Téli olimpia: Bronzérmes a magyar rövidpályás gyorskorcsolya vegyesváltó

Bronzérmet szerzett a rövid pályás gyorskorcsolya magyar vegyes váltó, míg egyéniben Jászapáti Petra 500 méteren, Krueger John-Henry, Liu Shaolin Sándor és Liu Shaoang pedig 1000-en jutott tovább a selejtezőből.

VEGYES VÁLTÓ: BRONZÉRMES A MAGYAR CSAPAT!

Az első futamban Kína és Olaszország végzett az első két helyen, a dél-koreaiak viszont kicsúsztak, s bár harmadik helyen célba értek, az idejük nem volt biztató. A második futamban Hollandia és Kanada végzett az első két helyen, de a kazahok ideje jobb volt, mint a dél-koreaiaké, úgyhogy ők is elődöntősök lettek.

Elindult a harmadik futam is Kónya Zsófiával és Jászapáti Petrával, illetve Krueger John-Henryvel és Liu Shaolin Sándorral. A lányok a harmadik helyen haladtak, de a fiúk fel tudták hozni a csapatot előbb a második helyre, majd Liu Shaolin Sándor briliáns előzése után meg is nyertük a futamot az oroszok előtt.

A mieink a második elődöntőben indultak, a házigazda kínaiak, az amerikaiak és az oroszok társaságában. Ezúttal Liu Shaoang szerepelt Krueger John-Henry helyén. Az első futamból Kanada és Olaszország került a döntőbe, miután a hollandok kicsúsztak, a kazahok meg lemaradtak.

Jól rajtoltak a mieink, Jászapáti Petra az első helyen váltotta Kónya Zsófiát, aki egy helyet visszaesett az amerikaiak mögé, de azt tudta tartani. A végén Liu Shaolin Sándor visszavette az első helyet és futamgyőztesként ért célba.

Utólag az oroszokat és az amerikaiakat is kizárták, így a kínaiak is finalisták lettek, ami azért nem volt annyira jó hír. Az is kérdés volt, hogy a mieink mennyire fáradtak el, elsősorban Kónya Zsófia. A mieink az elődöntőhöz képest változatlan összeállításban léptek jégre.

A rajt után a kanadaiak ütköztek és kisodorták Jászapátit, de új rajtot rendeltek el. A lányok a negyedik helyen korcsolyáztak. Liu Shaoang megelőzte az olaszokat, a harmadik helyen haladtunk. Kónya Zsófia feljött a második helyre, de aztán a kanadaival ütközött. A mieink a negyedik helyen értek célba, de még vártuk a videózást. Kína győzött Olaszország előtt.

Ahogyan az várható volt, a kanadaiakat kizárták, így BRONZÉRMES A MAGYAR VEGYES VÁLTÓ!

„Phjongcsang után azt is megmutattuk, nem csak a fiúváltóval lehet odaérni – nyilatkozta Liu Shaolin Sándor a bronzérem megszerzése után az M4 Sportnak. – Ez egy nagyon jó lehetőség volt mindenkinek, örültünk, hogy bekerült ez a szám a programba. Nagyon sokat gyakoroltunk, nagyon sokat beszéltünk róla, lehet, hogy nem mi voltunk a legesélyesebbek ezen a versenyen, de összeszedettek voltunk és lépésről lépésre haladtunk, ami a legfontosabb volt.”

A döntőben eleső Kónya Zsófia érezte, nem ő hibázott.

„Az esésnél én is nagyon megijedtem, a többiektől is bocsánatot kértem, de tisztán éreztem, hogy hátulról felrúgott a vetélytársam, úgyhogy bíztam benne, ki fogják zárni, mert szabálytalan volt. Egy pici csalódottság van bennem, mert tudom, hogy a többiek is sokkal »nagyobbat« tudtak volna menni, ha nincs ez az esés, de örülök nagyon.”

TÉLI OLIMPIA, PEKING 2022
RÖVID PÁLYÁS GYORSKORCSOLYA

  1. Kína
  2. Olaszország
  3. MAGYARORSZÁG (Jászapáti Petra (Szegedi Korcsolyázó Egyesület), Kónya Zsófia (Szegedi Korcsolyázó Egyesület), Krueger John-Henry (FTC), Liu Shaoang (FTC), Liu Shaolin Sándor (FTC)