A 130 éves, örökifjú MTK

Dr. Deutsch Tamás, a Magyar Testgyakorlók Köre elnöke ma sajtótájékoztatót tartott az elmúlt és az előttünk álló esztendőről.

Erre négy nyomós oka is volt.

DeutschEgyrészt a jubileum: 130 éve, 1888. november 16-án alapították meg az egyesületet. Másrészt: az egyesületek nem hivatalos olimpiai pontversenyében tavaly az MTK Budapest lett az első. Harmadrészt: a hamarosan kezdődő téli olimpia – végre, ismét éremesélyes – magyar szereplői között található az egyesület négy rövid pályás gyorskorcsolyázó kiválósága. És negyedszer: az új esztendő első, világvisszhangot kiváltó magyar sportsikerét 2017 női MTK-sportolója, a teniszező Babos Tímea érte el, aki az Australian Openen Grand Slam-győzelmet ünnepelhetett.

Az elnök ezzel kezdte a sajtótájékoztatón:
– Az idei esztendő különleges az egyesület életében, hiszen 1888. november 16-án alapították nagyszerű elődeink az MTK-t. Azt a sportegyesületet, amely nekünk, a kék-fehér családhoz tartozóknak a legfontosabb sportszervezet Magyarországon, és a világon is.”
Kiemelte: sok tekintetben első volt az egyesület, így a nevében szereplő „magyar” használatával, az első egyesület, amely nem a „klub”, hanem a „kör” nevet alkalmazta. Az elsők között volt abban is, hogy a nők egyenrangú módon sportolhattak. Az elsők között járt, amikor a fiatal sportolók is szavazati jogot kaptak. Elsőként alkalmazott külföldi edzőt, és szintén elsőként nyert tíz bajnoki címet zsinórban.

• • • • •

Az egyesület nagyjai közül nem maradhat ki a legendás szurkoló, a színész Salamon Béla, aki komikusként évtizedeken át az ország kedvence volt.
Következzen az egyik legkedvesebb történet róla és az MTK-ról.
Béla bácsi vasárnap este a színházban, előadás előtt sorra kérdezte a kollégáit:
– Nem tudod, mi lett az eredmény a délutáni Fradi–MTK-n?
– Nyert az MTK 2–1-re. De miért kérdezed, Béla bácsi? Hiszen kinn voltál a meccsen…
– Mert olyan jólesik hallani.

• • • • •

2017-ben, több, mint egy évtizedet követően ismét első volt az egyesület a Magyar Olimpiai Bizottság által közzétett „nem hivatalos egyesületi rangsorban”, 44.9 olimpiai ponttal, megelőzve a Vasast (42.5), és az UTÉ-t (36).
Deutsch Tamás elmondta, hogy a legeredményesebb tíz egyesület közül a kék-fehéreké tudott a legtöbb sportágban pontot szerezni. Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Heidum Bernadett, Bácskai Sára, Krizsán Xénia, Hárspataki Gábor, Márton Anna, Kozma Dominik nevét emelte ki, ezzel is hangsúlyozva a sportágak sokszínűségét. (Kiemelt fotónkon a Liu testvérek.) Hozzátette, hogy a pontversenyen kívül is értek el a sportolók kiemelkedő eredményeket, ilyen volt a ritmikus gimnasztika válogatott egyéni csapatversenyben elért nyolcadik helye, Babos Tímea – aki idén is folytatja a sporttörténelmi teljesítményét –, illetve az MTK Budapest para-sportolói, Fóris Erika, aki a római kerekesszékesvívó-világbajnokságon a párbajtőr és tőr csapattal bronzérmet szerzett, Horváth Gábor pedig az ötödik helyen végzett kerekesszékes párbajtőr csapatunk tagja.

Második napirendi pontként a 130. születésnapról, magáról az ünnepi esztendőről és annak nyitóeseményéről, a Blue&White Party-ról ejtett szót, amelyet február 3-án rendez az MTK Baráti Kör és a klub. Több mint 300 vendég várható, köztük a szakosztályok és az elnökség által megválasztott „Az év sportolói”.
Az év női sportolója: Babos Tímea
Az év férfi sportolója: Liu Shaolin Sándor
Az év edzője: Gárdos Gábor
Az év leány utánpótlás-sportolója: Szellák Szabina
Az év fiú utánpótlás-sportolója: Piros Zsombor

Babos Tímea az ausztrál nyílt bajnokságon
Babos Tímea az ausztrál nyílt bajnokságon

A jövő héten kezdődő téli olimpia is szóba került, amelyet dr. Detusch Tamás már a kezdete előtt magyar sportsikerként értékelt.

A nyári olimpia árnyékában meghúzódó versenyről örömteliként mondta, hogy a tíz rövidpályás gyorskorcsolyázó közül négy (Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, Bácskai Sára Luca, Heidum Bernadett) az MTK Budapest sportolója. Megalapozott optimizmussal várja a versenyt, és elmondta, az esélyesség nem teher a sportban, hanem plusz motiváció, amely győzelemhez segítheti a versenyzőket. Úgy fogalmazott: nem lenne meglepetés az éremszerzés.

Az elmúlt év kilenc érme miatt a pjongcsangi Játokokon a világ második legerősebb válogatottja a magyar a rövidpályás gyorskorcsolyában.

Zárómondataiban az elnök a 2018-as évre célként nevezte meg az egyesületi pontverseny első helyének megtartását.

Ahhoz a sportolók megkezdték a pontszerzést, köztük Babos Tímea, aki az Australian Openen Grand Slam-győzelmet ünnepelhetett.

  • Sz. I./mtk.hu
  • Fotók: Internet