Sífelvonó-premier a Mátrában

Üzembe helyezték Magyarország első új építésű, ülőszékes sífelvonóját a mátraszentistváni Síparkban, a 850 millió forintos, részben állami támogatást élvező sípályafejlesztés részeként.

Révész Máriusz, kerékpározásért és aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos a beruházás átadó ünnepségén, a síparkban emlékeztetett rá, hogy a kormány 25 százalékos támogatást nyújt magyarországi sípályák fejlesztéséhez. Ennek a programnak része a mátraszentistváni sípark fejlesztése, amelyhez a működtető vállalkozás 150 millió forint állami forrást kapott.

A beruházás legjelentősebb eleme az ülőszékes sífelvonó, amelyet az osztrák Doppelmayr cég épített. Az 500 méter hosszú felvonót óránként 2200 ember használhatja.  A kerékpárok szállítására is alkalmas létesítmény a tervek szerint négyévszakos felvonóként üzemel – ismertette a kormánybiztos. És jelezte: hasonló fejlesztés zajlik Eplényben, ahol hamarosan új sípályát adnak át.

Körösi Péter, a mátraszentistváni sípark ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, hogy az állami támogatás évekkel hozta előre a beruházás megvalósítását, amelyből a környezetbarát hajtástechnológiával működő lift mintegy 600 millió forintba került. Három hóágyút és egy hótaposó gépet is vásároltak.

Horváth László, a térség országgyűlési képviselője rámutatott: 2010 óta megduplázódott a Mátrába látogatók száma, míg a vendégéjszakák száma megközelíti a félmilliót. Ezek az adatok is igazolják, hogy a térségi vonzerők fejlesztésének van létjogosultsága – fogalmazott. Emlékeztetett arra, hogy a kormány elkötelezte magát a tájegység fejlesztése mellett, döntött például a Kékestető környezetének fejlesztéséről, ahol négyévszakos, kabinos sífelvonó épül. A Mátra és a Bükk kiemelt turisztikai fejlesztési térséggé válhat a közeljövőben.

A sífelvonó átadása ugyan némileg csúszott az eredeti határidőhöz képest, de aki kipróbálja, kedvére síelhet: a legfrissebb hójelentés szerint Mátraszentistvánon 60 cm vastagságú hó van, és akár 4 km hosszan is alkalmas a lesiklásra.

• Sz. I./mti
• Fotó: Komka Péter (MTI)