Megszületett Magyarország első egyéni téli olimpiai bajnoki címe

Liu Shaoang (FTC) vasárnap aranyérmet szerzett a férfi rövidpályás gyorskorcsolya 500 méteres számában a pekingi téli olimpián. Liu Shaolin Sándor és Krueger John-Henry számára a negyeddöntő jelentette a végállomást.

A 2021-es dordrechti világbajnokságon ezen a távon aranyérmes sportoló harmadik magyarként állt rajthoz a vasárnap déli negyeddöntőben, azzal a tudattal, hogy testvére, Liu Shaolin Sándor, valamint Krueger John-Henry sem jutott tovább a saját futamából, így egyedül neki maradt esélye az elődöntőbe jutásra.

Ezt a futamot nagy csatában megnyerte Steven Dubois-val szemben, majd az elődöntőben is megelőzte a kanadait és a teljes mezőnyt, így az egyes pályára kvalifikálta magát a döntőbe, ahová a kazah Abzal Azgalijev, az orosz csapat színeiben versenyző Konsztantyin Ivlijev, a már említett Dubois és az olasz Pietro Sighel jutott be rajta kívül.

AZ EGYES PÁLYÁRÓL EDDIG AZ IDÉNYBEN MINDEN FUTAMÁT MEGNYERŐ LIU SHAOANG A FINÁLÉBAN A HIBÁS RAJT MIATTI ÚJRAINDÍTÁST PEDIG REMEKÜL KEZDTE EL, IVLIJEVVEL VOLT NAGY CSATÁBAN, DE VÉGIG VEZETVE ARANYÉRMET NYERT!

A 23 éves Liu Shaoang a 2018-as pjongcsangi 5000 méteres váltó aranyérme után Pekingben vegyes váltóban és 1000 méteren egyéniben is bronzérmet szerzett, így ez neki már a negyedik érme a téli olimpiákon – már hárommal is a legeredményesebb magyar volt a téli játékokon.

EZZEL A MAGYAR CSAPAT A TÖRTÉNETE MÁSODIK TÉLI OLIMPIAI ARANYÉRMÉT SZEREZTE MEG, AHOGYAN LIU SHAOANG IS.
A fiatal sportoló a futam után elmondta, már reggel érezte, hogy ebből újabb bajnoki cím lesz.