva örömét fejezte ki, hogy az olimpikonok és a paralimpikonok egyre népszerűbbek a médiában is.