Női kosárlabda: drámai végjáték után a DVTK nyerte meg a Kupadöntőt

Emlékezetes és végletekig izgalmas finálét követően a borsodi együttes hosszabbítást követően 78–75-re legyőzte az előző három kiírást megnyerő Sopront, és története során negyedszer nyerte meg a Magyar Kupát.

A 2019 óta megrendezett finálékat zsinórban megnyerő Sopron Basket toronymagas favoritja volt a női Magyar Kupa vasárnapi döntőjének, még akkor is, hogy a házigazda ellen lépett pályára a novemberben átadott impozáns DVTK Arénában. Amely a kezdésre nem telt meg, de a helyiek és a miskolci csapat is arra számított, hogy a második félidőben már pokoli hangulat lesz a 3500 néző befogadására alkalmas csarnokban, ugyanis az NB II-es labdarúgócsapat meccse körülbelül akkorra ér véget a kőhajításnyira lévő stadionban a Szolnok ellen.

A döntőbe gyakorlatilag besétáló (a TFSE-MTK-t 45, a PEAC-ot 38 ponttal legyőző) Sopron tízszeres MK-győztesként várta a háromnapos torna záró meccsét, s Gáspár Dávid vezetőedző együttese abban bízott, hogy a tavalyi döntőhöz hasonlóan, amikor 79–56-ra verte meg a borsodi csapatot, idén is a 15-szörös magyar bajnoké lesz a kupa, ami egyben a klub hazai 25. aranyérmét jelentette volna. Mivel a hangszórókból a három nap alatt egyszer sem hallhattuk, a döntő tiszteletére a hazai B-közép vezetésével a közönség elénekelte a magyar himnuszt.

Akciódúsan indult a döntő, Cheridene Green ziccerével 5–3-ra vezetett a Miskolc, aztán Határ Bernadett sapkázta le Milica Jovanovicsot, a kupadöntő első két napján a hazaiak legponterősebb játékosát, és hat soproni pont következett. A szerb magasbedobó ismét ihletetten kosárlabdázott, a DVTK első 15 pontjából tízet szerzett. A vendéglátó most is rendkívül harcosan és elszántan harcolt, szinte kegyelmi állapotban, éppen úgy, ahogyan a szombati elődöntőben tette az esélyesebb Szekszárd ellen, de muszáj is volt valamivel kompenzálnia azt, hogy a sárga mezesek kerete jóval erősebb és nívósabb játékosokból állt. Többnyire a címvédő vezetett, de nem tudta leszakítani a pályaválasztót, sőt, a 18. percben 34–29-ra megint a DVTK vezetett, így jött az elkerülhetetlen időkérés vendégoldalon. 

Négy másodperccel a rendes játékidő vége előtt még a Sopron vezetett, végül így is nyert a DVTK (Fotó: Tumbász Hédi)

A 23. percben meg is érkeztek még pár százan a futballmeccsről, s kétszeresére duzzadt a hazai B-közép, továbbra is szoros volt a meccs, s a Sopron továbbra sem tudott gördülékeny kosárlabdát játszani. A negyedik negyed 50–47-es hazai vezetésnél indult, s továbbra is extázis közeli állapotban játszottak a piros mezesek, de így is Völgyinek kellett időt kérnie a 35. percben, mert ekkorra hat ponttal elhúzott a zseniálisan játszó Briann January vezette címvédő. Amiből kilenc lett két perc múlva, ekkorra felőrölte riválisát a Sopron, s úgy tűnt, zsebben a kupa, a 37. percben kilenc ponttal vezetett a Sopron. Ám az igazi csoda csak ezután jött: a hazaiak nem adták fel, sorra szerezték a labdákat és két óriási soproni hibát követően, Green kettő plusz egyes kombinációjával hosszabbításra mentették a meccset. A mélyütést elszenvedő Sopron megrogyott, a DVTK pedig elképesztő kosarakkal megnyerte a meccset, így története során negyedszer (1993, 1994, 2016) is megnyerte a Magyar Kupát. 78–75

Nagy volt a diósgyőriek öröme a mérkőzés után (Fotó: Tumbász Hédi)

NŐI KOSÁRLABDA MAGYAR KUPA
DÖNTŐ
Diósgyőri VTK–Sopron Basket 78–75 (17–20, 21–14, 12–13, 12–18, 13–10) – hosszabbításban
Miskolc, 1800 
néző. V: Cziffra, Tóth C., Csabai-Kaskötő
DVTK: 
AHO 12/3, VORPAHL 4, BERNÁTH 10/3, M. JOVANOVICS 26/9, GREEN 11. Csere: KISS A. 6, KÁNYÁSI 9/3, Tóth F.
SOPRON: 
Fegyverneky 4, JANUARY 21/6, G. WILLIAMS 18, Brooks 11/3, HATÁR 6. Csere: Dolson 6, N. Jovanovics, Varga A. 6/3, Czukor 3
Az eredmény alakulása. 2. perc: 5–7. 7. p.: 13–13. 11.p.: 19–23. 14. p.: 21–26. 18. p.: 34–29. 24. p.: 38–40. 26. p.: 41–45. 30. p.: 50–47. 31. p.: 50–51. 35. p.: 53–59. 37. p.: 55–64. 40. p.: 65–65. 43. p.: 74–69
MESTERMÉRLEG
Völgyi Péter:
 – Nagy hátrányban kezdtük az utolsó két percet, de végig hittünk abban, hogy meg tudjuk fordítani a mérkőzést. Óriási szívvel, nagy lelkesedéssel, minden labdáért küzdve játszottunk, és nagyon emlékezetes forgatókönyv mellett nyertük meg a kupát. A hajrában kockáztatnunk kellett, labdákat szereznünk fault nélkül, hogy könnyű kosarakat tudjunk dobni. Ez sikerült is, a Sopron elbizonytalanodott az utolsó másodpercekre. Ugyan a lányok nem pontosan azt csinálták, amit kértem, ettől függetlenül minden jól sült el. A hosszabbításban már nálunk volt a lélektani előny, főként miután ott mi dobtuk az első kosarat – ilyen hangulatban, ekkora hangorkán mellett ezt a találkozót nem is veszíthettük el!
Gáspár Dávid: – Elismerésem a DVTK-nak a győzelemért! Sok olyan hibát követtünk el, ami ezen a szinten nem fér bele, és nem is feltétlenül jellemző ránk ennyi mérkőzést eldöntő hiba. Egymás után jöttek az eladott labdáink, rossz döntéseket hoztunk, ami egy ennyire felspannolt Diósgyőr ellen végzetesnek bizonyult. Ebben a közegben, ilyen kiélezett meccsen előfordulnak rossz döntések, a nagy nyomás most ezekben, továbbá elmulasztott lepattanókban és elrontott dobásokban testesült meg.

KORÁBBAN
BRONZMÉRKŐZÉS
PEAC-Pécs–Atomerőmű KSC Szekszárd 64–71 
(17–18, 13–15, 14–24, 20–14)