Folytatódik a kiemelt vidéki sportegyesületek támogatási programja 

 

A következő öt esztendőben is folytatódik a kiemelt vidéki sportszervezetek támogatási programja, amely 2019-ben a Sportegyesületek Országos Szövetségének (SOSZ) kezdeményezésére indult.

A kormány 1410/2021. (VI. 30.) határozata szerint, Magyarország Kormányának döntése értelmében 2021-2026 között a kiemelt vidéki sportszervezetek évente összesen több milliárd forint nagyságrendű támogatásban részesülnek majd sportfejlesztési feladataik megvalósítása érdekében.

A program első kategóriájába tartozó, legalább 14 szakosztállyal, vagy minimum 1000 fő igazolt sportolóval bíró vidéki sportszervezetek évi 300 000 000 forint támogatásban részesülnek majd.

Az első kategóriába nem tartozó, de legalább 7 szakosztállyal és több mint 700 igazolt sportolóval rendelkező sportszervezetek évi 220 000 000 forintot kapnak sportszakmai feladataik ellátása érdekében. Míg a legalább 5 szakosztállyal és 350 fő igazolt sportolóval rendelkező sportszervezetek évi 25 és 180 millió forint közötti támogatásban részesülnek.

A SOSZ korábban a vidéken működő eredményes, többszakosztályos  nagyegyesületek kiszámítható működésének biztosítása érdekében javasolta a fővárosi kiemelt sportegyesületek támogatásának mintájára kialakított programot. A kormány által 2019-ben elfogadott, most pedig megerősített, a SOSZ által kidolgozott szakmai program  célja, hogy a vidéken működő sikeres sportszervezetek, amelyek sportszakmai munkájuk, méretük, hagyományaik és a magyar sport eredményességét meghatározó tevékenységük alapján erre érdemesek a fővárosi kiemelt sportegyesületek támogatási programjának mintájára kiemelt támogatásban részesüljenek.