Röplabda Magyar Kupa: a nőknél a Vasas, a férfiaknál a Pénzügyőr lett a Kupagyőztes

Megszerezte fennállása 14. Magyar Kupa-győzelmét a Vasas Óbuda női röplabdacsapata, a férfiaknál a Pénzügyőr sorozatban harmadszor nyerte a röplabdakupát.

A nőknél a fináléban a Vasas 3:1-re legyőzte a Szent Benedek Röplabda Akadémiát a telt házas Érd Arénában. A bronzérem a Swietelsky-Békéscsabáé lett, amely ugyanilyen arányban múlta felül a Fatum-Nyíregyházát. Amikor a keddi sajtótájékoztatón Ludvig Zsolt, a Magyar Röplabda-szövetség főtitkára örömét fejezte ki amiatt, hogy Covid lecsengése és az eltörölt korlátozások miatt végre közönség előtt, ismét az Érd Arénában lehet megrendezni a Magyar Kupa bronzmeccseit és döntőit, nem gondoltam volna, hogy a helyszínen belépés előtt azzal szembesülök majd, hogy tesztelni kell. Márpedig így történt, és miközben vártam a soromra, azon gondolkoztam, hogy az M4 Sport miként fogja megoldani a közvetítést, ha az Érd Arénába delegált kommentátora esetleg pozitív mintát ad.

Szerencsére nem így történt, az viszont mindenesetre érdekes volt, hogy a médiamunkásokat és a lebonyolításban résztvevőket kötelezték erre, de a nézők élvezhették a vírusmentes hangulatot.

Idén erősen kettészakadt a női röplabda Extraliga mezőnye, a felső ház, azaz a Swietelsky-Békéscsaba, a Vasas Óbuda, a Szent Benedek Röplabda Akadémia és a Fatum-Nyíregyháza teljesen más szintet képvisel, mint az alsó. Nem meglepő, hogy ez a négy együttes harcolt szombaton az érmekért, a viharsarkiak a nyírségiekkel, a fővárosiak pedig a balatonfürediekkel.

A bronzmeccsen a két örök rivális találkozott, azaz a BRSE és a Nyíregyháza. Ez a két együttes vívta egy évvel ezelőtt a döntőt, akkor a Fatum sima 3:0-s győzelmet aratott. A bajnoki fináléban is összekerültek, ám akkor a Covid letarolta a csabaiakat, akik végül nem tudták vállalni a játékot. Ezúttal viszont a Békéscsabát a Vasas, a Nyíregyet pedig az SZBRA búcsúztatta az elődöntőben, a fürediek már ezzel is klubtörténeti sikert arattak.

A férfiaknál a Pénzügyőr nyerte a Magyar Kupát, mivel a fináléban három játszmában legyőzte a Kazincbarcikát.

A női fináléhoz hasonlóan a férfiaknál is kezdésre szinte teljesen megtelt az Érd Aréna, ahol a borsodiakat és a fővárosiakat is népes szurkolótábor biztatta. A címvédő Pénzügyőr a mostani idényben mindkét bajnokiját megnyerte a Barcika ellen, odahaza 3–1-re, idegenben 3–2-re diadalmaskodtak Jókay Zoltán tanítványai.

Az első játszma ennek megfelelően alakult, a Pénzügyőr elsősorban támadásban és blokkteljesítményben nőtt riválisa fölé, és bár a Vegyész a szett derekán elkapta a fonalat, és mínusz kettőre visszazárkózott, hibái miatt ennél közelebb nem tudott kerülni riválisához, így hátrányból kellett folytatnia a mérkőzést.

A második felvonásban is jól teljesített a címvédő, a válogatott Magyar Bálint remekül irányított, támadóinak így sokszor csak egy blokkal kellett szembenéznie. A VRCK ezzel szemben több ki nem kényszerített hibával nehezítette saját dolgát, így folyamatosan nőtt a különbség a csapatok között. A hajrára tíz pontnál is nagyobb lett a különbség, a PSE könnyedén duplázta meg összetett előnyét.

A harmadik etapban próbált az utolsó szalmaszálba kapaszkodni a Kazincbarcika, amely ennek a játékrésznek az elején nyújtotta legjobb teljesítményét, így vezetett. A PSE a rendkívül stabil nyitásfogadásából továbbra is változatosan építette fel támadójátékát, de ekkor már a lengyel Ciupa vezette Vegyész méltó ellenfele volt a budapestieknek. A hajrá kétpontos borsodi előnyről kezdődött, de a PSE 18–20-ról, 20–22-ről, majd 22–24-ről is kiegyenlített a sok látványos labdamenetet hozó végjátékban, és végül négy játszmalabda hárítása után az első mérkőzéslabdáját értékesítve ünnepelhetett – igaz, erre háromszor is sort kellett kerítenie, mert a videobírós visszajátszások miatt kétszer is leparancsolták a játékvezetők a berohanó cserejátékosokat a pályáról.

A 90 perces finálé legeredményesebb játékosa a budapestiek feladóátlója, Kovács Zoltán volt 17 ponttal. Az aranyérem mellé ezúttal CEV-kupa-indulás és négymillió forint pénzdíj is jár a győztesnek, míg az ezüstérmes kétmillió forinttal gazdagodik.

A PSE összességében és megszakítás nélkül is harmadszor diadalmaskodott, utóbbinak köszönhetően ezúttal a vándorserleget is megtarthatja. Jókay Zoltán vezetőedző immáron 11-szeres kupagyőztesnek mondhatja magát, korábban a Vasas női csapatával nyolcszor hódította el a trófeát.

MVM férfiröplabda-Magyar Kupa, döntő:

Épkar PSE–GreenPlan-VRCK 3–0 (17, 13, 26)

a 3. helyért:

Fino Kaposvár–Kecskeméti RC 3–1 (23, -18, 19, 23)