Sporttámogatás: 125 milliárdra emelték az idei TAO-keretet

Március 7-i kormányrendelettel hivatalosan is eltörölték a január elején jogszabályba foglalt korlátozást a sportba áramló TAO-támogatásokra vonatkozóan. Eredetileg a kormány a 2019/2020-as támogatási időszakban a látvány-csapatsportok TAO-támogatását 50 milliárd forintban akarta maximalizálni. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter február elején aztán bejelentette – a sportszövetségek és sportegyesületek lobbitevékenységének hatására is -, hogy ez az 50 milliárd forint kevés lesz, ezért a keretet 125 milliárd forintra emelik.

Az emelésről szóló rendelet a csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg, melynek értelmében 124,9 milliárd forintot lehet majd idén lehívni és elkölteni. Ebből 44,2 milliárd mehet majd építési beruházásokra, 80,7 milliárd forint pedig alapvetően működési célt szolgáló támogatás lehet.

A sportpolitikáért felelős miniszter feladata lesz ezzel összefüggésben, hogy megállapítsa a támogatás sportágak közötti felosztási arányát, erről értesíti a szakszövetségeket, akik majd a honlapjukon közzéteszik a rájuk vonatkozó támogatási összeget.

A TAO támogatási rendszer 2011-es indulása óta 2017-tel bezárólag összesen 521 milliárd forint áramlott a sportba. Az évenkénti támogatási összegek évről évre emelkedtek egészen 2016-ig, a rekordévig, amikor is 113,2 milliárdnyi adóforint támogatás jutott a sportszervezeteknek. Azóta pedig a tényleges és a költségvetési törvény alapján becsült igénybevétel nem érte el a 100 milliárd forintot.

Az idei 125 milliárdos keret éves szinten minden eddiginél több támogatást jelent. A korábbiaknál nagyobb igénybevétellel jó eséllyel lehet számolni, hiszen az idei évtől kezdődően a sportcélú ingatlanok működési veszteségének 50 százalékát, támogatási időszakonként legfeljebb 300 millió forintot TAO-ból is lehet fedezni. Így a sportszervezetek által üzemeltetett létesítmények üzemeltetési feladatai részben lekerülnek az önkormányzatok, a sportszervezetek válláról és kisebb a nyomást jelent a nyereségesség elérése.